UNHRC onderbreekt presentatie over antisemitische retoriek van UNRWA-leraren

President van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) Nazhat Shameem Khan onderbrak vrijdag een videopresentatie door Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, waarin hij antisemitische berichten op sociale media citeerde van leraren van de VN-organisatie voor hulpverlening en werken (UNRWA).

Na het stoppen van de video zei Khan dat er ‘beledigende en opruiende opmerkingen’ waren gemaakt die neerkwamen op ‘persoonlijke aanvallen’ op individuen. Vervolgens zei ze dat de ‘verklaring niet in orde is’ voordat ze het woord gaf aan het in het VK gevestigde Palestijnse terugkeercentrum (PRC), dat ervan wordt beschuldigd banden te hebben met Hamas.

UN Watch is een in Genève gevestigde NGO die de intergouvernementele organisatie controleert op anti-Israëlische vooroordelen.

Neuer benadrukte een recent rapport van UN Watch dat, volgens de website van de organisatie, ‘meer dan 100 leraren, schoolhoofden en andere werknemers blootlegde die Hitler prijzen, haat tegen Joden propageren en terroristische aanslagen tegen Israëlische burgers steunen op sociale media.

In reactie op de aantijgingen in het rapport kondigde UNRWA aan dat het 10 van zijn stafleden aan het onderzoeken was om vast te stellen of een van hen ‘social media-beleid dat personeel verbiedt om online niet-neutraal gedrag te vertonen‘, heeft geschonden, aldus een persbericht van UNRWA.

China – Hamas

De Volksrepubliek China is door de Israëlische en Duitse regeringen ervan beschuldigd banden te hebben met Hamas, een militante beweging in de Gazastrook die door Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie is aangemerkt als een terroristische organisatie.

Uit een rapport van de inlichtingendienst van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2011 bleek dat “Hamas niet openlijk opereert in Europa. In plaats daarvan gebruikt het bijvoorbeeld het Palestijnse terugkeercentrum in Londen als forum.

De VRC ontkent elke band met Hamas en dreigde in 2015 met juridische stappen tegen de Israëlische regering vanwege haar beschuldigingen dat de NGO banden heeft met de terroristische groepering.

Bronnen:

  • naar een artikelUNHRC cuts off testimony about UNRWA teachers’ anti-Semitic rhetoric” van 3 oktober 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikelUNHRC kapt presentatie over antisemitische retoriek van UNRWA-leraren af” van 3 oktober 2021 op de site van Joods.nl
  • naar een artikelUNHRC cuts off UN Watch for quoting antisemitic posts by UNRWA teachers” van 3 oktober 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • h/t “Tiki S.