Burgemeesterskandidaat van Rome verontschuldigt zich voor antisemitische opmerkingen

Calpesta l’ebreo (Vertrappel de Jood) en Anna Frank brucia (Anne Frank brandt) werd op de vloeren en muren van een school geklad op 12 februari 2020 in Pomezia, een voorstad van Rome [beeldbron: Leggo]

Een vooraanstaande kandidaat voor het burgemeesterschap in Rome heeft zich bij de Joodse gemeenschap verontschuldigd voor een artikel dat hij vorig jaar schreef waarin.

De centrumrechtse kandidaat werd hard bekritiseerd door de Romeins-joodse gemeenschap nadat ze ontkende dat de slachtoffers van de Shoah meer aandacht krijgen omdat ze omdat ze “geen banken bezaten” (‘propietarias de bancos‘).

Leiders van de Joodse gemeenschap en anderen hadden kritiek geuit op de opmerkingen van Enrico Michetti, een radiopresentator die de kandidaat is van de centrumrechtse coalitie bij de burgemeestersverkiezingen van 17 en 18 oktober. Hij kreeg eerder deze maand meer dan 30% van de stemmen in de eerste ronde van de verkiezingen, meer dan enige andere kandidaat.

Elk jaar worden 40 Holocaust-gerelateerde films opgenomen, reizen en allerlei culturele initiatieven gefinancierd om die afschuwelijke vervolging te herdenken, en tot hier heb ik niets te zeggen”, schreef Michetti op de website van het radiostation waar hij journalist is. 

Maar ik vraag me af waarom niet hetzelfde medelijden en dezelfde aandacht wordt geschonken aan de doden die zijn omgekomen in de foibe-bloedbaden [van Italianen door Joegoslavische partizanen], in de vluchtelingenkampen en in de massamoorden die nog steeds plaatsvinden in de wereld?

Onder de antwoorden die hij aanbood: “Misschien omdat ze geen banken bezaten, misschien omdat ze niet behoorden tot lobby’s die in staat waren om het lot van de planeet te beslissen.” («Quizás porque no eran dueños de bancos, quizás porque no pertenecían a grupos de presión capaces de decidir los destinos del planeta»)

Enrico Michetti haalt uit naar een imaginaire Joodse lobby die de financiële wereld zou beheersen

De opmerkingen, die deze week voor het eerst werden geïdentificeerd en gedeeld door Il Manifesto, een linkse krant, weerspiegelen de antisemitische trope dat Joden de financiële systemen van de wereld beheersen. Joodse leiders waren er snel bij om Michetti te veroordelen.

De gedachte dat onze stadsinstellingen geleid kunnen worden door mensen wiens denken doordrenkt is met vooroordelen, doet ons beven“, zei Noemi Di Segni, de voorzitter van de Unie van Italiaans-Joodse Gemeenschappen. “De cultuur van dialoog en de opvoeding van de herinnering aan wat het fascisme was, zijn ook belangrijke punten die aan de basis liggen van de electorale keuzes van mensen.

De voorzitster van de Joodse gemeenschap van Rome, Ruth Durughello, stuurde een tweet om de woorden van de burgemeesterskandidaat te veroordelen: “Als we vragen om de Shoah te gedenken, doen we het niet voor ons Joden, we doen het omdat de Shoah het paradigma is. van het kwaad en het kwaad moet worden bestreden zonder enige vorm van dubbelzinnigheid. Michetti’s woorden zijn gevaarlijk en verbergen een verontrustend vooroordeel.

Michetti verontschuldigde zich niet onmiddellijk voor of gaf commentaar op zijn opmerkingen over de Holocaust, hoewel hij verslaggevers tijdens een campagnestop in Rome wel vertelde dat hij tegen antisemitisme was.

De Shoah was uniek in zijn onmenselijkheid, het was het laagste punt in de geschiedenis“, zei Michetti. “We hebben de grootst mogelijke alertheid en eenheid van allen nodig tegen alle vormen van antisemitisme.

Zondag ging hij verder. “Ik bied mijn oprechte excuses aan voor het kwetsen van de gevoelens van de Joodse gemeenschap, die ik, net als alle Italianen, waardeer“, zei Michetti volgens La Repubblica, een Italiaanse krant.

Dictators onder elkaar: Reichsführer Adolf Hitler en Il Duce Benito Mussolini op de Conferentie van München in september 1938. De collaboratie tussen nazi-Duitsland en Italië was totaal en alomvattend

Bronnen:

  • naar een artikel van Simone Somekh “Leading mayoral candidate in Rome apologizes for Holocaust comments decried as antisemitic” van 11 oktober 2021 op de site van The Jewish Telegrahic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Aurora “Candidato a alcalde de Roma pide perdón por comentarios antisemitas” van 11 oktober 2021 op de site van Diario Judio