Denk aan de Zeeslag nabij Lepanto van 1571 een grote strijd in een oorlog die nog niet is afgelopen

De Slag van Lepanto in 1571 tijdens de Ottomaans-Venetiaanse oorlog; geschilderd door de Filipijnse schilder Luna y Novicio in 1881

Vorige week, op 7 oktober om precies te zijn, was het 450 jaar geleden dat de Slag bij Lepanto van 7 oktober 1571 plaatsvond. Het was een cruciale botsing slag in een oorlog die nog niet is geëindigd, een oorlog waarin de Verenigde Staten onlangs een belangrijke slag verloren.

In de zevende eeuw sprongen islamitische legers uit Arabië en begonnen ze te veroveren en te koloniseren. Onverschrokken troepen marcheerden westwaarts door Noord-Afrika en naar Spanje. Ze trokken naar het oosten door Centraal-Azië en diep in India.

In de eeuwen die volgden, woedden er oorlogen, aan en uit – meer aan dan uit. Toen, in 1453, veroverden de legers van het Ottomaanse rijk en het islamitische kalifaat Constantinopel, de christelijke hoofdstad van Byzantium, ook wel bekend als het Oost-Romeinse rijk. (Het West-Romeinse rijk was een millennium eerder gevallen.)

Minder dan een eeuw later, in 1529, probeerden islamitische troepen Wenen in te nemen. Hun mislukking, schreef historicus Bernard Lewis, “werd aan beide kanten gezien als een vertraging, niet als een nederlaag, en leidde tot een lange strijd om de heerschappij in het hart van Europa.

De Ottomanen richtten al snel hun aandacht op de oostelijke Middellandse Zee. Venetië en verschillende andere Italiaanse stadstaten sloten een alliantie met Habsburg Spanje om zichzelf te verdedigen, en vormden wat bekend werd als de Heilige Liga.

Op 7 oktober 1571 vond een van de grootste zeeslagen aller tijden plaats in het zuidwesten van Griekenland, nabij de stad Lepanto. De dekken van door roeispanen aangedreven galeien werden brandende slagvelden. Het bloed van tienduizenden christelijke en moslimstrijders kleurde de zee rood.

Hoewel de Ottomanen talrijker waren, had de Heilige Liga de overhand. Onder de vruchten van de overwinning: de bevrijding van 15.000 christelijke slaven.

Lewis schreef: „De hele christenheid jubelde over deze overwinning. …De Turkse archieven bewaren het verslag van de Kapudan Pasha, de hoge officier die het bevel voert over de vloot, wiens verslag van de slag bij Lepanto slechts twee regels is: ‘De vloot van het goddelijk geleide rijk ontmoette de vloot van de ellendige ongelovigen, en de wil van Allah keerde de andere kant op.’

Ondanks deze tegenslag voegde Lewis eraan toe dat in de zeventiende eeuw Ottomaanse pasja’s “regeerden in Boedapest en Belgrado, en Barbarijse zeerovers uit Noord-Afrika plunderden de kusten van Engeland en Ierland en zelfs, in 1627, IJsland, en brachten menselijke buit terug voor de verkoop op de slavenmarkten van Algiers.

Een paar decennia later probeerde een enorm islamitisch leger opnieuw Wenen in te nemen. Een verschrikkelijke belegering begon in juli 1683. Maar in september kwam de Heilige Liga te hulp. Jan Sobieski, de koning van Polen, leidde 20.000 ruiters in de grootste cavalerieaanval in de geschiedenis en verdreef de indringers uit de poorten van Wenen.

Lewis citeert een openhartige moslimkroniekschrijver: “Dit was een rampzalige nederlaag, zo groot dat er sinds de eerste verschijning van de Ottomaanse staat nooit meer zoiets is geweest.” In de moslimwereld is men het er algemeen over eens dat deze nederlaag op 11 september plaatsvond.

Snel vooruit naar de 20e eeuw: het Ottomaanse rijk en het kalifaat sluiten aan bij Duitsland in wat we nu de Eerste Wereldoorlog noemen. De nederlaag resulteerde in de ineenstorting van het rijk en de afschaffing van het kalifaat door Mustafa Kamal Ataturk, de seculiere vader van het moderne Turkije. 

De zegevierende Britten en Fransen eigenden zich Ottomaanse bezittingen toe, waaronder land dat omgevormd was tot de natiestaten die nu bekend staan ​​als Irak, Syrië, Libanon, Jordanië en Israël.

Ik heb slechts enkele van de vele belangrijke botsingen tussen islamitische en christelijke rijken samengevat. Het punt dat ik probeer over te brengen is: terwijl drie Amerikaanse presidenten op rij ervan overtuigd waren dat een paar decennia van conflict van lage intensiteit neerkwamen op een onhoudbare en ondraaglijke “eindeloze” of “eeuwige” oorlog, hebben degenen die zichzelf tot jihadisten uitroepen nooit zo gemakkelijk afgeschrikt.

De leiders van de Taliban, Al-Qaeda, Islamitische Staat, de Moslimbroederschap, de Islamitische Republiek Iran, Hezbollah en Hamas hebben geen identieke theologieën. Het zou ook niet juist zijn om ze als neo-Ottomaan te beschouwen, een bijvoeglijk naamwoord dat met enige rechtvaardiging is toegepast op de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Uit het Charter van Hamas (1988) en de islamitische oorlog tegen de Joden:

  • Israël zal bestaan ​​en zal blijven bestaan ​​totdat de islam het zal vernietigen.” (Opening)
  • Onze strijd tegen de Joden is erg groot en erg serieus.” (Preambule)
  • “ Hef de vlag van de Jihad op in het aangezicht van de onderdrukkers, zodat ze het land en de mensen zouden verlossen van hun onreinheid, gemeenheid en kwaad.” (artikel 3)
  • Hef de banier van Allah over elke centimeter van Palestina” (artikel 6)
  • Moslims vechten tegen de Joden  (doden de Joden) … er staat een Jood achter mij, kom en dood hem ” (Artikel 7)
  • Niets in nationalisme is belangrijker of dieper dan in het geval waarin een vijand moslimland zou moeten betreden” (artikel 12)
  • Er is geen oplossing voor de Palestijnse kwestie behalve via de Jihad. Initiatieven, voorstellen en internationale conferenties zijn allemaal tijdverspilling” (artikel 13)

Maar ze hebben wel de overtuiging gemeen dat ze “goddelijk geleid” zijn om heilige oorlog te voeren, om de islam de macht, suprematie en dominantie te herstellen die volgens hen toekomt – hoeveel decennia of eeuwen dat ook mag vergen. Vergelding tegen moslims die weigeren zich te onderwerpen, staat ook op hun takenlijst.

In een getuigenis van het congres vorige week merkte Thomas Joscelyn, senior fellow bij de Foundation for Defense of Democracies (FDD) en hoofdredacteur van FDD’s Long War Journal op dat Ayman al-Zawahiri, die Al-Qaeda leidt sinds de dood van Osama bin Ladin, “heeft het ‘gezegende emiraat’ van de Taliban beschreven als de ‘kern’ of ‘kern’ van de poging van de jihadisten ‘om hun kalifaat te herstellen volgens de profetische methodologie’.

Hij merkte ook op: “De wederopstanding van het islamitische emiraat van de Taliban, dat eind 2001 werd afgezet tijdens de door de VS geleide invasie, is een zegen voor de wereldwijde jihadistische beweging. … De interacties van het islamitische emiraat van Afghanistan met andere naties en internationale instellingen zullen als model blijven dienen voor jihadisten over de hele wereld.

Amerikanen en Europeanen zouden dat kunnen overwegen voordat ze de Taliban naar de Verenigde Naties sturen en economische hulp verlenen.

Ik hoop dat je een tweede punt wegneemt: degenen die beweren dat ‘eindeloze oorlogen’ kunnen worden beëindigd door te stoppen met vechten tegen vijanden die niet zijn gestopt met ons te bevechten, dienen alleen om die vijanden aan te moedigen en aan te moedigen. Dat geldt niet alleen voor de moderne jihadisten, maar ook voor de imperiumbouwers van Peking, Moskou en Pyongyang.

Het brandmerken van isolationisme en verzoening als “terughoudendheid” en “verantwoordelijk staatsmanschap” maakt ze niet zo, net zomin als het slaan van een Chateau Mouton Rothschild-etiket op een fles hemlock, gif verandert in wijn. We namen een grote slok in Afghanistan. Degenen die bekend zijn met geschiedenis zullen goed willen nadenken voordat ze doorgaan met indrinken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Clifford D. May “Remember the Battle of Lepanto, A great battle in a war not yet ended” van 13 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)