Wereldwijde media en leiders accepteren stilzwijgend het door de Palestijnse Autoriteit gesteunde geweld

Volgens Israël is Belgisch ontwikkelingsgeld onrechtstreeks doorgestroomd naar het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat de Europese Unie bestempelt als een terroristische organisatie [beeldbron: ©Habboub Ramez/ABACA]

Waarom verdienen aanvallen van Israëlische radicalen die door Jeruzalem aan de kaak worden gesteld meer aandacht van media en diplomaten dan de non-stop geweldscampagne van Palestijnen met steun van hun leiderschap?

Op 28 september, op de Joodse feestdag Simchat Torah, raakten tientallen Israëli’s en Palestijnen met elkaar slaags in de heuvels van Zuid-Hebron op de Westelijke Jordaanoever. 

Volgens ooggetuigen begon het geweld na berichten dat Israëli’s schapen hadden neergestoken die eigendom waren van een Palestijnse herder in al-Mufaqara. Israëlische extremisten verwondden vervolgens minstens 12 Palestijnen, waaronder een driejarige jongen die blijkbaar werd geraakt door stenen die in zijn huis werden gegooid.

Inderdaad, video’s gepubliceerd door Palestijnse media (zie  hier en hier) tonen gemaskerde Israëli’s die de inwoners van al-Mufaqara aanvallen en hun eigendommen beschadigen. Daarnaast publiceerden Hebreeuwse media foto’s  van Arabische stenengooiers (tweet hieronder). Volgens  berichten raakten drie Israëlische burgers en een IDF-soldaat lichtgewond bij de confrontatie.

In een poging om de situatie te de-escaleren, verklaarden Israëlische troepen al-Mufaqara tot een gesloten zone. Ondanks het militaire bevel probeerden verschillende Israëli’s de stad toch te bereiken. Beelden van een helmcamera, donderdag vrijgegeven door de Israëlische publieke omroep, documenteerden hoe ten minste één Israëlische burger – schijnbaar onder invloed van alcohol – soldaten aanviel die de sluiting afdwongen.

Politieagenten arresteerden ter plaatse twee oproerkraaiers, een Jood en een Palestijn. In de dagen daarna werden nog vijf joodse verdachten – drie volwassenen en twee minderjarigen – aangehouden.

Zoals het geval was toen sommige Israëli’s racistische leuzen riepen tijdens een mars in Jeruzalem, veroordeelden functionarissen onmiddellijk de onaanvaardbare “gewelddadige uitbarsting van wetsovertreders” in het Palestijnse dorp. In een verklaring zei Yochai Damari, hoofd van de Hebron Hills Council: “Onze manier is geen geweld. Niet tegen soldaten en niet tegen Arabieren.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid ging nog een stap verder en veroordeelde het incident als “terreur”.

“Dit is niet de Israëlische manier en het is niet de Joodse manier”, schreef Lapid op Twitter. “Dit is een gewelddadige en gevaarlijke rand en we hebben de verantwoordelijkheid om ze voor het gerecht te brengen.” Soortgelijke gevoelens werden geuit door minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz, andere parlementsleden en hoge militaire functionarissen. Tijdens een ongewoon bezoek aan al-Mufaqara, IDF Centrale Commando hoofd Maj.-Gen. Yehuda Fox heeft naar verluidt de Palestijnen beloofd dat “deze [dingen] nooit meer zullen gebeuren.”

Op zaterdag namen Israëli’s deel aan een solidariteitsmars naar het dorp.

Maar terwijl Israëli’s over het hele politieke spectrum zich terecht verenigen tegen terrorisme, ongeacht de identiteit van de verantwoordelijken, blijft de Palestijnse Autoriteit (PA) het aanmoedigen.

HonestReporting heeft uitgebreid geschreven over de antisemitische Palestijnse terreur in de regio Samaria van de Westelijke Jordaanoever, die al meer dan 150 dagen aan de gang is (zie hier, hier, hier, hier en hier).

Gedurende de zomer hebben de daders uit het Palestijnse dorp Beita minstens drie keer brand gesticht om geïmproviseerde houten hakenkruizen ingebed in een Joodse Jodenster in brand te steken – dit, naast het verbranden van tienduizenden banden en andere handelingen die bedoeld waren om angst in te zaaien in omringende joodse gemeenschappen.

Beita’s zogenaamde “verzetseenheden” hebben ook een model van een Israëlisch dorp in brand gestoken, in overeenstemming met hun verklaarde doel om “jullie [Israëli’s] levend te verbranden”.

Ons onderzoek heeft aangetoond dat de door het Westen gesteunde PA en haar heersende Fatah-factie deze anti-joodse extremisten actief ondersteunen. Een hoge Palestijnse functionaris prees hen zelfs enkele uren nadat ze de eerste swastika in brand hadden gestoken.

Twee dagen later hield het wetgevende orgaan van Fatah een bijeenkomst in Beita om ‘het volksverzet te steunen’. Bovendien heeft de PA de gemeenschap onlangs bijna $ 1 miljoen gegeven om “hun standvastigheid te versterken”.

Deze rellen zijn verre van het enige recente voorbeeld van officiële PA-steun voor geweld tegen Joodse Israëli’s.

Op zaterdag meldde de Palestijnse Media Watch dat Fatah in Jenin een monument opricht voor de veroordeelde moordenaar van minstens vier burgers. Ondertussen noemde een lid van het Centraal Comité van Fatah de in Israël gevangengenomen terroristen “onze elite en meest bevoorrechte mensen”. Van zijn kant herhaalde PA-premier Mohammad Shtayyeh zijn toezegging om financiële hulp te bieden aan terroristen en hun families .

Desondanks, en blijkbaar de snelle actie van Israël tegen extremisme negerend, hebben buitenlandse diplomaten en internationale media het pas op 28 september voor de Joodse staat opgekomen. Al die tijd is de steun van de PA voor het terrorisme op de Westelijke Jordaanoever gedurende bijna een half jaar effectief genegeerd.

Sterker nog, binnen 24 uur na de aanval op al-Mufaqara heeft de delegatie van de Europese Unie bij de Palestijnse Autoriteit een verklaring uitgegeven waarin Israël wordt opgeroepen “de openbare orde en het welzijn van de bezette bevolking te waarborgen en de daders van de aanslagen onmiddellijk te onderzoeken en te vervolgen voor zulke aanvallen.” Op 30 september bracht de plaatsvervangend consul-generaal van het VK Alison McEwen een solidariteitsbezoek aan de herdersgemeenschap .

De  Verenigde Naties  en het  Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelden eveneens de aanval op de Palestijnen, waarbij Washington de enige hoofdstad is die de krachtige en ondubbelzinnige veroordelingen van dit geweld van de “minister van Buitenlandse Zaken [Lapid’s] en andere functionarissen erkent.”

Bovendien, internationaal nieuws organisaties zoals The Washington Post , de  Associated Press ,  CNN en  ABC News berichtten over het door Israëlisch-geïnitieerde geweld en de daaropvolgende ontwikkelingen. De post van Tom Bateman, correspondent voor het Midden-Oosten van de BBC, over het geweld werd meer dan 600 keer geretweet. 

Opmerkelijk is dat geen van deze media ooit berichtte over het door de PA gesteunde antisemitisme en terrorisme dat door de inwoners van Beita in stand werd gehouden. 

Vanwege het gerelateerde werk van HonestReporting en de sociale-mediacampagne, ondernemen sommige Europese politici en regeringen actie om de steun van de PA voor terreur tegen te gaan. In reactie op ons artikel van 19 augustus bevestigde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag dat de vertegenwoordiger van zijn land in Ramallah, Cees van Baar, de kwestie aan de orde had gesteld in een ontmoeting met PA-functionarissen.

Desalniettemin hebben veel andere landen die banden hebben met de Palestijnse Autoriteit – naast de media over de hele wereld – gezwegen, terwijl ze tegelijkertijd, zij het terecht, Israël veroordelen voor het al-Mufaqara-geweld.

Alle partijen zouden een gelijke standaard moeten hanteren door extremisme door alle actoren aan de kaak te stellen of erover te rapporteren, waar en wanneer dergelijke activiteit de kop opsteekt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva van Koningsveld “Global Media and Leaders Tacitly Accept Palestinian Authority-Backed Violence” van 4 oktober 2021 op de site van The Algemeiner