Melanie Phillips over de valse beschuldiging van ‘Israëlische apartheid’

Joden mogen van de Arabieren niet in de Palestijnse gebieden wonen. Echter, bijna twee miljoen moslim Arabieren wonen wel in Israël. Toch is het enkel Israël dat wordt beschuldigd van Apartheid

De campagne om Israël te demoniseren en te delegitimeren is onlangs in een hogere versnelling gekomen met het toegenomen gebruik van een bijzonder wrede leugen.

Dat is de bewering dat Israël een apartheidsstaat is.

De bewering is even dwaas als verderfelijk. Apartheid was de naam die werd gegeven aan Zuid-Afrika’s systematische onderdrukking van zijn zwarte inwoners, aan wie politieke, burgerlijke en mensenrechten werden ontzegd.

Daarentegen hebben Arabisch-Israëlische burgers volledig gelijke rechten. Ze studeren aan de universiteiten van Israël; geniet van de stranden en parken van Israël; gelijke behandeling krijgen als patiënten in Israëlische ziekenhuizen en daar werken als artsen en ander medisch personeel; dienen als leden van de strijdkrachten en als rechters; en worden vertegenwoordigd door leden van de Knesset die momenteel de spil zijn in de regeringscoalitie van Israël.

De Arabieren die in de betwiste gebieden wonen, hebben geen Israëlische rechten – om de zeer goede reden dat ze geen Israëlische staatsburgers zijn. Ze hebben geen burgerrechten, puur omdat de status van die gebieden onzeker blijft als gevolg van Palestijns-Arabische afwijzing en geweld – en omdat Arabische staten ze als hinderlijk beschouwen, die bij voorkeur genegeerd moet worden.

De laster ‘Israël apartheid’, hoe belachelijk ook, is niet nieuw. Het heeft zijn wortels in de beruchte VN-resolutie ‘Zionisme is Racisme’ uit 1975. Hoewel dat in 1991 werd ingetrokken, kwam het weer tot leven op de nauwelijks minder beruchte VN-conferentie in Durban in 2001.

Op dat anti-joodse haatfeest verwees het NGO-forum naar “Israëls merk van apartheid en etnische zuiveringsmethoden” om het pleiten voor “een beleid van volledige en totale isolatie van Israël” te rechtvaardigen. Dit leidde tot de oprichting van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging en lanceerde een propagandacampagne tegen “apartheid Israël”, wat resulteerde in groteske campus “Israël apartheid” weken.

Maar hoewel dit specifieke uitstrijkje een lange geschiedenis heeft, is de implementatie ervan onlangs versneld.

Een week geleden noemde volksvertegenwoordiger Rashida Tlaib (D-Mich.) Israël “een gewelddadig apartheidssysteem“. Rep. Cori Bush (D-Mo.) noemde Israël een ‘apartheidsstaat‘, net als Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) in mei.

Die maand organiseerde de Rutgers University een Israël-bashing teach-in die Hamas-propaganda spuwde. Sarah Leah Whitson, uitvoerend directeur van Democracy for the Arab World Now, vertelde tijdens de bijeenkomst dat het imago van Israël vandaag een “zeer duidelijke focus heeft op de apartheid, op de etnische zuivering, op de landdiefstal, op de oorlogsmisdaden en in het verleden. 10 dagen het willekeurige en opzettelijke bombardement van de bevolking in Gaza.

In dezelfde maand riep een vakbond van leraren, de United Educators of San Francisco, de regering van Biden op om alle hulp aan Israël stop te zetten omdat, zo beweerde de vakbond, dit “directe gebruik van onze belastingdollars inhield om apartheid en oorlogsmisdaden te financieren”.

In juni hield John McDonnell, de voormalige plaatsvervanger van de Britse Labour Party van de afgezette extreem-linkse leider Jeremy Corbyn, een toespraak voor een pro-Palestijnse bijeenkomst in Londen, waarin hij Israël herhaaldelijk een “apartheidsstaat” noemde, en noemde op bankiers en de City of London om “te stoppen met het financieren van het apartheidsregime in Israël.

Deze week heeft de conferentie van de Labour Party – hoewel ze zichzelf feliciteerde met het schijnbaar trekken van een grens onder de verschrikkelijke anti-joodse activiteiten in de partij onder Corbyn – een motie aangenomen waarin Israël werd beschuldigd van “de misdaad van apartheid zoals gedefinieerd door de VN” en drong aan op steun voor de internationale vakbondscampagne om “annexatie te stoppen en apartheid te beëindigen”.

De laster over “apartheid” kreeg in april een nieuwe impuls door een rapport van Human Rights Watch (HRW) getiteld “A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution“.

Dit beweerde dat Israël “de intentie had getoond om de overheersing van Joodse Israëli’s over Palestijnen” in Israël, de “Westelijke Jordaanoever” en Gaza te handhaven, in combinatie met “systematische onderdrukking” en “onmenselijke daden“. “Wanneer deze drie elementen samen voorkomen, vormen ze de misdaad van apartheid“, zei het.

HRW’s obsessieve laster en leugens over Israël zijn de handelswaar ervan. Maar zoals NGO Monitor heeft opgemerkt , hebben in de afgelopen 18 maanden ten minste 15 politieke niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) die betrokken zijn bij anti-Israëlische belangenbehartiging, evenals hun VN-bondgenoten, publicaties uitgegeven waarin Israël wordt beschuldigd van ‘apartheid’.

In januari lanceerde de Israëlische NGO B’Tselem, die zich heeft ontwikkeld van campagne tegen de vermeende mensenrechtenschendingen van Israël tot het aanvechten van de legitimiteit van Israëls bestaan, een internationale campagne onder de kop: “Een regime van Joodse suprematie van de Jordaan tot de Middellandse Zee: dit is apartheid.

Zoals NGO Monitor opmerkte, is de belangenbehartiging van B’Tselem vervangen door een nieuwe strategie van lobbyen tegen Israël in Europa en de Verenigde Staten, terwijl partnerschappen worden gevormd met repressieve regimes om Israël bij de Verenigde Naties te  demoniseren.

HRW en B’Tselem worden herhaaldelijk genoemd door de Israël-bashers. Toen afgevaardigde Ted Deutsch (D-Fla.) Tlaibs “apartheids”-uitspraken veroordeelde en terecht beweerde dat ze niet de waarheid sprak over een Amerikaanse bondgenoot, tweette haar adviseur Rasha Mubarak dat Tlaib “feiten had onderstreept die ook door Human Rights Watch & B’Tselem—Israël is inderdaad een apartheidsstaat.

En in Groot-Brittannië nam de Israël-bashing-beweging van de Labour Party op dezelfde manier nota van de 2021-rapporten van B’Tselem en Human Rights Watch “die ondubbelzinnig concluderen dat Israël de misdaad van apartheid beoefent zoals gedefinieerd door de VN“.

Een verdere mogelijke samenhangende ontwikkeling is deze. In mei lanceerde de VN-Mensenrechtenraad een commissie die mogelijk nog verder gaat dan eerdere vijandige VN-initiatieven tegen Israël. Deze commissie moet onderzoeken en jaarverslagen uitbrengen over vermeende Israëlische misdrijven tegen Arabieren, niet alleen in de betwiste gebieden, maar ook – net als het HRW-rapport – binnen Israël zelf.

Bovendien gaat zijn opdracht verder dan de gebruikelijke beweringen over mensenrechtenschendingen en omvat het “alle onderliggende oorzaken van terugkerende spanningen, instabiliteit en aanhoudende conflicten, inclusief systematische discriminatie en repressie op basis van nationale, etnische, raciale of religieuze identiteit.

Aangezien de drie leden van de commissie elk een staat van vijandigheid jegens Israël hebben, heeft deze opdracht de vrees gewekt dat de commissie een hechting is die is ontworpen om Israël te beschimpen met de misdaad van apartheid – en zo een soort HRW-rapport over steroïden te produceren en met het imprimatur van de Verenigde Naties.

Hoe die commissie zich ook ontwikkelt, er lijkt weinig twijfel over te bestaan ​​dat de recente sneeuwstorm van ‘apartheid’-uitstrijkjes het resultaat is van een georganiseerde strategie. En het lijkt waarschijnlijk dat de bron van deze strategie de Palestijnse Autoriteit is.

In een toespraak tot de Verenigde Naties vorige week verklaarde PA-leider Mahmoud Abbas niet alleen dat “Israël een bezettingsmacht is die apartheid en etnische zuivering toepast“, maar maakte hij ook niet minder dan vijf verdere verwijzingen naar Israëlische “apartheid”.

Twee jaar geleden onthulde een rapport van Dan Diker en Adam Shay voor het Jerusalem Center for Public Affairs dat de Palestijnse academische en culturele boycot van Israël niet, zoals algemeen werd aangenomen, een netwerk was van lokale mensenrechtengroepen die pleitten voor de oprichting van BDS. een vreedzame Palestijnse staat naast Israël.

Het werd in plaats daarvan geleid door de PA in Ramallah om wereldwijde campagnes voor politieke oorlogsvoering te leiden, te mobiliseren en te coördineren met als doel de staat Israël te isoleren, delegitimeren en uiteindelijk te ontmantelen. Het huidige “Israëlische apartheid”-koor is vrijwel zeker het product van de laatste dergelijke campagne.

De “apartheid”-smaad is een krachtig wapen omdat het anders is dan beweringen dat Israël genocide en etnische zuivering tegen de Palestijnen beoefent, wat aantoonbaar dwaas is (het aantal Palestijnse Arabieren is minstens verdrievoudigd sinds de oprichting van Israël).

Daarentegen roept de laster van de “Israëlische apartheid” emoties op van diepe woede en walging bij de oppervlakkigen en onwetenden, wiens kennis van Israël volledig is afgeleid van kwaadaardige propaganda die de defensieve maatregelen van de Joodse staat verkeerd voorstelt als racistische agressie, maar die volgens hen als onweerlegbare waarheid.

De Zuid-Afrikaanse apartheid was een systeem dat even uniek als kwaadaardig was. De smaad van de “Israëlische apartheid” is een kwaad dat opnieuw de Joden uitkiest voor een uniek niveau van vervolging.

Bronnen:

  • naar een artikel van Melanie Phillips “The false accusation of ‘Israel apartheid’” van 30 september 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • h/t “Tiki S.