Namen, getuigenissen van nazi’s in Babi Yar-bloedbad 80 jaar later vrijgegeven

Executie door een Einsatzkommando van de Einsatzgruppe C in de Oekraïne in 1942 dat onder het bevel stond van SS-Brigadeführer Otto Rasch. Het Sonderkommando 4a van Einsatzgruppe C voerde de slachting in Babyn Yar uit

Op de 80ste verjaardag van het bloedbad van Babi Yar in Oekraïne, onthulden onderzoekers woensdag voor het eerst de namen van tientallen daders en enkele van hun getuigenissen.

Tussen 29 en 30 september 1941 vermoordden nazi’s en hun medewerkers tienduizenden joden in het Babi Yar-ravijn net buiten Kiev. Ondanks dat het een van de grootste afzonderlijke slachtingen van de Holocaust was, werden de plaats en het evenement decennialang grotendeels genegeerd en werden ze overschaduwd door de gruweldaden in de concentratiekampen, die vaak beter gedocumenteerd waren.

Tijdens de resterende jaren van de Tweede Wereldoorlog werden uiteindelijk meer dan 100.000 mensen gedood bij het ravijn. Het Babi Yar Holocaust Memorial Centre ging op zoek naar degenen die deelnamen aan het bloedbad en schatte dat honderden Duitse soldaten, politieagenten en SS-personeel medeplichtig waren aan het bloedbad.

De bevindingen die woensdag werden vrijgegeven, vermeldden de namen van 159 nazi’s die deelnamen aan de moorden. Ze hadden tijdens het proces getuigd, maar werden niet schuldig bevonden, en de meerderheid keerde na de oorlog terug om een ​​normaal leven te leiden, aldus het herdenkingscentrum.

Victor Trill

Het is mogelijk dat ik op deze dag tussen de 150 en 250 Joden heb neergeschoten. De hele schietpartij verliep zonder incidenten. De Joden gaven zich als lammeren over aan hun lot”, getuigde de in Tsjechië geboren Viktor Trill, en hij vervolgde:

“Nadat we uitstapten, kregen we eerst alcohol. Het was grog of rum. Ik zag toen een gigantische sloot [ravijn] die eruitzag als een uitgedroogde rivierbedding. Daarin lagen verschillende lagen lijken. De executie begon eerst door een paar leden van ons Kommando die het ravijn in gingen. Tegelijkertijd werden er ongeveer 20 Joden meegebracht van een verbindingspad. De Joden moesten op de lijken gaan liggen en werden vervolgens in de nek geschoten. Er werden voortdurend meer Joden gebracht om te worden doodgeschoten.”

Dit is een archieffoto uit 1944 van een deel van het Babi Yar-ravijn aan de rand van Kiev, Oekraïne, waar het oprukkende Rode Leger de lichamen opgroef van 14.000 burgers die waren gedood door vluchtende nazi’s, 1944. Einsatzgruppe C was verantwoordelijk voor een van de meest beruchte bloedbaden, met name de executie van bijna 34.000 Joodse mensen in Babi Yar, een ravijn ten noordwesten van de Oekraïense stad Kiev, op 29-30 september 1941. (AP-foto, bestand)

Trill was een elektricien en werd later een commerciële vrachtwagenchauffeur, aldus het onderzoek. In 1939 werd zijn geboorteplaats bezet door de nazi-Wehrmacht en kort daarna begon hij voor de Gestapo te werken.

In 1941, na aankomst in Kiev tijdens de nazi-invasie van de Sovjet-Unie, kreeg hij de opdracht om deel te nemen aan de tweede dag van het bloedbad van Babi Yar. Trill werd berecht voor de massamoorden in 1967, maar werd vrijgesproken wegens gebrek aan ‘basismotief’ voor zijn deelname, aldus het herdenkingscentrum.

SS-Obersturmführer August Häfner beschreef de deelname van zijn eenheid aan de executies tijdens een rechtszitting in 1967 en getuigde:

“De SS-troepen hadden een sectie van ongeveer 30 meter lang. [Bernhard] Grafhorst vertelde me dat de Joden dicht bij elkaar moesten gaan liggen. Ongeveer 4-6 Joden gingen naast elkaar liggen. Dus gingen ze liggen totdat de hele bodem gevuld was. Toen begon hetzelfde weer. Anderen moesten bovenop de reeds dode Joden gaan liggen. Binnen twee dagen hadden zich 6-7 lagen kunnen vormen.”

De BYHMC doet al enkele jaren onderzoek naar het bloedbad. Tot nu toe zijn 20.000 voorheen onbekende namen van slachtoffers teruggevonden en geverifieerd. Bernhard Grafhorst, ook geïdentificeerd door het herdenkingscentrum, was een senior SS-commandant.

Afgelopen woensdag hield de Oekraïense regering een herdenkingsceremonie en evenement in Babi Yar, dat werd bijgewoond door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die joods is, samen met zijn Israëlische tegenhanger, Isaac Herzog, en de president van Duitsland, Frank-Walter Steinmeier.

Bronnen:

  • naar een artikelNames, testimonies of Nazis in Babi Yar massacre released 80 years on” van 6 oktober 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelHerzog, in Ukraine, delivers Babi Yar anniversary speech” van 6 oktober 2021 op de site van i24News