Het nieuwste doelwit van anti-Israëlische academici? De Negev

Bedoeïenen en hun kamelen in de Negev omstreeks 1880-1890 [ingekleurde kodachrome foto]

Dezelfde linkse activisten die eisen dat Israël “illegale” Joodse kolonisten uitzet, dringen er tegelijkertijd op aan dat Israël bedoeïenenkrakers niet uitzet.

Critici van Israël op de Amerikaanse campussen hebben een nieuwe strijdkreet: Israëlische ontwikkeling van de Negev-woestijn is een oorlogsmisdaad!

Op 27 oktober organiseren twee prestigieuze instellingen – het City University of New York (CUNY) Graduate Center en de Skirball Department of Hebrew and Judaic Studies van de New York University – een Zoom-programma genaamd “The Negev Bedouin: Emptied Lands and Displaced People“.

Als je verder niets van het programma af wist, maakt de titel alleen al duidelijk dat deze academische kangoeroerechter op voorhand een vonnis van “schuldig” heeft uitgesproken. Zonder zelfs maar het bewijs te presenteren en te wegen, hebben de organisatoren en sprekers al verklaard dat Israël zich schuldig heeft gemaakt aan het op wrede wijze “verdringen” van de lokale bewoners en het “ledigen” van de regio.

Om het nog erger te maken, is de CUNY-divisie die het programma heeft georganiseerd het Centrum voor de Studie van de Holocaust, Genocide en Misdrijven tegen de Mensheid. Het centrum heeft besloten dat Israëls ontwikkeling van de Negev een daad is die zo smerig is dat het verdient te worden opgenomen onder de noemer “de Holocaust, genocide en misdaden tegen de menselijkheid”.

De Negev is enorm – 4700 vierkante mijl. De bedoeïenenbevolking van de regio is klein: 200.000. Met andere woorden, er zijn gemiddeld ongeveer 42 bedoeïenen per vierkante mijl.

Eeuwenlang lag de Negev onontwikkeld. In de afgelopen decennia is dat veranderd. Israëlische irrigatie en ontwikkeling hebben de woestijn doen bloeien. Steden werden gebouwd: Beersheva, Eilat, Sderot, Dimona, Arad. Net als wegen, scholen, ziekenhuizen – allen zegeningen van de moderne beschaving.

Natuurlijk zijn niet alle bevolkingsgroepen geïnteresseerd om deel uit te maken van de moderne wereld, en dat geldt ook voor de tribale en historisch nomadische bedoeïenen. De Israëli’s bouwden zeven steden voor hen met standaardhuizen, hoewel de helft er nog steeds voor heeft gekozen om door te zwerven en geïmproviseerde kampen op te zetten. 

Hoewel deze sloppenwijken illegaal zijn, protesteren ze – met de hulp van bondgenoten in de media en de academische wereld – wanneer de overheid wetten probeert te handhaven tegen kraken op openbare grond, wat problemen veroorzaakt met elektriciteitsleidingen, afvalwater, grazende dieren en meer.

Dezelfde linkse activisten die eisen dat Israël “illegale” Joodse kolonisten uitzet, staan ​​er tegelijkertijd op dat Israël geen illegale bedoeïenenkraker uitzet. Het is de definitie van de term ‘dubbele standaard’.

Maar de activisten hebben geen tijd om zich zorgen te maken over het gebrek aan vrouwenrechten in bedoeïenendorpen. “Progressieven” hebben het te druk met het arm in arm werken met Arabische vrouwenonderdrukkers om Israël te belasteren.

De sprekers op het komende CUNY-NYU-evenement hebben in de loop der jaren in veel verklaringen aan de media duidelijk gemaakt dat het hun doel is om Israël aan de kaak te stellen. 

Yeela Raanan (RCUV)

Een van de sprekers is een Israëlische radicaal genaamd Yeela Raanan. Ze is een leider van een groep genaamd de ‘Regional Council for the Unrecognized Villages (RCUV)‘. Met andere woorden, ze zal geen objectieve academische analyse aanbieden op het evenement van 27 oktober; terwijl ze geniet van het prestige van een academisch platform, zal ze het probleem benaderen als een felle pleitbezorger van een partijdige zaak.

Yeela Raanan met Sliman Abu-Abaid, een RCUV-gemeenschapsorganisator in de RCUV-kantoren

In een interview met The Electronic Intifada, een extremistische anti-Israël website, beschreef Raanan de Negev als het ‘voorouderlijk land’ van de bedoeïenen. Dus de nomadische schaapherders die heen en weer dwalen van Saoedi-Arabië naar Jordanië naar de Negev, krijgen de woestijn als hun ‘voorouderlijk’ bezit toegewezen, terwijl de Joden, wier voorouders daar eeuwen woonden voordat ze door de Romeinen werden verdreven, op de een of andere manier indringers zijn?

In haar interview citeerde Raanan gunstig het geraaskal van een Israëlisch-Arabisch Knesset-lid dat de verwijdering van illegale krakers in de Negev “een misdaad” noemde. Raanan beschuldigde Israël van het uitvaardigen van “een oorlogsverklaring door de staat aan zijn bedoeïenenburgers”.

Dus een academisch centrum dat “misdaden tegen de menselijkheid” bestudeert, heeft zijn missie om feitelijke misdaden tegen de menselijkheid te bestuderen opzij gezet en zal in plaats daarvan een programma hosten met een spreker die Israël valselijk beschuldigt van het voeren van “oorlog” tegen de bedoeïenen.

Joodse donateurs dragen genereus bij aan het CUNY Graduate Center en de NYU Skirball Department of Hebrew and Judaic Studies. Joodse ouders betalen enorm veel collegegeld zodat hun kinderen aan deze twee instellingen kunnen studeren.

Moeten de donaties en het collegegeld van de Joodse gemeenschap worden gebruikt om wrede anti-Israëlische programma’s te sponsoren? Beseffen de donateurs en ouders wel waar hun geld voor wordt gebruikt?

Bronnen:

  • naar een artikel van Moshe Phillips “The latest target of anti-Israel academics? The Negev” van 8 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • h/t “Tiki S.