‘Zolang Joden niet vrij kunnen rondlopen in Caïro, is normalisatie niet succesvol’, zegt de onderhandelaar van Oslo

Vrijdaggebed in mei 2011 op het Tahrirplein in Caïro. In de Egyptische hoofdstad ontbrandt de revolutie. Die ‘Arabische Lente’ werd snel een Arabische Nachtmerrie. Rechts een lappenpop met Davidster opgehangen die het doelwit en het toekomstige lot van aartsvijand Israël moet voorstellen en het voorspel was van een nieuwe golf Jodenhaat en Israëlhaat…

Hassan Asfour was een assistent van Mahmoud Abbas terwijl hij in Tunis was en een onderhandelaar voor Oslo II, evenals een PA-minister en lid van de Palestijnse Wetgevende Raad, die nu de Palestijnse Amad-site bewerkt.

Zijn laatste artikel zegt dat terwijl Israëli’s de normalisatie met Arabische landen vieren, de realiteit is dat ze niet eens in de buurt van volledige normalisatie zijn. Dit maakt hem blij.

Zijn bewijs is dat Israëliërs niet vrij kunnen rondlopen in de hoofdsteden van Egypte en Jordanië. Maar hij bedoelde natuurlijk de Joden.

“De leiders van de entiteit [aka Israël] hebben alleen het recht om trots te zijn op de normalisering als we ze door de straten van de populaire wijken van Caïro zien lopen en onaangeroerd in de cafés van de buurten Al-Sayyida (Zaynab), Al-Hussein en Khan Al-Khalili zien zitten en om rond te dwalen in het centrum van de Jordaanse hoofdstad Amman, en de populaire markten te bezoeken. Als we ze daar zien zonder dat mensen hun schoenen naar de bezoekers gooien, zullen we zeggen: “Normalisering heeft gewonnen”…. en dan zal ons land niet ons land zijn dat we kennen en liefhebben. Tot die tijd zal de vreugde van de “entiteitsleiders” met de huidige normalisatie vervormd en bedrieglijk blijven… ondanks alle “verstoringen” die het de menselijke geest met zich meebrengt…”

Ten minste één van de wijken in Caïro die hij noemt, lijkt zwaar joods te zijn geweest voordat de joden werden verdreven. Khan al-Khalili was waar Joden juwelierszaken bezaten en het was in de buurt van de Joodse wijk. Ten minste één gebouw in de wijk Sayyida Zaynab heeft Hebreeuwse inscripties. 

En hoe zouden Egyptenaren onderscheid maken tussen Israëlische en Joodse bezoekers van die buurten, waar de bezoekers vermoedelijk met woede en schoenen zouden worden begroet?

Jodenhaat is zo ingebakken in de Palestijnse cultuur dat een prominente Palestijn opschept dat normalisering niet als succesvol kan worden beschouwd zolang Arabieren Joden haten, en hij ziet dat niet snel veranderen.

Asfour is niet al te scherp. Hij heeft betoogd dat Israël Yasser Arafat heeft vermoord omdat Arafat beweerde dat de Eerste Tempel in Jemen was. Hij wordt nog steeds beschouwd als een gerespecteerd analist in de Arabische wereld.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “‘As long as Jews can’t walk freely in Cairo, normalization isn’t successful’ boasts Oslo negotiator” van 7 oktober op de blog van de auteur