Grote Amerikaanse winkelketen 7-Eleven komt naar Israël

Electra Consumer Products, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Rishon LeTsiyon, Israël, heeft een deal getekend met de Amerikaanse multinationale keten van buurtwinkels, met het hoofdkantoor in Dallas, Texas, 7-Eleven, meldde Calcalist dinsdag.

De overeenkomst tussen partijen is getekend voor 20 jaar, met een optie tot verlenging met nog eens 50 jaar.

De activiteiten van 7-Eleven bestaan voornamelijk uit het runnen van een zogeheten ‘buurtwinkel’ of ‘winkel op de hoek’, een kleine detailhandel die een scala aan alledaagse artikelen op voorraad heeft, zoals koffie, kruidenierswaren, snacks, zoetwaren, frisdranken, alcoholische dranken, tabaksproducten, loten, vrij verkrijgbare medicijnen, toiletartikelen, kranten en tijdschriften.

In de komende 3 jaar zal Electra tientallen buurtwinkels opzetten in heel Israël, en de eerste winkels van de keten zullen naar verwachting volgende zomer in Tel Aviv worden geopend. Tegen het einde van 2024 zal Electra naar verwachting ongeveer NIS 60 miljoen ($ 18,6 miljoen) investeren in het promoten van het merk en het openen van nieuwe winkelketens in Israël.

Volgens Calcalist heeft het bedrijf besloten de winkelketens op Sjabbat gesloten te houden.

Een typische 7-Eleven shop

Vanaf juli 2020 exploiteert, franchiset en licentieert 7-Eleven 71.100 winkels in 17 landen waarvan in drie landen van de Europese Unie met name in Denemarken, Zweden en Noorwegen, maar is niet actief in België of Nederland.

De wereldwijde operatie van 7-Eleven omvat landen die vijandig staan ​​tegenover Israël, zoals Indonesië en Maleisië, maar de CEO en president van de keten, Joseph DePinto, lijkt zich geen zorgen te maken over mogelijke botsingen in zijn rijk, of, zoals hij het uitdrukte: “De strategie van de keten is om haar klanten te bieden wat ze willen, wanneer, waar en hoe ze het willen.

De eerste verkooppunten van het bedrijf werden in 1927 in Dallas opgericht en kregen de naam ‘Tote’m Stores‘ omdat klanten de spullen die ze daar kochten ‘opstaken’, hoewel sommige winkels totempalen aan de voorkant hadden. 

In 1946 werd de naam van de keten veranderd in “7-Eleven” om de nieuwe, uitgebreide openingstijden weer te geven, zeven dagen per week van 7.00 uur tot 23.00 uur.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “7-Eleven Coming to Israel, Will Close on Shabbat” van 12 oktober 2021 op de site van The Jewish Press