Belgische Joden klagen over verbod op rituele slachting: ‘Als je ons hier niet wilt, zeg het dan gewoon!’

Hoffy’s kosjer restaurant in de Lange Kievitstraat te Antwerpen [beeldbron: Hoffy’s]

De Belgische joden voelen de nadelige effecten van een effectief verbod op joodse en islamitische rituele slachtingen, dat onlangs werd bevestigd door het hoogste gerechtshof van het land.

De wet, oorspronkelijk ingevoerd in 2017, verbiedt het slachten van dieren zonder voorverdoving. Noch de joodse noch de islamitische religieuze wet staat het bedwelmen van het dier voor het slachten toe, waardoor hun praktijken in België feitelijk illegaal zijn.

Politico Europe  meldde dat handelaren in de Joodse gemeenschap te maken hebben met bevoorradingsproblemen en andere obstakels bij het verstrekken van koosjer vlees aan hun klanten. Met name als gevolg van het verbod moet nu al het koosjer vlees in België worden ingevoerd, wat de prijzen verhoogt en de kwaliteit verslechtert.

De chef-kok van Hoffy’s koosjere restaurant in de Joodse wijk van Antwerpen, Moishy Hoffman, vertelde de outlet dat hij zich “schaamde” door het gebrek aan keuzes in zijn etablissement als gevolg van het verbod.

Je gaat hier naar de slager en ziet lege, lege, lege toonbanken. Soms geven ze me 10 steaks. Maar ik heb er 60 of 70 nodig en ik heb er 10. Wat is 10? Niks. Ik heb een filet de canard nodig, die heb ik niet. Lam, hebben we niet.

Ari Mandel, eigenaar van de leverancier van koosjer voedsel Kosher4u.eu, zei:

We worden geconfronteerd met een zeer, zeer groot en problematisch probleem. Ik zou zeggen dat 90% van het vlees in de stad bevroren is, niet vers. We verliezen klanten.

Hij voegde eraan toe dat twee koosjere slagerijen al waren gesloten en dat er meer zouden kunnen volgen. Mandel uitte zijn woede over het effect van het verbod en wijt het aan onuitgesproken antisemitisme.

Als je wilt zeggen dat Joodse mensen hier niet welkom zijn, zeg het dan gewoon. Als je niet expliciet zegt dat ze niet welkom zijn, maar je neemt maatregelen om ze eruit te duwen, is het eigenlijk dezelfde boodschap.

Yohan Benizri, hoofd van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België, geeft antisemitisme niet de schuld van het verbod, maar zei dat het niettemin “een signaal afgeeft dat we niet echt om Joden geven. Hun gewoonten interesseren ons niet. We geven niet om hun tradities.’

Hij voegde eraan toe dat de kans groot is dat soortgelijke verboden in heel Europa worden uitgevaardigd. Tegenover Politico Europe vertelde hij:

Het is geen theoretische kwestie; het is iets dat zich als kanker verspreidt. Je hebt als jood al genoeg aan je hoofd in Europa.”

Belgische moslimorganisaties hebben het verbod ook veroordeeld , waarbij de Uitvoerende Raad van de Moslims van België (EMB) en de Coördinerende Raad van de Islamitische Instellingen van België een beroep aantekenen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over de kwestie.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Belgian Jews Feeling Effects of Ban on Kosher Slaughter: ‘If You Want to Say Jewish People Are Not Welcome Here, Just Say It’” van 11 oktober 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelBelgisch verbod op religieuze slacht blijft” van 4 oktober 2021 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad
  • naar een artikel van Helen Lyons “Belgium’s Jews lament ban on ritual slaughter” van 10 oktober 2021 op de site van Politico
  • h/t “Tiki S.