Linkse Democraat Bernie Sanders steunt financiering Iron Dome als Hamas in Gaza ook 1 miljard dollars krijgt

De onafhankelijke senator Bernie Sanders van Vermont heeft ingestemd met een wetsvoorstel om $ 1 miljard aan noodfinanciering te verstrekken om het Israëlische Iron Dome-luchtverdedigingssysteem aan te vullen.

Maar de steun van de senator kwam niet zonder een prijs.

Sanders stemde er pas mee in om de hulp voor de verdediging van Israël te steunen nadat hij door de New Yorkse senior senator Chuck Schumer was verzekerd dat er aanvullende “humanitaire hulp” voor Gaza zal zijn, volgens een rapport van Jewish Currents .

Sanders schreef op 29 september in een brief aan Schumer dat het “belangrijk is te erkennen dat het Iron Dome-systeem burgerslevens redt van raketaanvallen”.

Maar hij voegde eraan toe: “Laten we echter duidelijk zijn: volgens de voorwaarden van het Memorandum of Understanding tussen de Verenigde Staten en Israël van 2016 was het Iron Dome-systeem al volledig gefinancierd … In tegenstelling tot wat sommigen beweren, heeft Iron Dome nooit het risico gelopen te worden uitbetaald of buiten gebruik te worden gesteld.

Als het doel van deze aanvullende financiering is om Israël te helpen Iron Dome aan te vullen na de oorlog die in mei plaatsvond, zou het onverantwoord zijn als we niet tegelijkertijd de enorme vernietiging en het lijden aanpakken dat die oorlog de Palestijnen in Gaza heeft veroorzaakt.

Het voorstel van Sanders komt er aldus op neer: Als het Iron Dome anti-raketsysteem in Israël financiële steun krijgt om de voorraad van zijn verdedigingssysteem weer aan te vullen, moet volgens Sanders ook Hamas opnieuw gefinancierd worden opdat de terreurgroep tijdig de voorraad van zijn aanvalssysteem weer kan aanvullen.

Merk op dat Sanders behendig het feit omzeilt dat het de Gazanen waren die die oorlog begonnen, en hun raketten eerst op de Israëlische hoofdstad Jeruzalem richtten, op een moment dat ze wisten dat duizenden Israëlische burgers in de straten van de stad waren getrokken.

Senator Sanders schreef verder:

Als we een extra miljard dollar aan hulp aan Israël zouden geven, terwijl we het lijden van de mensen in Gaza negeren, zou dat gewetenloos en onverantwoordelijk zijn. Net zoals we staan ​​voor het recht van het Israëlische volk om in vrede en veiligheid te leven, moeten we dat ook doen voor het Palestijnse volk.

Sanders vroeg Schumer om…

… samen te werken met de kredietcommissie om ervoor te zorgen dat hetzelfde bedrag, $ 1 miljard aan hulp voor het Palestijnse volk in Gaza, wordt verstrekt in FY 2022-kredieten door middel van een verhoogde totale toewijzing van 302 (b) voor het State Department, Foreign Operations, en gerelateerde programma’s budget.

Ook op donderdag blokkeerde de Republikeinse Kentucky Senator Rand Paul opnieuw de poging om het wetsvoorstel in de Senaat te versnellen, voor de derde keer.

Omdat de senator uit Kentucky met succes de poging om het wetsvoorstel te “hotline” heeft gesaboteerd, kan het enige tijd duren voordat de wetgeving het woord krijgt voor een stemming.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hanna Levi-Julian “Bernie Sanders Backs Iron Dome Funding – If Schumer Promises $1B for Gaza, Too” van 9 oktober 2021 op de site van The Jewish Press