Mike Pompeo: ‘Judea en Samaria is het rechtmatige thuisland van het volk van Israël’

Amerikaans oud-minister Mike Pompeo spreekt in de Psagot Winery, Samaria op 10 oktober 2021

Judea en Samaria is het “rechtmatige thuisland voor het volk van Israël”, zei de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag, volgens een rapport in The Jerusalem Post .

Pompeo maakte de opmerkingen tijdens een bezoek aan de Psagot Winery in Judea en Samaria, dezelfde plaats waar hij bijna een jaar eerder aankondigde dat de VS producten uit de nederzettingen zouden bestempelen als ‘Made in Israel’.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken schreef geschiedenis toen hij de eerste vooraanstaande Amerikaanse regeringsfunctionaris werd die een Joodse gemeenschap in de regio bezocht.

Pompeo zei zondag: “We erkenden dat dit geen bezette natie is, dit is geen apartheidsland. Het is een democratie waar religies kunnen worden beoefend vanuit alle Abrahamitische tradities“, meldde The Jerusalem Post .

Gezien de verschuiving in de benadering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump ten aanzien van kwesties zoals de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, zei Pompeo dat het vanaf het begin van het presidentschap van Trump duidelijk was dat “het Witte Huis een glas zal breken.

Pompeo, een religieuze christen, merkte op dat hij de veldslagen had bestudeerd die plaatsvonden op de Golanhoogten tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 en de Yom Kippur-oorlog van 1973 terwijl hij studeerde aan de Amerikaanse Militaire Academie in West Point, NY. Hij zei dat hij de regio met zijn familie had bezocht voordat hij de politiek inging.

Volgens Pompeo was de belangrijkste verklaring die hij als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aflegde, toen hij zei dat Israël Judea en Samaria niet bezette, volgens het rapport van The Jerusalem Post.

Ook aanwezig tijdens het bezoek van Pompeo aan de wijnmakerij was Benjamin Netanyahu, partijleider van de oppositie en Likud, die als premier van Israël diende tijdens het vorige bezoek van de voormalige hoge Amerikaanse functionaris aan Psagot.

Dit is ons land“, zei Netanyahu. “We hebben de hoge grond herwonnen en we zullen die behouden”, zei hij, verduidelijkend dat hij het had over zowel de “fysieke als morele hoge grond.”

De voormalige premier zei dat Jeruzalem “geen betere bondgenoot heeft dan de Verenigde Staten”. “In de Verenigde Staten hebben we geen betere bondgenoot dan Mike Pompeo en enkele van zijn vrienden, en we herinneren ons onze vrienden”, zei hij volgens The Jerusalem Post .

Netanyahu richtte zich tot Pompeo en zei: “Je maakt deel uit van onze mishpacha “, waarbij hij de Hebreeuwse term voor familie gebruikte.

Het hoofd van de regionale raad van Binyamin, Israel Gatz, beweerde dat er nooit een Palestijnse staat zou worden opgericht. “Je doet wat God wilde dat je deed”, vertelde Gatz aan Pompeo, meldde The Jerusalem Post .

Bronnen:

  • naar een artikelPompeo: Judea and Samaria ‘rightful homeland for people of Israel’” van 11 oktober 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Hana Levi-Julian “Pompeo in Samaria: The Real Estate Matters. The Land Matters” van 10 oktober 2021 op de site van The Jewish Press