Neurenberg proces 75 jaar: ‘De grootste misdadigers hebben niet eens hun straf uitgezeten of ontkwamen’

De meeste van de “vreselijkste daders” die tijdens de processen van Neurenberg werden aangeklaagd, ontsnapten aan gerechtigheid, verklaarde Dean Reuter, op de vrijdageditie van SiriusXM’s Breitbart News Daily.

Reuter is algemeen raadsman en vice-president bij de Federalist Society en co-auteur van het boek The Hidden Nazi: The Untold Story of America’s Deal with the Devil (okt. 2019).

Een verontrustende scène die uit veel van deze nazi-processen naar voren kwam [is dat] de mensen die niet werden geëxecuteerd – die jaren gevangenisstraf kregen – slechts heel weinig van hen hun volledige straf uitzaten,” merkte Reuter op. 

Dat vond ik gewoon heel verontrustend. … Dit waren de grootste misdadigers die we hebben geïdentificeerd – die het juridische proces echt heeft geïdentificeerd – in de geschiedenis, en veel van hen hebben gewoon hun volledige straf niet uitgezeten.

Hij voegde eraan toe:

Honderden mensen hebben deals gesloten op verschillende niveaus van medeplichtigheid [en] verschillende niveaus van schuld. … Hans Kammler is waarschijnlijk de hoogst gerangschikte, meest belachelijk slechte persoon die in staat zou zijn geweest om aan gerechtigheid te ontsnappen. Kammler is de ergste nazi-oorlogsmisdadiger waar je nog nooit van hebt gehoord.

Generaal Hans Kammler (1901-1947?)

SS-Obergruppenführer Hans Kammler

In The Hidden Nazi legde Reuter uit hoe generaal Hans Kammler, een nazi-SS-commandant die het netwerk van concentratiekampen en het V-2-raketprogramma van het Derde Rijk ontwierp, waarschijnlijk uit Europa ontsnapte met hulp van de Amerikaanse regering in ruil voor inlichtingen.

Generaal Hans Kammler was verantwoordelijk voor de bouw van Hitlers slavenarbeidplaatsen en concentratiekampen. Hij veranderde persoonlijk het ontwerp van Auschwitz om de drukte te vergroten en ervoor te zorgen dat epidemische ziekten het werk van de gaskamers zouden aanvullen.

Waarom is de wereld dit monster vergeten? Kammler werd na de oorlog dood verklaard. Maar de assistent die getuigde van Kammler’s vermeende ‘zelfmoord’, heeft nooit de dogtags van de generaal of enig ander bewijs van overlijden overlegd.

Dean Reuter, Colm Lowery en Keith Chester hebben tientallen jaren doorgebracht op het spoor van de ongrijpbare Kammler, ongeziene documenten ontdekt sinds de jaren 1940 en een bezoek gebracht aan de vermeende plaats van Kammler’s dood, nu in de Tsjechische Republiek.

Hun verbazingwekkende ontdekking: documenten van de Amerikaanse regering bewijzen dat Hans Kammler maanden na de oorlog in Amerikaanse hechtenis zat – lang nadat hij officieel zelfmoord had aangekondigd.

En wat gebeurde er daarna met hem? Kammler werd buiten het zicht gehouden, nooit aangeklaagd of berecht, maar met welk doel? Heeft hij samengewerkt met de aanklagers van Neurenberg die nazi-oorlogsmisdaden onderzochten? Werd hij beschermd zodat de Verenigde Staten konden profiteren van zijn grondige kennis van het nazi-raketprogramma en de geheime wapens van Duitsland?

Proces van de belangrijkste oorlogsmisdadigers voor het Internationaal Militair Tribunaal, Neurenberg, 14 november 1945 – 1 oktober 1946

Neurenberg

Maar Neurenberg, denk ik, was effectief in termen van het neerzetten van een markering en in feite het benadrukken van de zin die nu beroemd is geworden: ‘Nooit meer.’

Reuter maakte een opmerking over de impact van het proces van Neurenberg op verdragen. Het “revolueerde het internationale recht“, zei hij. “Tijdens dit eerste proces waren er 24 beklaagden“, zei hij. 

Twaalf van hen werden veroordeeld tot ophanging, maar twee van hen slaagden erin zelfmoord te plegen voordat die ophangingen hadden plaatsgevonden, en één, [Martin] Bormann, was bij verstek berecht. Dus werden er negen opgehangen, een paar kregen levenslang en de rest kreeg tussen de 10 en 30 jaar.

Hij concludeerde: “[De processen van Neurenberg waren] een groot probleem, en dit is de 75e verjaardag van het voorlezen van de vonnissen en straffen van de beklaagden. … Het proces duurde ongeveer 11 maanden, van november 1945 tot september 1946, en op 1 oktober 1946 werd het proces eigenlijk afgesloten, 75 jaar geleden vandaag.

Onder rechts, Julius Streicher, uitgever van Der Stürmer, propagandist van de Jodenhaat tijdens het Derde Rijk en wegbereider van de Holocaust. De man die de Duitsers leerde de Joden te haten [beeldbron: USHMM]

Op 16 oktober 1946 werd Julius Streicher – de nazi van de nazi, uitgever van Der Stürmer, de man die persoonlijk opdracht gaf tot de vernietiging van de Grote Synagoge van Neurenberg tijdens de Kristalnacht – opgehangen. 

Zoals Newsweek meldde, stierf Streicher niet waardig:

Hij moest over de vloer worden geduwd, met wilde ogen en schreeuwend ‘Heil Hitler!’ Toen hij de trap opklom, riep hij uit: ‘En nu ga ik naar God.’ Hij staarde naar de getuigen met hun gezicht naar de galg en riep: ‘Purimfest 1946.’

Bronnen:

  • naar een artikel van Robert Kraychik “Exclusive — Nazi Hunter on Nuremberg Trials Anniversary: Most of the ‘Baddest Actors’ Escaped Justice” van 2 oktober 2021 op de site van Breitbart