Iran: ‘De oorlog met Israël is begonnen na de moorden op atoomwetenschappers’

Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran, georganiseerd ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Iraanse Revolutie [beeldbron; Atta Kenare/AFP]

De spanningen tussen Israël en de Islamitische Republiek Iran nemen al decennia lang steeds meer toe. In de afgelopen jaren hadden velen het gevoel dat er op ieder moment een oorlog zou kunnen uitbreken. Volgens Iran is deze oorlog al begonnen.

De oorlog met Israël is begonnen”, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorig weekend. “Israël heeft atoomwetenschappers vermoord en schade toegebracht aan het Iraanse volk.

De woordvoerder verwees hiermee hoogstwaarschijnlijk naar de bevestiging dat Israël achter de moord op de vooraanstaande Iraanse atoomwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh in november 2020 zit.

Men neemt aan dat Israël in de afgelopen jaren ook een serie andere Iraanse wetenschappers gedood en sabotageacties tegen Iraanse atoominstallaties uitgevoerd heeft.

En dan zijn er uiteraard nog de regelmatige Israëlische luchtaanvallen op Iraanse militaire doelen in Syrië. Iran heeft tot nu toe van een serieuze directe militaire reactie afgezien en er in plaats daarvan de voorkeur aan gegeven om Israël schade toe te brengen via zijn handlangers Hezbollah en Hamas.

Omdat Iran in de afgelopen tijd heel brutaal Israëlische en met Israël verbonden schepen in de Perzische Golf op de korrel heeft genomen, spreekt men inmiddels van een “schaduwoorlog” tussen de landen. De Iraanse regeringswoordvoerder kan gelijk hebben, de situatie is tot een echte oorlog geëscaleerd, ook al wordt die niet op een conventioneel slagveld uitgevochten.

Interessant genoeg willen veel Iraniërs geen oorlog met Israël. Enkelen willen zelfs dat de joodse staat hun “islamistische” machthebbers overwint.

Bij het plaatje hierboven: Eind vorig jaar hing bijvoorbeeld een moedige Iraniër een Israëlische vlag aan een viaduct in Teheran om de Mossad te bedanken voor het vermoorden van Fakhrizadeh.

In augustus sprak “Israel Heute” met “Radio Ran”, een joodse Iraanse emigrant, die ons vertelde dat het Iraanse volk het zat zou zijn: “Het regime heeft maar weinig tijd. De Iraniërs brengen elke dag hun liefde voor Israël tot uitdrukking en vragen om hulp uit Jeruzalem!

Bronnen:

  • naar een artikelIran: Krieg mit Israel hat begonnen” van 5 oktober 2021 op de site van Israel Heute in een vertaling door E.J. Bron als “Iran: De oorlog met Israël is begonnen” van 9 oktober 2021 op de site van de auteur