Grootste wijnfabriek ter wereld uit de Byzantijnse periode opgegraven in Yavne nabij Tel Aviv, Israël

Vaten voor wijnopslag in Yavne tijdens de Byzantijnse bezetting van het Heilig Land (324-638 na Chr.) [beeldbron: Yaniv Berman/IAA]

Archeologen hebben in de stad Yavne, ten zuiden van Tel Aviv, een enorm complex van 1500 jaar oude wijnpersen ontdekt die ongeveer twee miljoen liter wijn per jaar kunnen produceren.

De fabriek omvat vijf wijnpersen, magazijnen voor het rijpen en bottelen van de wijn, en ovens voor het bakken van de klei-amforen waarin de wijn werd opgeslagen, zei de Israel Antiquities Authority maandag.

De site dateert uit het Byzantijnse tijdperk (Byzantijnse periode (324-638 na Chr.) en is het grootste dergelijke complex dat bekend is uit die periode.

Archeologen ontdekten intacte aarden kruiken en tienduizenden fragmenten in het complex, dat ook goed geplande toegangsroutes tussen de verschillende faciliteiten had. De faciliteit zou jaarlijks maar liefst twee miljoen liter wijn hebben geproduceerd.

Yavne

Yavne ligt in het centrum van Israël en was zo’n 1500 jaar geleden een belangrijke stad, volgens IAA-archeoloog Dr. Jon Seligman, co-directeur van de opgravingen met Dr. Elie Haddad en Liat Nadav-Ziv.

Yavne was belangrijk genoeg om op een kaart te zetten uit de periode met Jeruzalem, met drie grote kerken“, zei hij. “Eerst en vooral was het een christelijke stad. Maar we weten ook dat er in diezelfde periode populaties Joden en Samaritanen woonden. Het had een bisschop. Het was gelegen in wat in die tijd aan een hoofdweg lag, de zeesnelweg genaamd, die van noord naar zuid liep, en op de kruising met de rivier de Sorek.

Yavne speelde een belangrijke rol in de Joodse geschiedenis. Volgens de rabbijnse traditie sloop rabbijn Yohanan ben Zakkai in de eerste eeuw na Christus uit Jeruzalem, dat onder Romeins beleg lag. Hij slaagde erin om generaal Vespasianus te bereiken en onthulde hem dat hij spoedig keizer zou worden.

Toen zijn voorspelling kort daarna in vervulling ging, bood de nieuwe Romeinse keizer de rabbijn een beloning aan. Rabbi Yohanan vroeg Yavne om een ​​school op te richten om Thora te studeren. Het Sanhedrin, de grote Joodse vergadering, werd ook naar Yavne verplaatst.

In de Misjna [Joodse mondelinge overleveringen] wordt gezegd dat na de verwoesting van Jeruzalem [in 70 na Chr.], de Joodse leiders migreerden naar Yavne, en dat de wijzen van Yavne in een wijngaard woonden en Thora bestudeerden. De opgraving toont een continuüm van het bestaan ​​van de wijnindustrie op de locatie gedurende vele eeuwen”, aldus de archeologen.

Opgravingsleiders, van rechts naar links: Dr. Jon Seligman, Liat Nadav-Ziv en Dr. Elie Hadad [beeldbron: Yaniv Berman/IAA]

Gaza en Ashkelon wijn

De directeuren van de opgraving zeiden dat de omvang van de site en de capaciteit om zo’n grote hoeveelheid wijn te produceren met behulp van handmatige productiemethoden onverwacht was.

We waren verrast om hier een geavanceerde fabriek te ontdekken, die werd gebruikt om wijn in commerciële hoeveelheden te produceren“, zeiden Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv en Dr. Jon Seligman in een gezamenlijke verklaring. “Bovendien wijzen decoratieve nissen in de vorm van een schelp, die de wijnpersen sierden, op de grote rijkdom van de fabriekseigenaren.

Een berekening van de productiecapaciteit van deze wijnpersen laat zien dat er jaarlijks ongeveer twee miljoen liter wijn op de markt werd gebracht, terwijl we er rekening mee moeten houden dat het hele proces handmatig werd uitgevoerd“, zeiden ze.

Omdat water in die tijd vaak niet steriel of erg lekker was, was het drinken van wijn in de oudheid heel gewoon voor zowel volwassenen als kinderen. Wijn werd toegevoegd aan water om de smaak te verbeteren of gewoon vervangen door drinkwater.

Elke wijnpers op de Yavne-site besloeg een oppervlakte van ongeveer 225 vierkante meter, met een trapvloer waar de druiven op blote voeten zouden worden geplet, omringd door afzonderlijke compartimenten en vaten voor het vergisten en bewaren van de wijn.

Tussen de wijnpersen waren vier grote pakhuizen die dienden voor het rijpen van de wijn in langwerpige amforen die bekend staan ​​als ‘Gaza-potten’, die op de locatie in grote ovens werden gemaakt.

De IAA zei dat ‘Gaza en Ashkelon wijn‘ werd beschouwd als een kwaliteitswijnmerk uit de oudheid, met een reputatie die verder ging dan de directe omgeving van de wijnpersen. De archeologen zeiden dat de wijn op de markt werd gebracht via de havens van Ashkelon en Gaza – vandaar de naam – en vervolgens door het Middellandse-Zeegebied werd vervoerd.

De opgravingen in Yavne hebben ook nog oudere wijnpersen blootgelegd, die dateren uit de Perzische periode zo’n 2.300 jaar geleden, aldus de IAA.

Rondleidingen op de site zullen in de nabije toekomst worden aangeboden voordat deze wordt afgedekt om deze te beschermen tegen winterregens, met pre-registratie vereist hier of op de Facebook-pagina van de IAA. De site wordt behouden en later geopend als archeologisch park.

Bronnen:

  • naar een artikelAncient alcohol: World’s largest Byzantine winepresses uncovered in Israel” van 11 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Hanne Decré “Wijnpersen, kruiken, ovens en olielampen: 1.500 jaar oude wijnsite van 75.000 vierkante meter opgegraven in Israël” van 11 oktober op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Rosella Tercatin “Largest wine factory in the world from Byzantine period unearthed in Yavne” van 11 oktober 2021 en een artikel1600-year-old colorful mosaic unearthed in Yavne” van 26 april 2021 op de site van The Jerusalem Post