Auschwitz-Birkenau site beklad met antisemitische en negationistische graffiti

Birkenau (Auschwitz II) ligt op ongeveer 3 km van het hoofdkamp

Negen houten barakken op de herdenkingsplaats Auschwitz II-Birkenau in Polen werden beklad met antisemitische zinnen en holocaust-ontkenningsslogans, zo hebben medewerkers van het herdenkingsterrein dinsdag bekendgemaakt.

Tekenen van de daad werden dinsdag ontdekt op negen houten kazernes op het monument en museumterrein van Auschwitz-Birkenau, zei de instelling in een verklaring. Ze bevatten gespoten inscripties in het Engels en Duits, sommige “antisemitisch van aard“. Er waren “twee verwijzingen naar het Oude Testament, vaak gebruikt door antisemieten, en ontkenningsslogans“, luidde de verklaring.

Een dergelijk incident is vooral een buitensporige aanval op het symbool van een van de grootste tragedies in de menselijke geschiedenis en een uiterst pijnlijke klap voor de nagedachtenis van alle slachtoffers van het Duitse nazi-kamp Auschwitz-Birkenau“, aldus het museum.

Het museum zei dat het handschrift van de slogans zou worden geanalyseerd en dat de politie een onderzoek naar het vandalisme heeft geopend, waarbij het beschikbare videomateriaal nu wordt onderzocht.

“We hopen dat de persoon of personen die deze schandalige daad hebben begaan, worden gevonden en gestraft”, aldus het museum.

Medewerkers van het museum riepen iedereen op die dinsdagochtend in de buurt van het vernietigingskamp is geweest en getuige is geweest van het incident om zich te melden, met name iedereen die foto’s heeft gemaakt rond de Poort des Doods, bij de ingang van Birkenau, en de houten kazerne.

De instelling zei dat hoewel het beveiligingssysteem van het Auschwitz-monument, dat het 420 hectare grote terrein van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau omvat, wordt uitgebreid, het wordt gefinancierd uit het museumbudget, dat naar eigen zeggen zwaar werd getroffen. tijdens de COVID-19 pandemie.

Naar schatting zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer een miljoen Joden vermoord in Auschwitz-Birkenau, gebouwd in bezet Polen door de nazi’s.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Auschwitz-Birkenau Site Vandalized With Antisemitic, Holocaust Denial Graffitivan 5 oktober 2021 op de site van The Algemeiner