Het geheime pleidooi van president Franklin D. Roosevelt aan Adolf Hitler in de zomer van 1936

Volgens nieuw ontdekte documenten zond president Franklin D. Roosevelt in de zomer van 1936 een geheim pleidooi naar Adolf Hitler.

Het was geen pleidooi om de militaire opbouw van Duitsland in te perken. Het was geen pleidooi aan Hitler om te stoppen met ingrijpen namens de fascisten in de Spaanse burgeroorlog. En het was zeker geen protest tegen de brute nazi-vervolging van Duitse joden.

Nee, de kwestie die zo dringend was voor FDR dat hij een geheime mededeling naar Hitler stuurde, was zijn verzoek dat de Führer drie Amerikaanse olie-industrieleiders zou ontmoeten – twee van hen waren persoonlijke vrienden van Roosevelt – die op weg waren naar Duitsland.

De documenten over het verzoek van Roosevelt kwamen aan het licht toen ze onlangs te koop werden aangeboden door een veilinghuis in Maryland. Ze beginnen met een “zeer dringende” boodschap aan Berlijn van de Duitse ambassadeur in Washington, Hans Luther, op 21 augustus 1936.

De ambassadeur meldde dat president Roosevelt via zijn senior assistent Stephen Early had verzocht dat Hitler een audiëntie zou verlenen aan Kenneth R. Kingsbury, president van Standard Oil in Californië; James A. Moffett, voormalig hoofd van FDR’s Federal Housing Administration en nu vice-president van Standard Oil of New Jersey; en Torkild Rieber, voorzitter van Texaco.

“Gezien het persoonlijke belang van Roosevelt,” schreef ambassadeur Luther, “beveel ik ten zeerste aan dat zijn verzoek wordt ingewilligd.” In een tweede bericht een paar dagen later meldde Luther dat Early opnieuw had benadrukt “het grote belang dat Roosevelt hecht aan de introductie van Moffett aan de Führer”.

Uiteindelijk liep het verzoek van de FDR vast vanwege een planningsconflict – de olieleidinggevenden zouden in Duitsland zijn tijdens een van de drukste periodes in Hitlers agenda, de voorbereidingen voor de jaarlijkse bijeenkomst van de nazi-partij in Neurenberg. Maar dat weerhield de drie oliemanagers er niet van om belangrijke zaken met het Derde Rijk te doen.

Assistent-procureur-generaal Thurman Arnold getuigde in 1942 voor een Senaatscommissie dat Standard Oil op Hitler’s verzoek de ontwikkeling van synthetisch rubber in de Verenigde Staten had belemmerd en in plaats daarvan de rubbertechnologie aan de nazi’s had geleverd. De onthullingen waren zo vernietigend dat toenmalig senator Harry Truman de oliemaatschappij beschuldigde van ‘verraad’.

Rieber’s Texaco, van zijn kant, verkocht olie aan nazi-Duitsland en Franco’s fascisten in Spanje, en had ook uitgebreide contacten met Mussolini. Op een gegeven moment ondervroeg de FBI Rieber over zijn hulp aan Franco – die in strijd was met de Amerikaanse neutraliteitswetten – maar de regering-Roosevelt liet hem vrij met een boete van $ 22.000. Beschamende publiciteit over Riebers pro-nazi neigingen leidde er uiteindelijk toe dat de raad van bestuur van Texaco zijn ontslag forceerde.

Het pleidooi van president Roosevelt aan Hitler om Kingsbury, Moffett en Rieber te ontmoeten werpt licht op een vraag waarmee historici al lang worstelen:

Waarom weigerde president Roosevelt van 1933 tot eind 1938 in het openbaar ook maar één woord te zeggen over Hitlers anti-joodse beleid?

Het antwoord is dat elke kritiek op Hitler het beleid van Roosevelt om goede diplomatieke en economische betrekkingen met nazi-Duitsland te onderhouden, zou hebben ondermijnd. FDR wordt herinnerd voor het leiden van Amerika naar militaire paraatheid en, later, in de oorlog tegen Duitsland, maar in de jaren dertig voerde hij een heel ander beleid ten aanzien van de nazi’s.

Zo stond president Roosevelt Amerikaanse diplomaten toe om de massabijeenkomst van de nazi-partij in Neurenberg in 1937 bij te wonen. Zijn regering hielp de nazi’s de boycot van Duitse goederen door het Amerikaanse jodendom in de jaren dertig te omzeilen door de nazi’s toe te staan ​​hun goederen op bedrieglijke wijze te labelen met de stad of provincie van herkomst , in plaats van ‘Made in Germany’. 

FDR zette ook minister van Binnenlandse Zaken Harold Ickes onder druk om de verkoop van helium goed te keuren om de Duitse Zeppelin-luchtschepen van stroom te voorzien (Ickes slaagde erin de deal te belemmeren), en Roosevelt verwijderde persoonlijk kritiek op nazi-leiders uit ten minste drie van Ickes’ toespraken in 1935 en 1938.

Een van die toespraken was een radio-uitzending die reageerde op de pogrom van de Kristallnacht in Duitsland in november 1938. Ickes schreef in zijn dagboek dat assistenten van het Witte Huis die zijn ontwerp beoordeelden hem vertelden “dat de president wilde dat we alle verwijzingen naar Duitsland bij naam zouden schrappen als evenals verwijzingen naar Hitler, Goebbels en anderen bij naam.

FDR’s eigen openbare verklaring waarin de pogrom werd bekritiseerd, bevatte geen enkele expliciete vermelding van Hitler, het nazisme of zelfs de joden.

Het was niet zo dat president Roosevelt enige sympathie voelde voor het beleid of de ideologie van het naziregime. Integendeel, hij maakte in de jaren dertig in privégesprekken talloze spottende opmerkingen over Hitler en het nazisme. Maar de FDR beschouwde de nazi-vervolging van Duitse joden niet als iets waar Amerika zich zorgen over maakte.

De president die zich aan het publiek presenteerde als een humanitair en een voorvechter van de onderdrukten, deed zijn uiterste best om goede diplomatieke en economische banden te onderhouden met ’s werelds meest wrede schender van de mensenrechten – zelfs in de mate dat hij zijn ambt gebruikte om te proberen contacten tussen zijn vrienden uit de olie-industrie en de nazi-leiders te vergemakkelijken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dr. Rafael Medoff FDR’s secret plea to Hitler” van 1 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva
  • een artikel op deze blog‘Iedereen deed het’, is geen excuus voor Roosevelt om de Joden in de steek te laten tijdens WOII” van 9 december 2020 en een artikelWaarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Omwille van het ‘America First’ -beleid van Roosevelt” van 26 januari 2020 en een artikelBrief geveild van Eleanor Roosevelt waarin zij pleit om Israël niet in de steek te laten” van 6 juni 2018