Sharansky waarschuwt voor ‘toenemende inspanningen om herinnering aan de Holocaust uit te wissen’

De in Oekraïne geboren Israëlische mensenrechtenactivist Natan Sharansky waarschuwde voor “steeds toenemende inspanningen om de herinnering aan de Holocaust uit te wissen“.

Sharansky zei dit terwijl de wereld de 80ste verjaardag van het bloedbad van Babi Yar herdenkt, waarbij meer dan 33.000 Joden werden afgeslacht aan de rand van de hoofdstad Kiev door de nazi’s.

De beroemde mensenrechten activist zei op donderdag:

Het grootste massagraf van de Holocaust bevindt zich in Babi Yar. Het is het symbool van de Holocaust door kogels, maar het is ook het symbool van een andere misdaad – de misdaad van het Sovjetregime dat er alles aan heeft gedaan om de Holocaust uit ons geheugen te wissen: het doden van de Joden in Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland door kogels in de Sovjet-Unie. We moeten ons ook grote zorgen maken over de inspanningen van sommige organisaties en regeringen om de geschiedenis te verdraaien voor hun directe politieke doelen vandaag.

Babi Yar, ook bekend als Babyn Yar, is het Oekraïense ravijn waar op de vooravond van Jom Kippoer eind september 1941 meer dan 33.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen werden doodgeschoten door de nazi’s in slechts twee dagen.

Tijdens een online discussie gewijd aan de verjaardag van het bloedbad, als onderdeel van de conferentie van het Athens Democracy Forum, benadrukte Sharansky dat herdenking om de slachtoffers te eren even belangrijk was als ervoor te zorgen dat de lessen uit de geschiedenis worden geleerd in de moderne tijd.

Sharansky, die jaren in een Russische gevangenis heeft doorgebracht voordat hij uiteindelijk werd vrijgelaten, heeft gezegd dat hij niets wist van het bloedbad in Babi Yar toen hij opgroeide als kind, vanwege het Sovjetbeleid om informatie over de tragedie na de Tweede Wereldoorlog te onderdrukken.

Hij waarschuwde:

Het was duidelijk dat het antisemitische beleid van de Sovjet-Unie nauw verband hield met hun inspanningen om de herinnering aan de Holocaust uit te wissen. Het was toen duidelijk en het is vandaag duidelijk: antisemitisme neemt toe in veel landen, in Europa en de Verenigde Staten, en samen daarmee is het een toename van de inspanningen om de herinnering aan de Holocaust uit te wissen.

Sharansky is ook voorzitter van het Babyn Yar Holocaust Memorial Centre (BYHMC), dat momenteel wordt gebouwd ter nagedachtenis aan de verhalen van de 2,5 miljoen Joden in Oost-Europa, waaronder 1,5 miljoen in Oekraïne alleen, die werden vermoord en begraven in massagraven in de buurt van hun huizen tijdens de holocaust.

Pater Patrick Desbois, auteur van het boek “La Shoah par Balles” (2019) aka ‘De Shoah met kogels‘, en tegenwoordig de voorzitter van de Academische Raad van de BYHMC, sprak op de conferentie van donderdag 30 september ’21 en hij zei:

We moeten lesgeven over Babi Yar vanwege de les van antisemitisme. Antisemitisme komt terug. Het is niet alleen haatzaaien, nu horen we helaas in Frankrijk dat er iemand is aangevallen, of een synagoge is aangevallen. Toen 12 jaar geleden de eerste Jood werd vermoord omdat hij Joods was, kwamen we allemaal op straat – nu is er niemand meer op straat. We moeten lesgeven over de Holocaust om de ernst van antisemitisme te laten zien, om het verband te laten zien tussen haat en haatmisdrijven.

In de landen van de voormalige Sovjet-Unie waren geen kampen of gaskamers. De Duitse Einsatzkommando’s dreven de Joden in grote putten en executeerden hen met geweren en machinegeweren. Vandaar dat deze massale executies ook wel de “Shoah by Bullets” (Shoah met kogels) werd genoemd [beeldbron: USHMM]

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Human Rights Activist Sharansky Warns of ‘Efforts to Erase Memory of the Holocaust’ on 80th Anniversary of Babi Yar Massacre” van 30 september 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Albert Herszkowicz “Shoah par balles, les 75 ans du pire des massacres” van 5 oktober 2016 op de site van Huffpost