Ook de vriend van klimaat activiste Greta Thunberg is een Israël-hater

De klimaatbeweging van Greta Thunberg ‘Fridays for Future’ gaat de antisemitische weg op

Sinds de Gaza-oorlog in de zomer, toen Greta Thunberg (18) Israël bekritiseerde en weigerde om de terreurbeweging Hamas te veroordelen, is de houding van de klimaat-icoon ten opzicht van de joodse staat op bittere wijze duidelijk geworden. 

Nu is er opnieuw trammelant. Bij het klimaatprotest in Milaan toonde de aanvoerster van “Fridays For Future” zich heel intiem met een jonge activist, die openlijk een anti-Israëlische sjaal droeg.

Op de sjaal staan de Rotskoepel en de spreuk: “Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina”. In werkelijkheid is Jeruzalem de hoofdstad van Israël: daar zetelen de Israëlische regering en de belangrijkste instellingen van de joodse staat.

De eis om van Jeruzalem de hoofdstad van een Palestijnse staat te maken, zou daarentegen alleen maar met oorlog en geweld door te drukken zijn – blijkbaar pleit de radicale activist exact daar voor.

En Greta? Ze tortelt met de activist, stoort zich blijkbaar niet aan diens haatboodschap – hoewel deze helemaal niet smet de klimaatverandering te maken heeft.

Greta Thunberg (midden) was met een jonge activiste bij de klimaatdemonstratie in Milaan. Hij draagt ​​een sjaal met het opschrift ‘Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina’ [beeldbron: Fotosicki / IPA / SplashNews.com]

De strijd tegen de klimaatverandering is globaal. Wie er van droomt Israël uit te roeien, kan daarbij geen partner in het bondgenootschap zijn”, zei de voormalige parlementariër van de Duitse Groenen, Volker Beck (60), voorzitter van het Tikvah Instituut.

De historicus Michael Wolffsohn becommentarieert:

Er springen veel mensen op de trein van ´Fridays For Future´, omdat er wereldwijd massa´s mensen ´tegen de klimaat-catastrofe vechten´. FFF is het wereldwijd beste en bovendien gratis reclameplatform. Ook vele Israël-vijanden gebruiken het. FFF moet zichzelf afvragen of men bereid is om voor de woordenstrijd tegen de klimaatcatastrofeëen nieuwe Joden-catastrofe te accepteren.

Het is niet het eerste anti-Israëlische incident bij “Fridays For Future”. Toen in mei Palestijnse terroristen Israël met raketten bestookten, verbreidde de groepring en ook Thunberg anti-Israëlische standpunten op Twitter. Geweldloosheid, adus FFF destijds, zou voor de Palestijnen in hun conflict met Israël niet altijd een “gepaste optie” zijn.

De activisten verklaarden zich zelfs solidair met de Hamas-terroristen: “Onze harten zijn bij alle martelaren”

Vertegenwoordiger van de internationale “Fridays For Future”-organisatie hadden bovendien een serie berichten op Instagram gedeeld, die allemaal verwezen naar Palestijnse propagandasites, waarop tegen Israël en de Joden wordt opgehitst. Door de klimaatactivisten werden boycotoproepen tegen Israël verbreid. Evenals landkaarten, waarop het bestaan van Israël gedelegitimeerd wordt.

Greta Thunberg’s klimaatbeweging ‘Fridays for future’ betuigt openlijke steun aan Palestijnse jihadisten in berichten op Twitter. “Geweldloosheid is een stuk theater”, schrijven ze, terwijl ze de jihadisten “martelaren” noemen. Ook de Nederlandse afdeling sluit zich aan bij de kritiek op Israël:

De aanspraak op de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is uniek voor de Palestijnse onwil tot een compromis

Sinds de hereniging van Jeruzalem in 1967, toen het Israëlische leger het oostelijke deel van de stad uit de handen van de Jordaanse bezetter bevrijdde, is Jeruzalem weer de ongedeelde hoofdstad van de joodse staat. Jeruzalem heeft voor joden van alle geloofsrichtingen en politieke overtuigingen een bijzondere status: de stad bevat in zijn historische oude stad met de zogenaamde Klaagmuur het laatste bestanddeel van de Tweede Tempel, de heiligste gewijde plaats van het jodendom.

De uitspraak “Volgend jaar in Jeruzalem”was eeuwenlang voor joden in de hele wereld de uitdrukking van heimwee om terug te keren naar het joodse thuis.

Voor moslims is de zogenaamde al-Aqsa-moskee een belangrijke gewijde plaats: deze werd evenals de Rotskoepl na de verovering van Jeruzalem door de tweede kalief Umar ibn al-Chatab in de 7e eeuw opgericht, meer dan vijfhonderd jaar na de vernietiging van de joodse tempel op diens overblijfselen.

Zowel de Rotskoepel als de al-Aqsa-moskee kregen echter vanaf 1967 een politieke betekenis, die vermoedelijk groter is dan hun religieuze betekenis: de “bevrijding” van Jeruzalem inclusief diens (islamitische) heiligdommen is het voorwendsel voor anti-Israëlische propaganda. Want in werkelijkheid staat Israël het aan islamitische gelovigen de toegang tot de al-Aqsa-moskee toe, bovendien staat het hele terrein onder religieus toezicht van de door Jordanië gecontroleerde Waqf.

Sinds 1967 kunnen dus voor het eerst weer christenen, joden en moslims bidden op hun heilige plaatsen in Jeruzalem. Met de slogan “Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina” protesteren radicale anti-zionisten zoals de activist naast Thunberg tegen deze religievrijheid – en ook tegen het bestaan van de joodse staat.

Bronnen:

  • naar een artikel “Neur ärger um klima-icone: Auch Greta Thunbergs Freund ist ein Israel-Hasser” van 4 oktober 2021 op de site van Bild.de in een vertaling door E.J. Bron op de site van de auteur
  • naar een artikel “Scheuring in Greta’s klimaatbeweging – noemt Palestijnse jihadisten “martelaren”” van 25 mei 2021 op de site van Frontnieuws