De duistere fantasieën van Mahmoud Abbas over de verdwijning van Israël

Mahmoud Abbas, de Keizer zonder Kleren van het uitgevonden volk van een land dat niet bestaat

Abu Mazen is een oude dictator, een moordenaar van zijn tegenstanders en die gehaat wordt door zijn eigen volk.” (Amit Segal, 3 okt. 2021 bron)

Om de paar jaar spreekt de 85-jarige Mahmoud Abbas, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Mazen en leider van de Palestijnse Autoriteit, nu in het 16de jaar van zijn vierjarige ambtstermijn, tot de Algemene Vergadering van de VN om te pleiten voor de Palestijnse staat die hij herhaaldelijk heeft ondermijnd. Het is voorspelbaar dat hij Israël de schuld geeft van het falen ervan.

In 2018 deed hij een beroep op “vrijheid, onafhankelijkheid en gerechtigheid voor mijn onderdrukte volk, dat al meer dan 51 jaar onder Israëlische bezetting lijdt.” 

Niet zomaar een gewone bezetting, beweerde Abbas, maar een “koloniale bezetting [die] ons blijft verstikken en onze serieuze inspanningen om de instellingen van onze geliefde staat op te bouwen ondermijnt.” 

Er zou geen Palestijnse erkenning van Israël zijn – alsof dat belangrijk is voor Israëli’s – “totdat Israël de staat Palestina erkent op de grenzen van 4 juni 1967” (die Israël uitsloot van zijn bijbelse thuisland in Judea en Samaria). 

Hij suggereerde zelfs dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoek zou moeten doen naar “de agressie van de Israëlische bezetter en de terreur van de kolonisten tegen ons volk, ons land en onze heilige plaatsen.

Wat betreft heilige plaatsen beweerde Abbas zonder een greintje ondersteunend bewijs dat “Israëlische kolonisten en zelfs het Israëlische leger dagelijks de heiligheid van heilige plaatsen vertrappen, waaronder de Al-Aqsa-moskee en de Heilig Grafkerk.” 

Geen van deze heilige plaatsen vertoonde tekenen van vertrappeling. Hij vergat te vermelden dat de moskee – zeker niet per ongeluk – op de plaats stond van de oude Joodse tempels die millennia vóór de opkomst van de islam waren gebouwd.

Veel van zijn woede richtte zich op Israëls ‘racistische’ natiestaatwet die ‘de band van het Palestijnse volk met hun historische thuisland ontkent’, terwijl ‘hun recht op zelfbeschikking en hun geschiedenis en erfgoed worden afgewezen’. 

Israël, zo beweerde hij, “praktiseert racisme, maar heeft de praktijk ervan vastgelegd in deze wet.” In feite deed de wet niet meer dan Israël identificeren als “de natiestaat van het Joodse volk”, nauwelijks een nieuwe bewering. 

Vrede in onze regio”, concludeerde Abbas, “kan niet worden bereikt zonder een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem – “bezet” sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 – als hoofdstad. Er moet een einde komen aan de “koloniale Israëlische bezetting door kolonisten”.

Abbas wordt er niet moe van zichzelf te herhalen. In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN eerder deze maand vanuit Ramallah, eiste hij dat Israël zich zou terugtrekken uit “het Palestijnse gebied dat het in 1967 bezette, inclusief Oost-Jeruzalem.” 

Als dat niet het geval was, waarschuwde hij, zou de PLO zelfs haar erkenning van Israël binnen haar grenzen van vóór 1967 kunnen intrekken voordat het bijbelse Judea en Samaria, tot dan toe de Jordaanse ‘Westelijke Jordaanoever’ omvatte, werden teruggewonnen als onderdeel van de Joodse staat.

Bovendien, waarschuwde Abbas, zou de Palestijnse Autoriteit een beroep doen op het ICC om een ​​einde te maken aan Israëls “bezetting van het land van de Palestijnse staat”, waarschuwde Abbas, als Israël niet in de richting van erkenning van de Palestijnse staat zou gaan. Maar aangezien de rechtbank alleen geschillen tussen bestaande landen beslecht, was het een loos dreigement.

In misschien wel zijn meest schadelijke verklaring verdedigde Abbas sociale uitkeringen aan de families van Palestijnen die door Israël gevangen werden gezet vanwege hun brute terroristische aanslagen. “Waarom zouden we moeten verduidelijken en rechtvaardigen dat we hulp bieden aan families van gevangenen en martelaren, die het slachtoffer zijn van de bezetting en haar onderdrukkende beleid?” Dus terroristen worden slachtoffers.

De Israëlische premier Naftali Bennett maakte onlangs duidelijk zijn verzet tegen een Palestijnse staat en verklaarde: “Ik denk dat het een vreselijke fout zou zijn.” Met elk teken van weerstand biedend aan de Amerikaanse druk, heeft hij de leiders van de kolonisten gerustgesteld dat zijn nieuwe regering de bouw niet zou vertragen. 

We weten wat de Democraten zeggen“, zei Bennett tegen hen. “De nederzettingen zijn illegaal en zo. Ze zeiden dat ik minder moest bouwen. Jongens, jullie weten waar ik vandaan kom. Ik ben toegewijd aan jou.” Ondanks druk van het bestuur van Biden zouden de bouwwerkzaamheden in Judea en Samaria en in Oost-Jeruzalem doorgaan.

In een toespraak tot de Verenigde Naties verklaarde Bennett resoluut: „Wij zijn een oude natie, zijn teruggekeerd naar ons oude thuisland, hebben onze oude taal nieuw leven ingeblazen en onze oude soevereiniteit hersteld. Israël is een Joods wonder van Joodse heropstanding.”

Mahmoud Abbas zou er goed aan doen om op te letten. Zijn duistere fantasieën over de verdwijning van Israël zijn onherstelbaar verbrijzeld.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jerold S. Auerbach “Mahmoud Abbas’s fantasy” van 1 oktober 2021 op de site van The Jewish News Syndicate