Archeologie tegen Holocaust ontkenning

Een tegel uit de gaskamer van Treblinka, compleet met Davidster

Onlangs hebben we donkere wolken van Jodenhaat zien samenpakken aan de horizon. De Jodenhaters werken in 3 fasen: verander eerst het verleden; ten tweede, demoniseren en marginaliseren in het heden; ten derde, bereid de volgende pogrom, genocide of Holocaust voor.

Dit is de manier waarop Hitler werkte. Hij herschreef de geschiedenis om ‘de Jood’ verantwoordelijk te maken voor elk kwaad dat de ‘goeden’, dwz ‘de Arische natie’, overkwam. Vervolgens marginaliseerde en demoniseerde hij systematisch Joden door ze failliet te laten gaan, universiteiten voor hen te sluiten en zelfs hun kunstwerken als “ontaard” te verklaren . Pas toen kwam hij binnen voor de moord.

Vandaag zien we hetzelfde proces gaande. De belangrijkste internationale voorstander van Jodenhaat is Iran. Dus, volgens dezelfde beproefde formule, proberen haar leiders systematisch het verleden te veranderen, dwz ze ontkennen de Holocaust uit het verleden, om zo de voorwaarden te scheppen voor de toekomstige (plaatje rechts). 

Meest recentelijk, begin maart, terwijl Amerika onderhandelde over een “nieuwe relatie” met Iran, zei zijn “spirituele” leider, Ayatollah Ali Khamenei, dat de realiteit van de Holocaust “onzeker” was. Dit komt na jaren van ontkenning van de Holocaust door de voormalige president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad.

Stap twee, voor de Jodenhaters van vandaag, is de poging om de Joodse staat en iedereen die hem steunt systematisch te boycotten. Deze tactiek wordt het best vertegenwoordigd door de wereldwijde “BDS”-beweging, dwz boycot, desinvestering en sanctie. Hun idee is dat de Joodse staat, Israël, een pariastaat is die gedemoniseerd, gemarginaliseerd en getto moet worden.

Stap drie is natuurlijk het voorbereiden van de toekomstige Holocaust. Als kind van Holocaustoverlevenden moet ik oppassen dat ik niet paranoïde lijk, maar, zoals ze zeggen, zelfs paranoïden hebben vijanden. 

Iran heeft onvermoeibaar gewerkt om de capaciteit te ontwikkelen om kernwapens te produceren en te leveren die gericht zijn op Israël. Net als Hitler verwijst Iran naar joden, zoals vertegenwoordigd door de joodse staat, als een ziekte. Dus wat doe je met een ziekte? Je probeert het te vernietigen.

Het verbazingwekkende is dat dit allemaal in het volle zicht gebeurt: ontkenning van de Holocaust, BDS-marginalisatie en nucleaire ontwikkeling gebeuren voor onze ogen terwijl er nog steeds Holocaust-overlevenden onder ons zijn. 

En toch blijft Iran een acceptabele onderhandelingspartner, wordt de BDS-menigte beschouwd als een hippe, anti-apartheidsbeweging en wordt de nucleaire capaciteit van Iran met de dag groter.

Screenshot van de Poolse treinmachinst Henryk Gawkowski in de documentaire film ‘Shoah‘ (1985) van cineast Jean-Claude Lanzmann

In deze huidige context is het een genoegen om een ​​staande ovatie te geven aan collega-documentairemakers, Charles Furneaux en David Edgar, wiens film “Treblinka: Hitler’s Killing Machine” zojuist werd uitgezonden op het Amerikaanse Smithsonian Channel. 

Furneaux en Edgar volgen forensisch archeologe Caroline Sturdy Colls, terwijl ze op zoek gaat naar het fysieke bewijs van Treblinka’s gaskamers, verwoest door de nazi’s in 1943.

Wat ze vindt bevestigt de getuigenissen van getuigen: Bakstenen gebouwen, oranje tegels compleet met sterren van David tot misleiden de slachtoffers door te denken dat ze zich in een badhuis in Joodse stijl bevonden om te ontluizen, en botten – heel veel botten.

Net zoals de slechteriken een driestappenprogramma volgen, moeten de goeden hetzelfde doen. 

Achteruit werken: Stap drie is de neutralisatie van het vermogen van de slechteriken om een ​​nieuwe Holocaust te creëren. Stap twee is om de Jodenhaters ongegeneerd uit te roepen voor wat ze zijn. Colls, Furneaux en Edgar hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de eerste stap: ervoor zorgen dat het verleden niet wordt herschreven of ontkend.

Bronnen:

  • naar een artikel van Simcha Jacobovici “Archeology against Holocaust denial” van 31 maart 2014 op de site van The Times of Israel