Arabieren hebben 80% van de archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria vernietigd

Het Graf van Joshua is makkelijk te herkennen aan de veelvuldige Arabisch-talige antisemitische graffiti waarmee het hele werd beklad. Het graf bevindt zich in Kafr Kifl Haris, een Arabisch stadje in de Regio Efraim in Area B voorbij de Groene Lijn [beeldbron: Complete Pilgrim]

Joodse erfgoedsites in Judea en Samaria worden systematisch vernield en vernietigd door lokale Arabieren, volgens een waakhondgroep die archeologische vindplaatsen in het gebied in de gaten houdt.

Adi Shragai, organisator van operaties voor de Shomrim Al HaNetzach-organisatie, zei in een interview met Arutz Sheva dat het fenomeen van Arabische vandalen die zich richten op archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria de afgelopen jaren is verergerd.

Helaas hebben we de afgelopen jaren steeds meer meldingen gekregen van wandelaars en mensen in het veld over de vernietiging van oudheden in Judea en Samaria, zonder wetshandhaving. We begrepen meteen dat hier iets belangrijks – en verschrikkelijks – aan de hand is.

De gerichte vernietiging van archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria, zei Shragai, wordt gedeeltelijk uitgevoerd door dieven van Arabische oudheden, maar ook als onderdeel van illegale Arabische landroof, waarbij ongeoorloofde constructies gericht zijn op historische locaties. Arabische boeren richten zich ook vaak op archeologische vindplaatsen voor vernietiging en bereiden het land voor op landbouwwerkzaamheden.

In tegenstelling tot archeologische vindplaatsen binnen de Groene Lijn van vóór 1967, die onder de directe bescherming van de Israel Antiquities Authority vallen, staan ​​de sites in Judea en Samaria onder het gezag van de Stafofficier Archeologie, een kantoor van de Civiele Administratie van het Ministerie van Defensie voor Judea en Samaria.

Vanwege de beperkte middelen van het bureau, zei Shragai, is de handhaving van wetten ter bescherming van archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria laks geweest.

Het burgerlijk bestuur handhaaft de wetten niet, dus ons doel was de oprichting van een Judea en Samaria-afdeling van de Israel Antiquities Authority.”

Grote sites, zoals Sebastia in Samaria, zijn het doelwit geweest van vandalen, vervolgde Shragai, waarbij grote sites werden vernietigd of beschadigd, waarvan sommige met graffiti waren vernield. In sommige gevallen is de vlag van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie gehesen boven de sites.

Tijdens een recente rondleiding met minister van Communicatie Yoaz Hendel (New Hope) van de Tel Arumeh-locatie in de regio Sichem (Nablus) in Samaria, bijvoorbeeld, werd ontdekt dat een moskee van vier verdiepingen gewijd aan terroristen, de ‘martelarenmoskee’ genoemd’, was gebouwd.

In het midden van de rondleiding met de minister zagen we hoe [de vandalen] de top van de site hadden geëgaliseerd en antiquiteiten hadden vernietigd.

De plek, waar de ruïnes van een Hasmonese fort staan, wordt in de Bijbel ook genoemd als de woonplaats van Gideon.

Helaas, zei Shragai, is de schade meer regel dan uitzondering. Uit een recent onderzoek van 365 grote archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria bleek dat ongeveer 80% matige of ernstige schade had opgelopen door toedoen van vandalen.

Dit is een ramp voor ons nationaal erfgoed. Dit doet denken aan wat ISIS doet. Drieduizend jaar Joodse geschiedenis is in korte tijd uitgewist. Je kunt vernietigde archeologische vindplaatsen niet herstellen.

Herodion National Park, 3 december 2020 in het oosten van Gush Etzion, Judea

Bronnen:

  • naar een artikel van Yoni Kempinski “‘Arabs have destroyed 80% of archeological sites in Judea and Samaria’” van 8 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva