Waarom we de Iraanse bedreigingen jegens Azerbeidzjan maar beter ernstig nemen

Iran en Azerbeidzjan op de rand van oorlog? De Iraanse Republikeinse Gardes zijn er alvast op voorbereid [beeldbron: GVS]

De meeste Amerikanen (èn Europeanen) kunnen Azerbeidzjan niet eens vinden op een kaart. 

De voormalige Sovjetrepubliek ligt tussen de Kaspische Zee en het Kaukasusgebergte en heeft als buren de republieken Georgië en Armenië – andere voormalige gevangenen van het tsaristische en communistische rijk – evenals de zuidelijke uitlopers van de Russische Federatie, geregeerd door Russische president Vladimir Poetin. 

In het zuiden ligt Iran, een land dat een derde van de bevolking als etnische Azeri’s telt. Dit alles wil zeggen dat, hoewel dit deel van de wereld grotendeels onbekend is voor Amerikanen, het een behoorlijk gevaarlijke buurt is.

Dus toen Iran vorige maand een groot deel van zijn leger ontplooide en militaire oefeningen uitvoerde dicht bij de Azerbeidzjaanse grens, hielden de mensen van dat veel kleinere land en zijn regering, gevestigd in de oude stad Bakoe, hun adem in. 

Ondanks al zijn onduidelijkheid en afgelegen ligging, is de veiligheid van Azerbeidzjan een probleem dat meer dan de 10,2 miljoen mensen die daar wonen, zou bezig moeten houden.

Het is niet eenvoudig om de gecompliceerde politiek van de Kaukasus te begrijpen. Ook staat niet alles wat daar gebeurt direct in verband met kwesties die de veiligheid van het Midden-Oosten, het Westen of de Verenigde Staten betreffen. Maar het huidige dilemma van Azerbeidzjan illustreert het rimpeleffect van acties die elders worden ondernomen. De conflicten van dat land met zijn buren in Armenië en Iran, evenals met Rusland, kunnen niet op zichzelf worden gezien. 

Sterker nog, schijnbaar niet-gerelateerde acties van andere landen die er niet veel mee te maken hebben, zoals de rampzalige terugtrekking van Amerika uit Afghanistan of de koppige vastberadenheid van de regering-Biden om het beleid van voormalig president Barack Obama nieuw leven in te blazen met het sussen van Iran daadwerkelijk ernstige gevolgen hebben die niet kunnen worden genegeerd.

Het eerste dat je moet begrijpen over de grenzen van de landen in de Kaukasus, is dat ze, niet atypisch, vaak werden getrokken met weinig zorg voor de loyaliteit van de lokale bevolking. Net zoals een enorm deel van Iran wordt bevolkt door Azeri’s die door Teheran als verdacht worden beschouwd, is een deel van Azerbeidzjan – een regio genaamd Nagorno-Karabach – zwaar Armeens. 

De naburige republiek Armenië heeft het gebied begeerd sinds het uiteenvallen van het Sovjetrijk 30 jaar geleden, en het is sindsdien de oorzaak geweest van intermitterende en soms bloedige gevechten. In dit conflict heeft Rusland de Armeniërs gesteund, terwijl Turkije de Azeri’s heeft gesteund.

Die oorlog laaide vorig jaar op en opnieuw wonnen de Azeri’s, grotendeels dankzij de wapens die ze van Israël hadden ontvangen.

Waarom is Jeruzalem betrokken bij deze puinhoop?

Simpel gezegd, de Joodse staat is, zoals het in haar moderne bestaan ​​is geweest, op zoek naar bondgenoten met gemeenschappelijke belangen. In dit geval betekent dat een algemene angst voor Iran. 

De connectie met Azerbeidzjan geeft Israël ook enige invloed in zijn altijd gecompliceerde relatie met Rusland en zelfs met Turkije, wiens autoritaire islamitische regering van Recep Tayyip Erdoğan zeer vijandig staat tegenover Israël, maar Iran toch beschouwt als een grotere bedreiging voor zijn veiligheid.

Voor de Azeri’s, net als voor de Arabieren in de Golfstaat die Israël hebben omarmd als onderdeel van de Abraham-akkoorden, is Israël een essentiële bondgenoot tegen Iran en een nuttige bron van militaire uitrusting en training. 

Door de Azeri’s te helpen zich staande te houden tegen machtigere vijanden, heeft Israël het islamitische regime in Teheran, dat blijft dromen van regionale hegemonie en het plegen van nucleaire genocide tegen de Joodse staat, een reden tot voorzichtigheid gegeven. 

Jeruzalem heeft Iran inderdaad zowel een pijnlijke doorn in het oog gegeven als de invloed van Rusland ondermijnd. Hoewel het grotendeels onder de radar van de internationale pers is gevlogen, is het bondgenootschap tussen Israël en Azerbeidzjan tot bloei gekomen.

Dit heeft geleid tot een machtsevenwicht in de Kaukasus dat, ondanks occasionele pogingen van Armenië om het omver te werpen, relatief stabiel is gebleven. Maar net als de rimpelingen die voortkomen uit een rots die in een watermassa wordt gegooid, heeft de impact van andere schijnbaar niet-gerelateerde acties het potentieel om alles omver te werpen of op zijn minst misrekeningen aan te moedigen die tot bloedvergieten kunnen leiden.

Hoewel de regering-Biden lijkt te geloven dat haar terugtrekking uit Afghanistan slechts een kwestie van slechte optica is, zijn de implicaties van de ineenstorting van een Amerikaanse bondgenoot meer dan theoretisch. Alles wat de Verenigde Staten verzwakt en degenen versterkt die beloofd hebben oorlog te blijven voeren tegen het Westen – zowel figuurlijk als letterlijk, zoals het verlies van een schat aan Amerikaans militair materieel aan de Taliban – wordt opgemerkt door degenen die dergelijke doelen delen.

Het was dus niet verwonderlijk dat Iran in de nasleep van die schandelijke episode zijn spieren begon te spannen. De Iraniërs waren al aangemoedigd door de dwaze pogingen van president Joe Biden om hen om te kopen om opnieuw deel te nemen aan de nucleaire deal van 2015 tijdens de besprekingen die in Wenen werden gevoerd, en besloten een bericht naar de Azeri’s te sturen. 

Door zijn troepen aan de grens te mobiliseren en oefeningen te houden, vertelde Iran de Azeri’s dat hun goede betrekkingen met Israël en de Verenigde Staten geen verdediging vormen tegen de militaire macht van Iran.

En voor het geval de Azeri’s de implicaties van dit gebaar niet begrepen, liet Iran weten dat de tweede fase van de inspanning de codenaam Operatie “Fatehan-e Khaybar of “Veroveraars van Khaybar” had. De verwijzing naar Khaybar is veelzeggend; het is de naam van een veldslag die plaatsvond in 628 CE, waarbij het vroege moslimkalifaat onder leiding van de profeet Mohammed de Joodse stammen wegvaagde die leefden in een deel van wat nu Saoedi-Arabië is.

Verre van geïntimideerd te zijn, denken de Azeri’s dat de Iraniërs bluffen. In een gebaar dat duidelijk bedoeld was om hun vertrouwen in hun vermogen om zichzelf te verdedigen over te brengen, bracht de Azeri president Ilham Aliyev eerder deze week een bezoek aan de stad Jabrayil, die vorig jaar door zijn troepen werd heroverd nadat deze een tijdlang was bezet door Armeniërs. gesteunde separatisten. 

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev streelt een door Israël gebouwde Harop-munitiedrone tijdens een bezoek op 5 oktober 2021 aan Jabrayil, een stad nabij de Iraanse grens die zijn troepen een jaar eerder veroverden op de door Armenië gesteunde, zelfverklaarde Artsakh-republiek [beeldbron]

Om zijn punt kracht bij te zetten, organiseerden de Azeri ’s een fotomoment waarin Aliyev liefdevol een in Israël gemaakte Harop-drone tikte, een wapen dat zijn leger had geholpen de Armeniërs te verslaan.

Als reactie stuurde Iran zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Moskou om met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov te overleggen om hun wederzijdse ongenoegen met de Azeri’s te bespreken.

Dit is het soort sabelgekletter dat tot een nieuwe oorlog zou kunnen leiden. Maar dankzij de Israëli’s denken de Azeri’s dat ze in een goede positie verkeren om op te komen tegen Iran en Rusland eraan te herinneren dat hun inmenging tot een minimum moet worden beperkt. 

Aliyev begrijpt dat de Iraanse eis dat hij de banden met Israël verbreekt, zijn land weerloos zou maken. En ondanks zijn houding weet Iran dat het het zich niet kan veroorloven om vijandigheid met Azerbeidzjan uit de hand te laten lopen, aangezien het schurkenregime in Teheran al tot zijn nek in riskante terroristische conflicten elders zit.

Voor zover Amerikanen enige aandacht schenken aan deze gebeurtenissen, kan de pure complexiteit van deze verstrengelde allianties ertoe leiden dat ze de hele kwestie beschouwen als een kwestie die ze zouden moeten negeren. De Verenigde Staten, wiens veiligheid een functie is van continenten en oceanen, hebben buitenlandse zaken vaak liever gezien als een probleem waar anderen zich zorgen over zouden moeten maken. Maar de voor de hand liggende conclusies die uit de recente gebeurtenissen kunnen worden getrokken, zijn significant.

De kracht van Israël en Azerbeidzjan zou voldoende moeten zijn om te voorkomen dat de situatie escaleert. Toch was de reden waarom het in de eerste plaats uit de hand dreigde te lopen de perceptie van de Amerikaanse zwakte en de aanmoediging die die perceptie Iran en andere islamisten gaf. 

“Vanuit de achtergrond leiden”, zoals Obama en Biden wijs lijken te denken, is eigenlijk de gevaarlijkste vorm van defensie en buitenlands beleid die je je kunt voorstellen, zowel voor Amerikanen als voor degenen die naar hen opkijken voor leiderschap.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jonathan S. Tobin “Why we should care about threats to Azerbaijan” van 8 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • h/t “Bill W.