Alain Soral in beroep vrijgesproken voor het uitzenden van een antisemitische rapclip

Berlijn, 8 januari 2014. Alain Soral, een voormalig kaderlid van het Franse Front National van Marine Le Pen, maakt hier de omgekeerde Hitlergroet “quenelle” op het Holocaust Memoriaal in Berlijn, Duitsland. Het hele ding werd op YouTube geplaatst waarin Sorel uithaalde naar de Joden en naar Israël: “Dat wil zeggen, de Zionisten die ons de Shoah voor de neus houden om ons te terroriseren..” enz.

Het hoogste gerechtshof van Frankrijk heeft het beroep vernietigd dat de beruchte extreemrechtse activist en holocaust-ontkenner Alain Soral van het bevorderen van antisemitische haat heeft verworpen met een rapvideo met beelden van verschillende prominente Franse joden die worden verbrand.

In zijn beslissing die op 5 oktober werd gepubliceerd, oordeelde het Hof van Cassatie, het hoogste hof van beroep in Frankrijk, dat een lagere rechtbank een fout had gemaakt door te bepalen dat de video die door de ervaren extremist Alain Soral werd gepromoot, niet gericht was op de Joodse gemeenschap als geheel.

De video – door een rapgroep die zichzelf “Rude Goy Bit” noemt – was getiteld “Gilet Jaunes” (“Gele Hesjes”) ter ere van de radicale Franse protestbeweging met dezelfde naam .

Geplaatst door Soral op zijn website en sociale media-feeds in 2019, bevatte de video vier en een halve minuut afbeeldingen van een bord met de naam “Rothschild” dat in een vreugdevuur werd gegooid. De joodse bankdynastie is al meer dan een eeuw een geliefd doelwit van antisemitische propagandisten.

Andere passages in de video toonden foto’s van de filosoof Bernard-Henri Lévy, de schrijver Jacques Attali en de zakenman Patrick Drahi – allemaal prominente joden – die door vlammen werden verbrand.

Begeleidende teksten verklaarden dat “alleen door de Rothschilds te verbranden, we Frankrijk kunnen redden“, we ook “BHL en Attali zullen moeten verbranden” en “Het Franse volk kan deze parasieten niet langer verdragen.

Soral werd in september 2019 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf na een klacht tegen hem die was ingediend door verschillende maatschappelijke organisaties die antisemitisme en racisme bestrijden, waaronder de Franse Unie van Joodse Studenten (UEJF). 

Dat vonnis werd echter vernietigd door een hof van beroep, dat oordeelde dat de video niet gericht was op de Joodse gemeenschap als geheel, aangezien het ook bepaalde niet-joodse personen belasterde.

Het Hof van Cassatie verwierp het argument van het hof van beroep in de beslissing van vorige week resoluut, met het argument dat de naam van de rapgroep, de aanval op de Rothschilds en het verbranden van foto’s met Joodse persoonlijkheden de antisemitische bedoeling ervan had bewezen.

De beelden van de verbranding, zei het Hof van Cassatie, waren “suggesties voor de uitroeiing van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog“.

De rechters van het hof van beroep kregen bijzondere kritiek omdat ze “niet, zoals ze hadden moeten doen, de ware betekenis van de video hadden gezocht, die veel antisemitische verwijzingen bevatte.

De uitspraak van het Hof van Cassatie benadrukte ook het belang van rechters die gecodeerd of verhuld antisemitisme doorzien.

Wanneer opmerkingen op een verraderlijke, verkapte of zinspelende manier worden geformuleerd, is het noodzakelijk om hun ware betekenis en hun werkelijke betekenis te zoeken, met name om te bepalen of mensen worden bekritiseerd omdat ze, zoals in het onderhavige geval, tot de Joodse gemeenschap behoren“, verklaarde de uitspraak.

Met de Europese Verkiezingen van 2009 trok de antisemiet en standup-comedian Dieudonné M’Bala M’Bala de lijst van de antizionistische partij aka ‘Liste Antisioniste’ samen met Alain Soral. De lijst had banden met het extreemrechtse Front National en werd gefinancierd door het sjiitische Iran. Dieudonné werd vooral berucht voor het bedenken van de ‘quenelle‘, de omgekeerde Hitlergroet [beeldbron: Europe Israel]

In april van dit jaar leidde een afzonderlijke beslissing van het Hof van Cassatie tot woede in de Joodse gemeenschap, toen het oordeelde dat Kobili Traore – beschuldigd van de antisemitische moord op Sarah Halimi.

De Joodse vrouw, in haar appartement in Parijs in 2017 – verontschuldigd zou worden van een strafproces op grond van het feit dat zijn inname van cannabis in de nacht van de moord hem tijdelijk krankzinnig had gemaakt.

Wellicht had de rechter van het Hof eveneens een jointje teveel gebruikt. 😦

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Quashing Verdict in Favor of Far-Right Activist, Top French Court Urges Vigilance Against ‘Disguised, Allusive’ Antisemitism” van 11 oktober 2021 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogFrans-Marokkaanse pro-Hamas-activist in de cel in verband met onthoofding van leraar in Parijs” van 20 oktober 2021
  • naar een artikel van Cécile Bertrand “Alain Soral condamné à 18 mois de prison ferme pour avoir diffusé un clip de rap antisémite” van 19 september 2019 op de site van Le Figaro
  • h/t “Tiki S.