Als Iran een kernwapen ontwikkelt, moet Israël Iran op eigen kracht kunnen stoppen

Voormalig Mossad-chef Yossi Cohen zegt dat Iran in een zwakkere positie staat dan het lijkt, JCPOA moet volledig worden herwerkt.

Er is meer oppositie tegen het nucleaire programma van Iran dan in het verleden, zei voormalig Mossad-chef Yossi Cohen dinsdag op de Jerusalem Post Diplomatic Conference.

Ik denk dat Iran tot op de dag van vandaag niet eens in de buurt is van het verwerven van een nucleair wapen … Dit is te wijten aan langdurige inspanningen van sommige krachten in de wereld“, zei Cohen in antwoord op een vraag van de inlichtingenreporter Yonah Jeremy Bob van The Jerusalem Post  die verwijzingen bevatte naar Israëlische geheime acties in Iran.

Cohen zei dat de positie van Iran ook zwakker is, in die zin dat er “minder buitenlandse steun is voor wat [Iran] doet dan in het verleden.” Als Iran een kernwapen ontwikkelt, moet Israël Iran op eigen kracht kunnen stoppen, zei Cohen.

Op de vraag of dat mogelijk is zonder bunker-buster-bommen, antwoordde Cohen: “We moeten capaciteiten ontwikkelen om ons in staat te stellen absoluut onafhankelijk te zijn, te doen wat Israël twee keer eerder heeft gedaan“, zoals het bombarderen van kernreactoren in Syrië en Irak. “Ze zouden niet rustig moeten slapen in Iran“, zei hij.

Cohen zei dat het gezamenlijke alomvattende actieplan, zoals de nucleaire deal van 2015 met Iran wordt genoemd, een verkeerde benaming is: “In het JCPOA staat de C voor alomvattend (comprehensive). Het is niet allesomvattend; het moet allesomvattend zijn.

De deal moet “volledig worden opgeknapt – niet alleen in één ander onderwerp, maar volledig” om effectief te zijn, zei Cohen. “Als dat niet het geval is, zal Iran de capaciteiten blijven hebben die het nu heeft, of zelfs hoger“, voegde hij eraan toe.

Cohen verwees naar de Mossad die, onder zijn leiding, in 2018 een heel nucleair archief vanuit Iran naar Israël smokkelde. Dat archief verwees naar drie voorheen onbekende nucleaire sites in de Islamitische Republiek.

Directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie “moet deze in overweging nemen wanneer landen toelaten om… het toekomstige JCPOA te ondertekenen. Tenzij Iran volledig eerlijk is over hun daden in het verleden, mag er geen nucleair akkoord worden ondertekend. Grossi zou dat niet moeten toestaan“, aldus Cohen.

Cohen sprak ook over zijn betrokkenheid bij de normalisatie en vredesakkoorden van Abraham Akkoorden tussen Israël en de Arabische staten, en noemde het “een van de grootste prestaties ooit“, “een majestueus iets” en “niet minder dan een wonder voor Israël“.

Ik hoop, ik bid dat deze golf zal doorgaan“, zei hij. “Moderne naties moeten vandaag in contact staan ​​met de Ster van Israël. Dat komt omdat we zo innovatief zijn. We geloven dat we de slimste mensen over de hele wereld schouder aan schouder met ons en onze techneuten moeten laten samenwerken. Ik geloof dat het licht van de staat Israël iedereen bereikt. Het is bekend bij alle naties”, voegde Cohen eraan toe.

Cohen, nu hoofd van de investeringsactiviteiten van SoftBank Israël, wees vragen af ​​of hij van plan is de politiek in te gaan en zei: “Ik doe nu zaken.

Ex-Mossad Chief Yossi Cohen

Bronnen:

  • naar een artikelEx-Mossad chief: Iran not closer to nuclear bomb” van 12 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva