Waarom de VS echt een Palestijns consulaat in Jeruzalem willen?

De regering-Biden probeert een van Israëls grootste diplomatieke prestaties van de afgelopen decennia gedeeltelijk ongedaan te maken, met name de erkenning van Israëls soevereiniteit over heel Jeruzalem door de Verenigde Staten, gevolgd door tal van andere landen. 

Het goede nieuws is, in tegenstelling tot veel diplomatieke aanvallen, dat de Israëlische regering de macht heeft om deze te stoppen.

De Verenigde Staten dringen aan op het openen van een nieuw diplomatiek kantoor in Jeruzalem – een kantoor dat gericht zou zijn op de Palestijnse Autoriteit. De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem biedt al consulaire diensten aan de Palestijnen. 

Het is ongehoord dat een land een onafhankelijk consulaat heeft in dezelfde stad waar het al een ambassade heeft. Het doel van het creëren van een apart consulaat is om de erkenning van Jeruzalem door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump te ondermijnen. Maar volgens het internationaal recht zouden de Verenigde Staten de toestemming van Israël nodig hebben voor deze stap.

De Verenigde Staten willen geen consulaat openen om alleen maar een plaats te hebben voor diplomatieke contacten met de PA. Als dat alles was wat ze wilden, zouden ze dit gemakkelijk kunnen bereiken door een missie te openen in Abu Dis of Ramallah – waar de meeste andere landen hun betrekkingen onderhouden met de PA Of ze kunnen de Palestijnse missie in Washington, DC heropenen, die Trump ook sloot. 

Door in plaats daarvan te eisen dat Israël instemt met een consulaat in Jeruzalem, laat de regering zien dat het niet alleen gaat om het hebben van een gemakkelijke plek voor koffie met PA-leider Mahmoud Abbas.

Het doel van de opening van het consulaat is inderdaad de Palestijnse aanspraken op Jeruzalem te erkennen. Als de PA geen legitieme aanspraak op Jeruzalem heeft, kan er geen reden zijn om daar een consulaat te hebben. 

Om zeker te zijn, is dit de reden waarom het openen van het consulaat de belangrijkste aan Israël gerelateerde beleidseis is van de radicaal anti-Israëlische Rep. Ilhan Omar. 

Feit: de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël Daniel Shapiro maakte voorafgaand aan de laatste Amerikaanse verkiezingen duidelijk dat het openen van een apart consulaat voor de Palestijnen een teken zou zijn van Amerikaanse steun voor een Palestijnse hoofdstad in die stad.

Dit zou een groot probleem zijn: sinds de oprichting van de staat heeft geen enkele Israëlische regering, van welke politieke aard dan ook, de opening van een diplomatieke missie naar Israël toegestaan. Dat zou ongekend zijn. Hoewel er een paar Europese consulaten in Jeruzalem zijn die niet zijn geaccrediteerd door Israël, en dateren deze van vóór de oprichting van de staat.

Als Israël de opening van zo’n consulaat toestaat, is het moeilijk voor te stellen hoe enig land in de toekomst diplomatiek in staat zou zijn om een ​​ambassade in Jeruzalem te openen zonder een parallelle missie naar de PA te openen. Dit zou dan het idee versterken dat “beide kanten” legitieme aanspraken op de stad hebben.

Gelukkig begrijpt de huidige regering hoe fundamenteel dit is en heeft ze de Amerikaanse voorstellen ten stelligste afgewezen. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heeft zijn verzet nog krachtiger geuit dan toenmalig premier Benjamin Netanyahu deed toen de nieuwe Amerikaanse regering de kwestie voor het eerst ter sprake bracht. 

Netanyahu heeft nooit weerstand hoeven bieden aan de aanzienlijke aanhoudende druk die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft uitoefenen. Lapid heeft duidelijk gemaakt dat hij begrijpt dat dit niet over een diplomatiek kantoor gaat; het gaat over de status van Jeruzalem.

Maar het verhaal is nog lang niet voorbij, want de Verenigde Staten hebben onlangs hun aandringen verdubbeld. De echte test voor de Israëlische regering ligt in actie – ervoor zorgen dat er geen consulaat wordt geopend, zelfs niet als Washington aan de diplomatieke schroefjes draait.

De Amerikaanse regering probeert Israël te intimideren door het consulaat te beschrijven als een ‘campagnebelofte’ van Biden, hoewel het moeilijk is om een ​​openbare verklaring van Biden over de kwestie te vinden tijdens zijn verkiezingscampagne. De Israëlische regering moet duidelijk maken dat de enige Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem geen “campagnebelofte” is – het is een fundamenteel, duidelijk axioma.

De Amerikanen geven aan dat ze misschien gewoon proberen de kwestie bruut te forceren, door te verklaren dat ze het consulaat openen en erop rekenen dat Israël meegaat. Israël moet nu duidelijk maken dat het geen voldongen feit zal accepteren. Een diplomatieke missie heeft veel nodig van de gastregering, van diplomatieke visa en kentekenplaten tot veiligheidscoördinatie. 

Als Bennett en Lapid de Verenigde Staten willen afschrikken van het proberen van hardball-tactieken, moeten ze nu verklaren dat de regering op geen enkele manier een nieuwe diplomatieke missie zal erkennen die zonder haar toestemming is geopend.

Bronnen:

  • naar een artikel Eugene Kontorovich “Why the US really wants a Palestinian consulate in Jerusalem” van 7 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)