Haifa-voetbalfans geconfronteerd met antisemitisme in het Olympiastadion van Berlijn

Haifa-fans worden onthaald op puur antisemitisme tijdens voetbalmatch in het Olympiastadion van Berlijn, Duitsland, op 30 september 2021 [beeldbron: AP/Israel Hayom]

De eerste voetbalwedstrijd waarbij een Israëlisch team betrokken was in het stadion dat werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, georganiseerd door nazi-Duitsland, werd ontsierd door antisemitisch misbruik tegen de fans van het bezoekende team.

Union Berlin zei vrijdag dat het de antisemitische aanvallen op Maccabi Haifa-supporters tijdens de Europa Conference League-wedstrijd van de teams in het Olympiastadion van Berlijn de avond ervoor veroordeelde.

“Onaanvaardbaar”, zei de club in een verklaring van het fysieke en verbale misbruik dat voor het eerst werd beschreven door leden van de jeugdafdeling van de lokale Duits-Israëlische samenleving, die de wedstrijd bijwoonden in een gemengd blok van fans.

Vakbondsvoorzitter Dirk Zingler verontschuldigde zich voor de acties van de fans.

Het Junges Forum Deutsch-Israelische Gesellschaft zei dat er bier over hen werd gegooid en dat ze naast andere beledigingen “(expletive) joden” werden genoemd, en dat een fan van de Unie probeerde een Israëlische vlag in brand te steken die was afgenomen van een vrouwelijke supporter totdat hij werd tegengehouden door civiele politie.

“Er waren ook Union-fans die zich uitten tegen dit gedrag. We zijn voor de zekerheid naar het Maccabi-blok verhuisd”, aldus de vereniging. Van de 23.324 fans die de wedstrijd bijwoonden, die Union met 3-0 won, waren er bijna 1.000 Maccabi-supporters.

Het Department for Research and Information on Antisemitism Berlin, of RIAS, zei vrijdag dat de sfeer in Blok 13, waar de Maccabi-fans zich bevonden, voor de wedstrijd al verhit was en dat bezoekende fans ook werden geconfronteerd met racistische en homofobe uitlatingen, evenals de antisemitisch misbruik.

RIAS zei dat na de wedstrijd een groep Haifa-fans langs een aantal Union-supporters liep toen een van de Union-fans zijn metgezellen vroeg: “Hé jongens, heeft iemand van jullie een beetje 74-90-8 in je zak?” RIAS zei dat de persoon grijnsde naar de fans van Haifa. De cijfers verwijzen naar waterstofcyanide, de werkzame stof in het gifgas Zyklon B.

Het Fare Network, dat discriminatie in het voetbal bestrijdt, zei dat “ooggetuigen geschokt waren door de mate van antisemitisme” tijdens de wedstrijd, en het toonde foto’s van een aanhanger van de Unie die, zo zei het, de bezoekende fans de nazi-groet bracht “en degenen misbruikte die riep hem.”

Een andere man achter op een van de foto’s is ook te zien die ook een nazi-groet brengt, die wordt gemaakt door de rechterarm omhoog te strekken met de handpalm plat. Het is illegaal in Duitsland en bestraft met gevangenisstraffen.

“Dit gedrag is beschamend en ondraaglijk”, zei vakbondsvoorzitter Zingler vrijdag. “Onze excuses aan de getroffenen. Helaas is antisemitisme nog steeds aanwezig in onze samenleving, daarom is het ook duidelijk in het stadion. Maar discriminatie in onze gelederen zullen we nooit tolereren. Het is belangrijk om waakzaam te blijven en er onvermoeibaar tegen te werken We ondersteunen het politieonderzoek met alle informatiebronnen die ons ter beschikking staan.”

Führer und Reichskanzler Adolf Hitler Öffnet das XI Olympiade in Berlin, 1 augustus 1936

Olympiastadion wordt normaal gesproken gebruikt door Union’s stadsrivaal Hertha Berlin, maar is dit seizoen door Union overgenomen voor Europese competitie omdat het eigen stadion in de oostelijke gemeente Köpenick niet genoeg zitplaatsen heeft om aan de eisen van de UEFA te voldoen.

Union zei voor de wedstrijd dat het Israëlische ambassademedewerkers, vertegenwoordigers van het Joods-Christelijk-Islamitische dialoogproject House of One, atleten van de lokale sportclub Makkabi Berlin en anderen voor de wedstrijd ontving.

“We weten dat dit spel naast de sportieve kant van heel bijzonder belang is voor onze gasten uit Haifa en voor de Joodse gemeenschap in Berlijn”, had Zingler gezegd.

Maccabi Haifa maakte geen melding van de gewelddadige incidenten na de wedstrijd. “Bedankt voor de geweldige gastvrijheid. Het was een spannende wedstrijd voor jouw en onze fans, en ook in dit stadion, dat heeft zijn betekenis”, aldus de club op Twitter. 

‘Dank u, en tot we elkaar weer zien in Israël.’De Union Berlin- fanblog Textilvergehen zei dat de woorden “walgelijk” en “absoluut beschamend” niet voldoende waren om het misbruik te beschrijven.

De jeugdafdeling van de lokale Duits-Israëlische samenleving sprak vrijdag haar dankbaarheid uit voor de steun die zij van de meerderheid van de fans kreeg.

“Bedankt voor de golf van solidariteit online en aan de Union-fans die hun solidariteit met ons toonden in het stadion!” aldus de groep op Twitter. “De meerderheid van de vakbondsleden verwelkomde Maccabi op een vriendelijke manier en vierden samen voetbal.”

Joseph Goebbels, Duitse kanselier Adolf Hitler, Reichs Sports Leader Hans von Tschammer und Osten en veldmaarschalk Werner von Blomberg observeren de Olympische Spelen in Berlijn, Duitsland in augustus 1936. (AP Foto)

Bronnen:

  • naar een artikelHaifa fans face antisemitic abuse in Berlin’s Olympiastadion” van 3 oktober 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelMaccabi Haifa to be 1st Israeli team to play in Berlin stadium built by Nazis” van 30 september 2021 op de site van The Times of Israel