Een Duitse sinistere christen sekte in Chili: Colonia Dignidad op Netflix

Op de streamingsdienst Netflix wordt sinds 1 oktober 2021 een boeiende documentaire in zes afleveringen getoond waarin het verhaal wordt verteld van Colonia Dignidad, een Duits-Chileense christen sekte.

De naam van de plaats was Colonia Dignidad, wat zich vertaalt naar Dignity Colony, maar er was niet veel waardigheid te vinden.

Aan de voet van het pittoreske Andesgebergte in centraal Chili was het in plaats daarvan een plaats van onvoorstelbare verdorvenheid, waar kinderen seksueel werden misbruikt, politieke dissidenten genadeloos werden gemarteld en meer dan 100 mensen naar hun dood werden geleid en ter plekke werden begraven. 

Nu omgedoopt tot Villa Baviera, is de plaats vandaag een toeristenoord, fascinerende bezoekers met zijn verwrongen geschiedenis die een sinistere cultus, seksueel misbruik, marteling, slavernij en nazisme combineert, allemaal in de Chileense wildernis. 

Paul Schäfer

Paul Schäfer (1921-2010) was de charismatische leider van Colonia Dignidad. Als voormalig lid van de Hitlerjugend, een korporaal en evangelisch prediker uit de Tweede Wereldoorlog, vluchtte Schafer in 1961 uit Duitsland naar Chili om te ontsnappen aan vervolging wegens vermeend kindermisbruik. 

Veel van zijn toegewijden volgden hem – inclusief kinderen zonder hun ouders en Schafer richtte een commune op voor zijn mede-Duitse ballingen in een afgelegen gebied ten noorden van Santiago. Hij noemde het Colonia Dignidad. 

De landbouwcommune was eigenlijk meer verwant aan een geheime sekte, waar haar leden brutaal werden misbruikt en verboden om te vertrekken. Volgens de in Colonia Dignidad geboren advocaat Winfried Hempel eiste Schafer documenten van degenen die hem volgden naar Chili en legde hij een “ijzeren vuist totalitair regime” op. 

Kolonisten doorstaan ​​meedogenloze werkdagen van 16 uur, zware straffen en meedogenloos toezicht. Voormalige kolonisten hebben gezegd dat mensen werden geslagen, elektroshocktherapie toegediend en gedrogeerd. Koppels werden gedwongen gescheiden te leven en kinderen werden gescheiden van hun ouders. Veel van die kinderen werden seksueel misbruikt door Schafer. 

Alleen geselecteerde kolonisten kregen toegang tot nieuws uit het leven buiten de kolonie. Na een aantal jaren wisten sommige mensen te ontsnappen en het nieuws over de verschrikkelijke omstandigheden in de kolonie begon uit te lekken. 

“Colonia Dignidad was een staat binnen de Chileense staat. Het was hermetisch afgesloten van de buitenwereld.” De kolonie werd ook een vakantiebestemming voor Pinochet en zijn binnenste cirkel van officieren maar ook een vluchtoord voor nazi’s die na WOII aan vervolging trachten te ontkomen.

Jozef Mengele, Engel des Doods 

Er werd ook aangenomen dat het tijdelijk de verblijfplaats was van de Engel des Doods” Josef Mengele, een nazi-dokter die berucht stond om zijn dodelijke menselijke experimenten in KZ Auschwitz-Birkenau tijdens de Holocaust. 

Zowel de CIA als Simon Wiesenthal hebben bewijs geleverd dat Josef Mengele, de beruchte nazi-concentratiekampdokter, verbleven heeft in de kolonie.

Mengele dook uiteindelijk onder in Brazilië. Op 7 februari 1979 kreeg hij tijdens een vakantie met Oostenrijkse vrienden een beroerte toen hij aan het zwemmen was in Bertioga ten zuiden van São Paulo, Brazilië. De zoektocht naar de nazi-dokter kwam hiermee ten einde.

De nazi-underground in Zuid-Amerika werd enige tijd voor de Tweede Wereldoorlog opgericht. Juan Perón bood onderdak aan enkele ontsnapte nazi-misdadigers.

Onder hen ook SS Standartenführer Walter Rauff, die de draagbare gaskamer uitvond en een toevluchtsoord zou hebben gevonden in de kolonie. 

Sekteleider Paul Schäfer (1ste links) en generaal Pinochet (2de van links) in Colonia Dignidad

Generaal Augusto Pinochet

Maar de militaire staatsgreep van 1973 waarbij generaal Augusto Pinochet de macht in Chili greep, gaf Colonia Dignidad ook een nieuw, en nog steeds verschrikkelijk, doel: Een staat binnen de Chileense staat”

De sympathie van de nazi’s in Zuid-Amerika nam af, totdat Pinochet aan de macht kwam. Een paar Duitsers die in de jaren zestig naar Chili emigreerden, waren ex-nazi’s onder leiding van Paul Schäfer.

Colonia Dignidad was een nazi-bolwerk dat werd beschermd door de Chileense regering. Voormalige leden van de SS en de Gestapo hadden de taak om nazi-foltermethoden aan de geheime politie van Chili te demonstreren.

Schafer bood de kolonie aan het nieuwe regime aan en in de jaren zeventig werd het een plaats voor politieke dissidenten die door Pinochets geheime inlichtingendienst voor marteling werden gebracht. 

Ongeveer 350 mensen werden gemarteld in een geheim aardappelmagazijn op het kolonieterrein en ongeveer 100 werden daar vermoord en begraven, volgens onderzoek naar het regime. 

Veel van Schäfers volgelingen met een naziverleden sloten zich bij hem aan om te ontsnappen aan onderzoeken naar oorlogsmisdaden na de Tweede Wereldoorlog.

Colonia Dignidad floreerde blijkbaar onder het regime van Pinochet, dat het belastingvoordelen bood omdat het een liefdadigheidsorganisatie was en een oogje dichtkneep toen ontsnapte vluchtelingen misbruik meldden. 

Paul Schäfer

Nadat de militaire dictatuur van Pinochet in Chili was weggestemd, begonnen de dingen te veranderen voor Colonia Dignidad. In 1997 begonnen de Chileense autoriteiten Schafer te onderzoeken voor misdaden in verband met kindermisbruik, belastingfraude, wapens, dwangarbeid en de marteling en verdwijning van gevangenen, en hij vluchtte naar Argentinië. 

Onderzoeken in 2005 brachten twee grote hoeveelheden illegale wapens aan het licht in en rond het pand, waaronder machinegeweren, raketwerpers en zelfs een gevechtstank. Het was het grootste wapenarsenaal dat ooit in particuliere handen in Chili is gevonden. 

Schafer werd in 2005 gevangengenomen en veroordeeld tot tot 20 jaar gevangenisstraf. Hij overleed vijf jaar later in 2010 in een Chileense supermax-gevangenis. Hij werd 88 jaar.

Talrijke onderzoeken, waaronder het omvangrijke Rettig-rapport over mensenrechtenschendingen tijdens het Pinochet-regime in Chili, hebben steeds meer details opgeleverd over de schokkende omstandigheden in Colonia Dignidad. 

Eerder dit jaar zei Duitsland dat het documenten over de kolonie zou vrijgeven, waarbij minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wees op het falen van Duitse diplomaten om de misstanden die daar plaatsvonden te stoppen. 

Gedurende vele jaren, van de jaren zestig tot de jaren tachtig, keken Duitse diplomaten de andere kant op en deden ze te weinig om hun burgers in deze gemeente te beschermen“, zei hij. 

Zelfs later, toen Colonia Dignidad werd ontbonden en de mensen niet langer werden onderworpen aan de dagelijkse martelingen, ontbrak het de dienst aan de vastberadenheid en transparantie om haar verantwoordelijkheden te identificeren en er lessen uit te trekken.” 

Trailer: Colonia Dignidad op Netflix

Bronnen:

  • naar een artikelColonia Dignidad wegen „Bildung einer kriminellen Vereinigung“ verurteilt” van 13 juli 2017 op de site van AntiFa Infoblatt
  • naar een artikelA Sinister Sect: Colonia Dignidad (2021) on Netflix USA :: New On Netflix USA” van 1 oktober 2021 op de site van Times News Express
  • naar een artikel van Lauren McMah “Inside Chile’s bizarre Nazi torture cult” van 3 augustus 2016 op de site van News Com.au
  • naar een artikel “Paul Schäfer” en “Colonia Dignidad” op de site van Wikipedia, the free encyclopedia