De Mavi Marmara Flotilla Raid van 2010 wordt verfilmd tot een 8-delige Israëlisch-Franse televisieserie

Een televisieserie van acht afleveringen over de Mavi Marmara-vlootaanval in 2010 zal in het voorjaar van 2022 beginnen te filmen na vertraging vanwege de COVID-19-pandemie, meldde The Jerusalem Post donderdag.

“Ocean Wind” wordt geproduceerd door de Israëlische filmmakers Micky Rabinovitz, Gal Uchovsky en Moshe Edery, in samenwerking met het Franse bedrijf Babe Films. De serie wordt geregisseerd door Jonni Zicoltz, die ook het script zal schrijven met Elad Chen en Dean Miroshnikov.

Nu een in Oekraïne geboren Israëlische acteur, was Miroshnikov een IDF-soldaat die ernstig gewond raakte bij het Mavi Marmara-incident en bijna een oog verloor tijdens het geweld. Hij speelt in de serie samen met Israëlische, Turkse en Franse acteurs.

De Mavi Marmara was een Turks schip in een vloot dat op weg was naar de Gazastrook en dat in mei 2010 probeerde de Israëlische blokkade van het gebied te voeren. Toen IDF-soldaten aan boord van het schip gingen en de controle overnamen, werden ze aangevallen door passagiers.

Na enige tijd terug te hebben gevochten, gebruikten de Israëlische soldaten pistolen en doodden negen van de aanvallers. De acties van Israël werden aanvankelijk veroordeeld, maar in december 2017 kondigde het Internationaal Strafhof aan dat de zaak zou worden gesloten tegen de Israëlische soldaten en officieren, die waren beschuldigd van oorlogsmisdaden.

“Ocean Wind” zal in detail beschrijven wat er met de vloot is gebeurd, evenals degenen die bij het incident hebben gevochten en aan boord waren, legde de Post uit. De show zal ook de jeugd van Miroshnikov in Oekraïne onderzoeken, zijn immigratie naar Israël en hoe hij zijn droom vervulde om bij de IDF-zeestrijdkrachten te dienen.

Voor de kust van Gaza aan boord van de Mavi Marmara op 31 mei 2010. Met niets ontziend geweld trachten Turkse activisten van de IHH de opleiding van het schip door Israëlische mariniers te verhinderen. Negen Turkse gewapende moordzuchtige terroristen sneuvelen in het gevecht tegen de Joodse soldaten van Israël. Deze video brengt het verslag over hoe de Israëlische marine het Free Gaza Flotilla onderschepte.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Israeli-French Television Series on Mavi Marmara Flotilla Raid Set to Film” van 8 oktober 2021 op de site van The Algemeiner