Voor de Palestijnen zijn de echte ‘helden’ degenen die in Israëlische cellen zitten voor het plegen van terreuraanslagen op Joden

Enkele Al Quds Brigadisten van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) tonen hun belangrijkste argumenten aan pers en publiek: de Koran en de dolk

Terwijl veel internationale media hun aandacht vestigden op de ontsnapping van zes Palestijnse gevangenen uit een Israëlische gevangenis op 6 september, evenals de daaropvolgende dramatische klopjacht die werd gelanceerd door duizenden Israëlische politieagenten en soldaten, berichtten er slechts weinigen over de voortdurende verheerlijking van terroristen door het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit (PA).

De PA-lionisering van Palestijnse terroristen, inclusief degenen die door de Israëlische veiligheidstroepen zijn opgepakt, berecht en zitten momenteel gevangenisstraffen uit, is niet nieuw. In feite is dit een praktijk die teruggaat tot de eerste jaren van de oprichting van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in 1964.

Sindsdien heeft de PLO niet alleen de Palestijnse terroristen die Joden vermoorden of verwonden geprezen, maar heeft ze ook maandelijkse toelagen uitbetaald aan hen en hun families.

Eerder dit jaar onthulde Palestijnse Media Watch (PMW) dat de PA in 2020 meer dan NIS 512 miljoen ($ 175 miljoen) aan salarissen betaalde aan terroristische gevangenen. PMW schatte dat het bedrag dat aan terroristische gevangenen werd betaald bijna 3,25% van de jaarlijkse PA begroting.

Volgens PMW probeerde de PA haar betalingen aan terroristische gevangenen te verbergen door meer dan een miljard sjekels over te maken aan de PLO, waarvan 512 miljoen sjekels werd gebruikt om de terroristen en hun families te betalen.

Dit beleid van financiële hulp aan terroristen en hun families is niet een beleid dat de PA en haar leiders ooit hebben geprobeerd te verbergen. Integendeel; PA-president Mahmoud Abbas, premier Mohammed Shtayyeh en vele hoge Palestijnse functionarissen blijven opscheppen over hun rol bij het belonen van de terroristen en hun families.

In 2018 zei een provocerende Abbas in Ramallah tijdens een ceremonie om Palestijnse gevangenen te eren:

“We zullen de [betaling] van toelagen aan de families van martelaren, gevangenen en vrijgelaten gevangenen niet verminderen of voorkomen, zoals sommigen willen, en als we nog maar één cent over hadden, zouden we het betalen aan families van de martelaren en gevangenen. Vanuit ons standpunt zijn de martelaren en gevangenen de sterren aan het firmament van de strijd van het Palestijnse volk en hebben ze voorrang in elke zaak. In 1965, een paar dagen na het uitbreken van de Palestijnse revolutie, werd de eerste missie ondernomen door de overleden martelaar president Yasser Arafat die een instelling zal oprichten om voor de families van de martelaren en de moedjahedien van Palestina te zorgen – want zij zijn de pioniers en moeten worden verzorgd, en wij zullen voor hen zorgen.”

De recente ontsnapping en de herovering van de zes gevangenen diende als een herinnering aan de voortdurende steun en bewondering van de PA voor terroristen die aanvallen op Joden uitvoeren.

Wat Abbas en de PA-leiding betreft, is elke Palestijn die zich aansluit bij de jihad (heilige oorlog) tegen Israël en de Joden en wordt gedood, gewond of gevangengezet, een ‘held’ en een ‘vrijheidsstrijder’. Dit is dezelfde PA die de regering-Biden nu probeert te versterken.

Deze benadering door de PA-leiding heeft generatie na generatie onder de Palestijnen de boodschap gestuurd dat de moord op of verwonding van een jood een nobele daad is die de dader grenzeloos respect verdient – zelfs aanbidding.

Hoewel vijf van de ontsnapte terroristen behoren tot de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) – een groep die streeft naar de eliminatie van Israël en zich verzet tegen het “gematigde” beleid van de PA-leiding jegens Israël – blijven Abbas en zijn hoge functionarissen op de Westelijke Jordaanoever deze terroristen “helden” en “dappere gevangenen noemen

Hoewel vier van de PIJ terroristen werden veroordeeld voor de moord op en het verwonden van een aantal Joden,  blijven Abbas en zijn vertegenwoordigers verwijzen naar hen als “politieke gevangenen” en “vrijheidsstrijders”, die in de gevangenis worden vastgehouden voor niets anders dan actie te voeren “tegen de Israëlische bezetting.”

Het theater van het absurde

Abbas heeft er een gewoonte van gemaakt om veroordeelde en vermoedelijke terroristen te ontvangen en te eren na hun vrijlating uit Israëlische gevangenissen.

Slechts twee maanden geleden tartte Abbas de COVID-19-regels en was hij bereid zijn gezondheid op het spel te zetten door een ex-gevangene, Alghadanfar Abu Atwan, uit te nodigen op zijn kantoor in Ramallah.

Abu Atwan werd uitgenodigd in het kantoor van Abbas kort nadat hij uit Israëlische detentie was vrijgelaten op verdenking van betrokkenheid bij anti-Israëlische terroristische activiteiten, waarvan de aard niet is onthuld door de Israëlische veiligheidsdiensten.

Tijdens de bijeenkomst werd Abbas geciteerd die zei dat de vrijgelaten gevangene “een model vertegenwoordigt voor de Palestijnse jeugd waar we trots op zijn”.

Dergelijke ontmoetingen tussen Abbas en Palestijnse gevangenen komen vaak voor en zijn bedoeld om het Palestijnse publiek een bericht te sturen over het grote respect dat Palestijnen hebben voor de terroristen en hun families. Abbas zegt eigenlijk tegen de Palestijnen: als je naar de gevangenis gaat voor het vermoorden of verwonden van een Jood, zul je het grootste respect verdienen en zelfs geëerd worden door de president zelf.

Terwijl de klopjacht op de zes voortvluchtigen aan de gang was, stuurde Abbas zijn woordvoerder, Nabil Abu Rudaineh, om de volgende boodschap door te geven aan de Palestijnen, Israëli’s en de rest van de wereld: “Onze dappere gevangenen in de Israëlische gevangenissen zijn de helden van het Palestijnse volk, en er zal geen vrede of stabiliteit zijn zonder de vrijlating van al onze gevangenen.”

Mahmoud al-Aloul, de plaatsvervangend voorzitter van de regerende Fatah-factie (onder leiding van Mahmoud Abbas), waarschuwde Israël zelfs voor pogingen om de veroordeelde terroristen te vangen, die hij als ‘helden’ begroette. Volgens al-Aloul zou de heraanhouding van de terroristen die ontsnapten uit de Israëlische Gilboa-gevangenis neerkomen op een “misdaad” en “schending” van hun rechten.

Dit is het theater van het absurde, waar een hoge Palestijnse functionaris Israël veroordeelt omdat het een poging heeft gedaan om veroordeelde terroristen te heroveren die verschillende Joden hebben vermoord en verwond en lange straffen hebben uitgezeten. Volgens deze functionaris zou Israël aan de kant moeten gaan terwijl terroristen uit de gevangenis ontsnappen en terugkeren naar het vermoorden van Joden.

De PLO, die ook wordt geleid door Abbas, zei terwijl de klopjacht aan de gang was dat de terroristische gevangenen “de geavanceerde voorhoede en de beste van de Palestijnse jongeren zijn omdat ze hun leven hebben opgeofferd in het belang van hun vaderland en hun volk.”

Het is dit soort retoriek dat Palestijnen ertoe aanzet zich aan te sluiten bij de jihad tegen Israël en op missie te gaan om Joden aan te vallen. Het is ook dit soort retoriek dat duizenden Palestijnen de straat op stuurde om solidariteit te betuigen met de voortvluchtigen en alle terroristen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden.

De verklaringen en acties van Abbas en andere Palestijnse leiders in de nasleep van de ontsnapping van de zes terroristen laten duidelijk zien hoe de Palestijnen moordenaars en misdadigers hebben omgevormd tot maatschappelijke rolmodellen.

Wat Abbas, de PLO en Fatah de afgelopen dagen – in het Arabisch – over de terroristen hebben gezegd, onthult de toespraak van de regering-Biden over het nieuw leven inblazen van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces voor wat het werkelijk is: een fataal fantasma.

Voor de Palestijnen zijn de echte “helden” degenen die in de Israëlische gevangenis zitten voor het uitvoeren van terroristische aanslagen op Joden.

Door de terroristen te prijzen en hen af ​​te schilderen als “helden” en “martelaren”, onderschrijft de Palestijnse leiding degenen die zich bezighouden met geweld, de eliminatie van Israël nastreven en elk vredesproces in het Midden-Oosten afwijzen. 

Hoe kon Abbas – of welke Palestijnse leider dan ook – onder dergelijke omstandigheden ooit terugkeren naar de onderhandelingstafel met Israël, ongeacht hoeveel honderden miljoenen dollars de regering-Biden besluit te verspillen aan de waardeloze woorden van de Palestijnen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Bassam Tawil “The Real Palestinian ‘Heroes’: Terrorists” van 30 september 2021 op de site van The Gatestone Institute
  • h/t “Tiki S.