Lapid opent ambassade in Bahrein; Iran boos: ‘Normalisatie is een misdaad tegen de islamitische Oemma’

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein Abdullatif al Zayani openden op 30 september 2021 de Israëlische ambassade in Manama [beeldbron: Shlomi Amsallem/GPO/TOI]

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid opende donderdag officieel de Israëlische ambassade in Manama, de hoofdstad van Bahrein, een jaar nadat de twee landen waren overeengekomen om de diplomatieke betrekkingen te normaliseren.

Mogen onze mensen voor altijd in vrede en voorspoed leven“, zei Lapid tijdens de inauguratie. Hij voegde eraan toe in het Hebreeuws: “Israël heeft vandaag een belangrijke, historische stap gezet in de Golf.

De ceremonie werd ook bijgewoond door Abdullatif al Zayani, de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein. “Het is een onmiskenbaar signaal voor iedereen dat we vastbesloten zijn“, zei hij. “We zijn er nog niet.

Volgens Lapid kwamen hij en Zayani overeen dat Bahrein tegen het einde van het jaar een ambassade in Israël zal openen.

Iran boos

Een en ander is duidelijk niet naar de zin van Iran. De prominente sjiitische geestelijke sjeik Isa Qassem veroordeelde de stappen van de Bahreinse regering om de banden met het Israëlische regime te normaliseren als een misdaad tegen de islamitische Oemma.

Hij twitterde:

Wat gaat u in de geschiedenis schrijven over de opening van de ambassade van het bezettende regime en het bezoek van de zionistische minister van Buitenlandse Zaken Lapid aan Bahrein en het welkom van de Bahreinse heersers, behalve de schande en misdaad van de regering tegen de islam, de islamitische oemma en het volk van Bahrein? En welke kloof zal hierdoor ontstaan ​​tussen de overheid en de bevolking?

EoZ reageerde:

Voor een keer is het niet Israël die de ‘misdaad’ begaat – maar naties die de betrekkingen met Israël normaliseren. Aangezien Israël betrekkingen heeft met 164 landen, is dat veel criminele activiteit.

De verspreiding van de Oemma (1995)
  • De oemma wordt gezien als de islamitische wereld, een wereldwijde eenheid waartoe die landen worden gerekend waar de islam de hoofdgodsdienst is. Door sommige fundementalistische moslims wordt eenheid in de oemma gezien als een ideaal dat opnieuw gerealiseerd moet worden. Hun ideaal is de terugkeer van de kalief die zowel wereldlijke als religieuze macht heeft en de bijbehorende herinvoering van de sharia.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “Lapid inaugurates Israeli embassy in Bahrain” van 30 september 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelNormalization with Israel A Crime against Islamic Ummah” van 5 oktober 2021 op de site van International Quran News Agency (IQNA)
  • naar een artikel van EoZ “‘Normalization is a crime against the Islamic Ummah‘” van 5 oktober 2021 op de blog van de auteur
  • h/t “Tiki S.