AJC Conferentie: ‘Veel Europeanen vinden dat Joden de Holocaust uitbuiten en geheime netwerken runnen’

Joel Mergui, voorzitter van de Centrale Consistorie van Frankrijk, sprak terwijl de verontrustende resultaten van een onderzoek naar antisemitische houdingen en vooroordelen in 16 Europese landen in Brussel worden onthuld.

Hoewel we de Europese instellingen feliciteren met het vergroten van de middelen, expertise en aanzienlijke financiering om het aan te pakken, lopen we momenteel ver achter in het bijhouden van de verspreiding ervan, aangezien de verontrustende bevindingen van onze partnersenquête aantonen dat antisemitisme diep geworteld is in Europa, en moeilijk behandelen,” zei rabbijn Menachem Margolin, leider van de European Jewish Association (EJA).

Ons plan om dit proces opnieuw op gang te brengen, omvat de goedkeuring van onze ‘tien geboden’ om antisemitisme te bestrijden, wat zal worden voortgezet door parlementaire werkgroepen uit heel Europa.

Hoewel de Europese instellingen en politici aanzienlijke middelen besteden en alles in het werk stellen in de strijd tegen antisemitisme, verbetert de situatie in Europa niet. Erger nog, het verslechtert“, zei Joel Mergui, voorzitter van het Centraal Joods Consistorie van Frankrijk, toen hij dinsdag een conferentie toesprak in Brussel van Joodse leiders, georganiseerd door de European Jewish Association (EJA).

Het is tijd om de feiten onder ogen te zien. De bestrijding van antisemitisme kan niet worden gereduceerd tot het isoleren en bestraffen van antisemitische daden. Deze straf is natuurlijk essentieel. Daders van antisemitische daden mogen nooit ongestraft blijven. Maar om echt effectief te zijn, moet de strijd tegen antisemitisme het probleem bij de wortel aanpakken”, voegde hij eraan toe.

Mergui zei dat Europa concrete initiatieven op het gebied van onderwijs moet lanceren om anti-joodse stereotypen te bestrijden. “Het moet ook het erfgoed en de bijdrage van het jodendom waarderen en er onophoudelijk aan herinneren dat de joodse spiritualiteit een integraal onderdeel is van de Europese cultuur.

Zijn opmerkingen kwamen op het moment dat voorafgaand aan de conferentie een nieuw uitgebreid overzicht van antisemitische vooroordelen in 16 Europese landen werd onthuld. De onderzoeksresultaten lijken nogal verontrustend.

De Action and Protection League (AP) – partners van de EJA – hebben opdracht gegeven voor het onderzoek met IPSOS SA, onder leiding van professor András Kovács van de Central European University in Wenen-Boedapest, waarbij 16 Europese landen werden bezocht en respondenten directe vragen stelden, en volgende omhoog waar het nodig leek. 

De bevraagde landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Uit het onderzoek blijkt dat Griekenland, Polen en Hongarije de Europese landen zijn waar antisemitische vooroordelen het meest verspreid zijn. Maar ondanks een hoge mate van anisemitisme zijn de drie landen zelden getuige van gewelddadige aanvallen op joden, terwijl landen die vaker worden aangevallen op joden, in West-Europa, vaak de landen zijn met de laagste percentages antisemitische vooroordelen.

Onder de verontrustende cijfers zijn:

  • Bijna een derde van de respondenten in Oostenrijk, Hongarije en Polen zei dat Joden nooit volledig in de samenleving zullen kunnen integreren.
  • Bijna een derde was het ermee eens dat er een geheim Joods netwerk bestaat dat politieke en economische zaken in de wereld beïnvloedt. (Roemenië – 29%; Frankrijk – 28%; Tsjechië – 23%).
  • In Spanje zei 35% dat Israëli’s zich tegenover de Palestijnen als nazi’s gedragen; 29% zei hetzelfde in Nederland; en 26% was het eens met de stelling in Zweden.
  • In Letland zei iets meer dan een derde – 34% – dat Joden het Holocaust-slachtofferschap voor hun eigen doeleinden uitbuiten; 23% overeengekomen in Duitsland; en 22% overeengekomen in België.
  • Een kwart van alle ondervraagden was het eens met de stelling dat het beleid van Israël hen doet begrijpen waarom sommige mensen Joden haten.

Joden in heel Europa moeten specifieke actieplannen voorstellen aan hun regeringen en op EU-niveau,” zei Rabbi Shlomo Koves, oprichter van APL en initiatiefnemer van het onderzoek. “We moeten ons lot in eigen handen nemen als we willen dat onze kleinkinderen over 20-50 jaar in Europa kunnen wonen“, voegde hij eraan toe.

De tweedaagse conferentie in Brussel wordt bijgewoond door tientallen prominente Europese Joodse leiders, parlementsleden en diplomaten van over het hele continent, waaronder vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas, evenals de president van Israël Isaac Herzog en de minister voor Diaspora-aangelegenheden Nachman Shai die de bijeenkomst vanuit Jeruzalem zal toespreken.

De Europese Commissie presenteerde vorige week de allereerste EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme en bevordering van het joodse leven.

Nu antisemitisme zorgwekkend toeneemt, in Europa en daarbuiten, beoogt de strategie een reeks maatregelen uit te stippelen rond drie pijlers: alle vormen van antisemitisme voorkomen; om het Joodse leven te beschermen en te bevorderen en om onderzoek, onderwijs en Holocaustherdenking te bevorderen.

In zijn opmerkingen zei Joel Mergui dat Europa zich ook moet inzetten voor het behoud van de vrijheid van geweten en aanbidding. “Het moet strafwetten op de oude religieuze praktijken van rituele slachting en besnijdenis veroordelen“, zei hij in een verwijzing naar een verbod in België op shechita, de joodse koosjere slachting.

Deze vrijheden staan ​​garant voor de duurzaamheid van het jodendom op het continent. Ze zijn niet onderhandelbaar. Joden zijn een barometer van vrijheid: waar ze hun Joodse identiteit ten volle kunnen ervaren, kan iedereen dat ook“, aldus Mergui.

Vrijheid van godsdienst voor joden is een barometer van vrijheid, als joden hun identiteit ten volle kunnen ervaren, kan iedereen dat ook”, concludeerde hij.

Frankrijk heeft de grootste joodse gemeenschap van Europa.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Action and Protection League is calling for an all comprehensive EU Antisemitism Indicator and a legislative and educational action plan” van 12 oktober 2021 op de site van Action and Protection League (APL)
  • naar een artikel van Yitzchak Kelman “‘Jews exploit Holocaust, run secret networks,’ many Europeans say” van 12 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Yossi Lempkowicz “French Jewish leader:‘While the European institutions and politicians devote significant resources and spare no effort in the fight against anti-Semitism, the situation in Europe is not improving. Worse, it is deteriorating’” van 12 oktober 2021 op de site van The European Jewish Press (EJP)
  • naar een artikelEn Europe, la persistance d’un antisémitisme aux multiples facettes” van 12 oktober 2021 op de site van The European Jewish Association (EJA)
  • h/t “Tiki S.