Volgens HRW censureert Facebook Palestijnse berichten over schendingen van mensenrechten in Israël

De mensenrechten organisatie Human Rights Watch (HRW) beweerde vrijdag dat Facebook ten onrechte content verwijderde van Palestijnse activisten over Palestina en Israëlische mensenrechtenschendingen tijdens Operatie Guardians of the Wall in mei jongstleden.

HRW, de in New York gevestigde NGO, beweerde ook dat Facebook’s afhankelijkheid van de lijst van Buitenlandse Terroristische Organisaties (FTO’s) van de Verenigde Staten voor het aanwijzen van organisaties als “gevaarlijk” een bedreiging vormt voor de vrije meningsuiting, aangezien het Palestijnse leiders verbiedt om Facebook te gebruiken. 

Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die beide op de lijst van FTO’s staan, zijn slechts “politieke bewegingen die ook gewapende vleugels hebben”, zei HRW. Instagram, eigendom van Facebook, heeft verschillende berichten met betrekking tot Palestina verwijderd, waaronder reposts van reguliere nieuwsorganisaties, zei HRW. 

Berichten ter ondersteuning van de Palestijnse zaak, zoals een waarin de Palestijnen worden opgeroepen “nooit hun rechten op te geven” en een andere waarin een gebouw wordt getoond voordat het “door Israëlische raketten werd neergehaald“, werden uit de sociale netwerktoepassing verwijderd omdat het “haatdragende taal of symbolen bevatte“, volgens HRW.

Bovendien suggereerde HRW dat er sprake was van wangedrag in de manier waarop Facebook omging met het rapporteren en markeren van gewelddadige inhoud van Palestijnen door Israëlische cybereenheden. 

HRW noteerde een rapport van het State Attorney’s Office uit 2018 dat een nalevingspercentage van 87% laat zien voor het verwijderen van haatdragende inhoud op Facebook, wat volgens HRW extreem hoog is voor vrijwillige verzoeken.

“Facebook biedt een bijzonder kritisch platform waar de Israëlische autoriteiten misdaden tegen de menselijkheid begaan, zoals apartheid en vervolging van miljoenen”, zegt Deborah Brown van HRW. “In plaats van het recht van mensen om zich uit te spreken te respecteren, legt Facebook veel mensen willekeurig en zonder uitleg het zwijgen op”, voegde Brown eraan toe.

HRW adviseerde Facebook om een ​​onafhankelijk onderzoek te laten doen naar contentmoderatie specifiek voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, zoals de Facebook Oversight Board in september aanbeveelde.

De Facebook Oversight Board, een instantie voor contentmoderatie die in 2018 werd opgericht, werd ooit door Facebook-CEO Mark Zuckerberg beschreven als “Facebook’s Supreme Court”. Het heeft de bevoegdheid om alle inhoud op Facebook en Instagram te modereren en om elke beslissing van Facebook, Inc.

Facebook heeft inhoud die is gepost door Palestijnen en hun aanhangers die zich uitspreken over mensenrechtenkwesties in Israël en Palestina, onderdrukt“, zei Brown. “Nu de ruimte voor dergelijke belangenbehartiging in veel delen van de wereld wordt bedreigd, dreigt Facebook-censuur een cruciaal platform voor leren en omgaan met deze kwesties te beperken.” 

Facebook , dat volgens zijn eigen regels 30 dagen heeft om te reageren op de aanbeveling van de Oversight Board, heeft tot 14 oktober.

Antisemitisme op sociale media genegeerd

Volgens een nieuw rapport van de organisatie Center for Countering Digital Hate (CCDH) reageerden sociale-mediaplatforms niet op 84% van de gerapporteerde antisemitische inhoud, waarbij haatdragende berichten miljoenen views kregen.

Over een periode van zes weken vond en rapporteerde CCDH 714 voorbeelden van wat het noemde “duidelijk, grotesk antisemitisme” dat in strijd was met het platformbeleid op Facebook, Instagram, TikTok, Twitter en YouTube. Deze berichten werden tot 7,3 miljoen keer gezien door gebruikers van sociale media.

De berichten in de vragen omvatten berichten waarin werd beweerd dat de familie Rothschild betrokken was bij 9/11, ontkenning van de Holocaust en beweringen dat Joden achter de coronaviruspandemie zaten, naast andere voorbeelden van antisemitisme.

Bronnen:

  • naar een artikelHRW: Facebook censors Palestinian posts on Israeli human rights abuses” van 8 oktober 2021 en een artikel van Tzvi Joffre “Social media platforms fail to act on 84% of antisemitic content” van 11 augustus 2021 en een artikelSocial media platforms fail to address antisemitism – ADL report” van 1 augustus 2021 en een artikel van Gerald M. Steinberg “Human Rights Watch demonizes Israel via propaganda of apartheid” van 27 april 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.