Biden stuurt privébericht naar Bennett om bouw van nederzettingen te stoppen

Ramallah, 10 maart 2010. Toenmalig vice-president Joe Biden is beste maatjes met Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas van de PA

De regering-Biden stuurde een stille boodschap naar het kantoor van premier Naftali Bennett met het verzoek om de nieuwbouw in Joodse plaatsen in Judea en Samaria aan banden te leggen.

Volgens een rapport van Barak Ravid op de Walla- nieuwssite heeft de bouwkwestie in Judea en Samaria het potentieel om een ​​broeinest te worden voor spanningen tussen Israël en de Verenigde Staten, maar zowel het Witte Huis als het kabinet van de premier willen vermijden dit en proberen via stille kanalen tot overeenstemming te komen.

De Amerikaanse zaakgelastigde in Jeruzalem, Michael Ratney, belde vorige week hoge functionarissen in het kabinet van de premier en zei dat de regering-Biden graag terughoudendheid of vermindering zou zien in de nieuwe planning en bouw in de nederzettingen. 

Ratney sprak ook zijn bezorgdheid uit over de Israëlische bouw in het strategisch belangrijke E1-gebied tussen Jeruzalem en Ma’ale Adumim:

Volgens het rapport is er in de zes weken sinds Bennett terugkeerde uit Washington geen datum vastgesteld voor de bijeenroeping van de Supreme Planning Council van de Civil Administration om de bevordering van bouwplannen in de nederzettingen goed te keuren. Een hoge Israëlische functionaris zei dat “het momenteel erg gevoelig ligt bij de Amerikanen als het gaat om nederzettingen. Daarom is de bevordering van nieuwbouw vertraagd.

De voorzitter van de Yesha-raad, David Elhayani, reageerde op het rapport en zei: “De regering Biden mag zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van de staat Israël. President Biden weet dat schade aan de bouw van nederzettingen in Judea, Samaria en de Jordaanvallei de val van de huidige regering.

Elhayani benadrukte: “We zullen deze grove Amerikaanse interventie niet tolereren, en we zullen de voortzetting van de bouw zoals het de afgelopen jaren is geweest niet opgeven. We verwachten dat premier Naftali Bennett deze eis ronduit afwijst.

Ondertussen sloot minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked gesprekken over een Palestijnse staat uit, zowel tijdens de ambtstermijn van premier Naftali Bennett, als nadat Yair Lapid als premier rouleert.

In een gesprek met de in de VAE gevestigde nieuwszender The National zei Shaked dat

“[..] de Israëlische regering niet zal beraadslagen over de oprichting van een Palestijnse staat onder de huidige regering van Bennett of Lapid wanneer hij in functie komt onder de rotatieovereenkomst. Er is een consensus onder de partijen [in de regering] om niet betrokken te raken bij de kwestie, wat een interne breuk zou kunnen veroorzaken. Wij geloven in economische vrede als middel om het leven van Palestijnen te verbeteren en om coöperatieve industriële zones te creëren. Maar geen staat met een leger, absoluut niet.”

Shaked duwde de beschrijving van Israëlische steden in Judea en Samaria terug als “illegale nederzettingen”, en noemde het gebied “omstreden gebied”.

De minister van Binnenlandse Zaken noemde de beweging Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) ook “hypocriet”. “Ze zijn antisemitisch door zich te verzetten tegen het bestaansrecht van Israël. BDS is de nieuwe vorm van antisemitisme.

Bronnen:

  • naar een artikelBiden sends private message to Bennett to stop settlement construction” van 6 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva