Iraanse cartoonist en negationist Tabatabaei over de Holocaust-cartoonwedstrijden die hij organiseerde

De Iraanse cartoonist Masoud Shojaei Tabtabaei, die twee Holocaust-cartoonfestivals heeft georganiseerd, sprak over de redenen achter de exposities in een interview dat op 9 september 2021 op Channel 4 (Iran) werd uitgezonden.

Hij zei dat de festivals werden gehouden als reactie op evenementen zoals zoals de bombardementen op Gaza en de cartoons van Mohammed, en voegde eraan toe: “Telkens wanneer ze aanvielen, lanceerden we onmiddellijk een tegenaanval.” 

Tabtabaei zei dat de Holocaust de “achilleshiel” van de zionisten is en dat de Israëli’s hebben geprofiteerd van de Holocaust. Hij bleef zeggen dat het de zionisten zijn die hebben geprofiteerd van de Holocaust en dat het aantal van zes miljoen Joodse slachtoffers ‘zeer overdreven’ is.

Tabtabaei legde verder uit dat het doel van de Holocaust-cartoonwedstrijd was om te vragen waarom de westerse vrijheid van meningsuiting zelfs de “kleinste twijfels” over de Holocaust niet toelaat, hoe komt het dat de Palestijnen “de prijs van de Holocaust moeten betalen?” en om bezorgdheid te uiten over ‘hedendaagse holocausts’, zoals die plaatsvinden in Syrië, Irak of Jemen. 

Tabtabaei werd door de interviewer gevraagd hoe hij zich verdedigt tegen mogelijke Israëlische beschuldigingen dat hij een antisemiet of een aanhanger van het nazisme is. 

Hierop antwoordde hij dat de zionisten zich bezighielden met propaganda tegen de organisatoren van de wedstrijd, hen neonazi’s en antisemieten noemden, maar omdat ze Netanyahu als Hitler hebben afgeschilderd, kunnen ze niet worden beschuldigd van neonazi’s.

In juni 2020 organiseerde Tabtabaei een tentoonstelling van anti-Amerikaanse cartoons in Teheran met de titel “I Can’t Breathe“, na de moord op George Floyd in mei van dat jaar (zie MEMRI Special Dispatch nr. 8800 voor meer informatie). 

In mei 2016 organiseerde Masoud Shojaei Tabtabaei een Holocaust-cartoonwedstrijd in Teheran naar aanleiding van de Charlie Hebdo-cartoons van de profeet Mohammed (zie MEMRITV clip nr. 5472 voor meer informatie). In september en augustus 2006 zond de Iraanse tv berichten uit over de Holocaust-cartoonwedstrijd van Tabtabaei. 

In het rapport van september zei Tabtabaei dat de wedstrijd een reactie was op de Deense cartoon van de profeet, gedrukt in de Jyllands-Posten in 2005, (zie voor meer informatie MEMRITV clip nr. 1280), en in het rapport van augustus zei hij dat hij de wedstrijd had georganiseerd naar aanleiding van de oorlog in Libanon (zie voor meer informatie MEMRITV clip nr. 1240).

Bronnen:

  • naar een artikelIranian Cartoonist Masoud Shojaei Tabatabaei on the Holocaust Cartoon Contests He Organized” van 9 september 2021 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)
  • h/t “Tiki S.