Michael Oren: Israël vecht PR-strijd met tientallen jaren oude ‘wapens’

Israël vecht de public relations-strijd om zijn imago met tientallen jaren oude wapens, zei de voormalige Israëlische ambassadeur in de VS Michael Oren dinsdag.

Sprekend vanuit het panel van The Jerusalem Post Conference over recht, geld en legitimiteit, gemodereerd door verslaggever Khaled Abu Toameh, zei Oren: “We vechten een gevecht met wapens die 20-30 jaar oud zijn. De belangrijkste munitie in ‘hasbara’ [public relations] waren feiten [in het verleden]. Feiten zeggen niets meer. Het gaat niet om feiten, het gaat om gevoelens.

Hij zei dat de Palestijnen en Israëlische critici hun boodschap kunnen verdunnen tot een paar woorden als: “bezetting, apartheid, kolonialisme” en dat Israël vastzit in een poging om zijn 4000 jaar oude historische verhaal en context uit te leggen.

In plaats daarvan zei hij dat concrete acties meer succes hebben gehad, zoals wetgeving in Amerikaanse staten die bedrijven als Ben & Jerry’s Ice Cream bestraft, die Israël – of de Israëlische nederzettingen – in juli boycotte.

Olga Deutsch, vice-president van NGO Monitor, zei dat het onderzoek van haar organisatie, dat banden van bepaalde NGO’s met terreurgroepen blootlegde, erin was geslaagd om “72 miljoen dollar te bezuinigen”.

Ze wees met name op recente onderzoeken van de EU, Nederland en België naar de besteding van publieke middelen door bepaalde NGO‘s.

Deutsch waarschuwde ook voor een diverse giftige mix van anti-Israëlische activiteiten die grenzen overschrijden van basisgroepen tot grotere mondiale entiteiten zoals het Internationaal Strafhof, en zei dat NGO’s zich achter deze ontwikkelingen proberen te verschuilen.

Voormalig parlementslid Michal Cotler-Wunsh waarschuwde dat Israël nu wordt geconfronteerd met “een realiteit waarin internationaal recht en mensenrechten zijn bewapend … om Israël te demoniseren“.

Ze zei dat er een “oorlog wordt gevoerd om de staat Israël te delegitimeren”, waarin “anti-zionisme een vorm van antisemitisme wordt”, waarbij vooral de vermenging van deze ideologieën tijdens de Gaza-oorlog in mei wordt benadrukt.

Blauw-Wit parlementslid Ruth Wasserman Lande sprak over de huidige golf van Israëlisch-Arabisch geweld en hoe die kwestie heeft gespeeld in kritiek en delegitimisering van Israël.

Ze zei dat de sleutel zou zijn om te vinden “hoe de golf van moorden te verminderen” en toch de mensenrechten te respecteren. “Er zijn meer dan 100 doden en we zijn nog niet eens aan het einde van het jaar. We moeten drastische maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Alle burgemeesters van Arabische steden riepen op tot ongebruikelijke stappen, maar ongebruikelijke stappen betekenen niet noodzakelijk dat de mensenrechten worden geschaad“, zei Wasserman Lande.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Michael Oren: Israel fighting PR battle with decades old ‘weapons’” van 13 oktober 2021 en een artikelMichael Oren must be the next Jewish Agency leader – opinion” van 11 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.