Palestijnse leiders zeggen NEEN tegen het oplossen van hun economische crisis en verkiezen de weg van terreur en geweld

De ‘soeka‘ van Hamas, bestaande uit bommen en granaten. Religie gedompeld in bloed & tranen

Palestijnse leiders hebben opnieuw bewezen dat ze voortdurend en cynisch hun eigen belangen boven de belangen van hun volk stellen.

Op 13 september presenteerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid een plan voor het verbeteren van de omstandigheden van de twee miljoen Palestijnen die in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook wonen.

Tijdens een conferentie van het International Institute for Counter-Terrorism aan de Reichman Universiteit in Herzliya noemde Lapid zijn plan – genaamd “Economy for Security” – een “meer realistische benadering van de wederopbouw [van de Gazastrook] in ruil voor ontwapening [van Hamas en andere Palestijnse terroristische groeperingen].

Het plan bestaat uit twee fasen. De eerste fase omvat een herziening van de elektriciteits-, gezondheids- en transportsystemen in de Gazastrook in ruil voor het stopzetten van de militaire opbouw door Hamas. 

De tweede fase omvat grote infrastructuurprojecten in de Gazastrook, waaronder de bouw van een zeehaven, het verbinden van de kustenclave met de Westelijke Jordaanoever en het aanmoedigen van internationale investeringen in de Palestijnse economie.

Dit was niet de eerste keer dat een Israëlische functionaris aanbood om de inwoners van de Gazastrook te helpen in een tijd waarin de meeste Arabieren niets doen om hun Palestijnse broeders te helpen.

Singapore van het Midden-Oosten

In 2018 bood de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman aan om van de Gazastrook een welvarend gebied te maken door banen te creëren en infrastructuur te bouwen.

Lieberman stelde voor om van de Gazastrook “het Singapore van het Midden-Oosten” te maken door een zeehaven en een luchthaven te bouwen en door een industriële zone te creëren die banen zou bieden aan 40.000 Palestijnen. Lieberman stelde één voorwaarde: dat Hamas instemt met demilitarisering en de ontmanteling van zijn tunnel- en raketsystemen.

Hamas verwierp het aanbod van de Israëlische minister van Defensie en zei dat het nooit zou instemmen met het neerleggen van de wapens of het stoppen van de terroristische aanvallen op Israël. Hoge Hamas-functionaris Mahmoud Zahar zei dat als Hamas wilde dat de Gazastrook op Singapore zou lijken, het dit al zou hebben gedaan.

Zahar reageerde op een vergelijkbare manier op het recente aanbod van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Hamas verwerpt het “mislukte” plan van Lapid, zei hij, eraan toevoegend dat de terroristische beweging, die het bestaansrecht van Israël niet erkent, haar wapens niet zal inleveren.

Het Hamas-handvest spreekt niet over het verbeteren van de levensomstandigheden van de Palestijnen. Er wordt niet gesproken over het stimuleren van de economie of het creëren van banen voor werkloze Palestijnen. In plaats daarvan spreekt het handvest over jihad (heilige oorlog) en roept het alle Arabieren en moslims op om de strijd tegen Israël niet op te geven. Afgebeeld: Hamas-schutters paraderen op vrachtwagens met raketten in een straat in Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook op 27 mei 2021. (Foto door Thomas Coex/AFP via Getty Images)

Zahar benadrukte dat Hamas zich blijft houden aan zijn handvest, waarin wordt opgeroepen tot de “bevrijding van heel Palestina”, een eufemisme voor de eliminatie van Israël.

Het Hamas-handvest spreekt niet over het verbeteren van de levensomstandigheden van de Palestijnen. Er wordt niet gesproken over het stimuleren van de economie of het creëren van banen voor werkloze Palestijnen.

In plaats daarvan spreekt het handvest over jihad (heilige oorlog) en roept het alle Arabieren en moslims op om de strijd tegen Israël niet op te geven:

“Het verlaten van de cirkel van conflict met Israël is een grote daad van verraad en het zal de daders vervloeken. Wereldzionisme en imperialistische krachten hebben geprobeerd, met slimme bewegingen en weloverwogen planning, om de Arabische landen, de een na de ander, te verdrijven van de cirkel van conflict met het zionisme, om uiteindelijk het Palestijnse volk te isoleren.”

Een andere Hamas-functionaris, Hazem Qassem, verwierp ook het aanbod van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken om de levensomstandigheden van de inwoners van de Gazastrook te verbeteren.

Ook Qassem verwierp elk gepraat over het ontwapenen van Hamas en andere terroristische groeperingen. “De mensen in de Gazastrook willen hun vrijheid”, zei hij .

Ze eisen de terugkeer naar hun land. Israël kent de realiteit van het Palestijnse volk niet en gelooft dat economische oplossingen de Palestijnen ertoe zouden aanzetten hun doelen van bevrijding en het bereiken van het recht op terugkeer op te geven. Dit is geen economische of materiële kwestie.

Als Hamas-leiders zeggen dat de Palestijnen “willen terugkeren naar hun land” willen, bedoelen ze dat ze Israël willen vervangen door een islamitische staat van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee. Bovendien, als ze het hebben over het ‘recht op terugkeer’, bedoelen ze de eis om Israël te overspoelen met miljoenen Palestijnen en de Joden tot een minderheid in hun staat te maken.

Hamas hongert zijn volk uit om de oorlog tegen Israël te kunnen bekostigen

De afwijzing door Hamas van Israëlische aanbiedingen om de economie van de Gazastrook te stimuleren, verbaast niemand. De leiders van Hamas hebben herhaaldelijk laten zien dat ze niet geven om het welzijn van hun volk. Ze hebben laten zien dat Hamas liever miljoenen dollars investeert in het bouwen van tunnels en het maken van raketten om Israël aan te vallen in plaats van banen te creëren en het lijden van hun volk te verlichten.

Wat echter verrassend is, is dat de rivalen van Hamas in de Palestijnse Autoriteit (PA) ook gekant zijn tegen elk plan om de economische crisis in de Gazastrook op te lossen. De PA-leiders willen de mensen in de Gazastrook zien lijden, in de hoop dat ze op een dag in opstand zullen komen tegen Hamas. De PA-leiders zullen Hamas nooit vergeven voor het vernederen en verdrijven van hen uit de Gazastrook in 2007.

In een commentaar op het Lapid-plan zei PA-premier Mohammad Shtayyeh : “Het probleem van de Gazastrook is een politiek probleem.” In dit opzicht zijn de PA en Hamas het eens over de noodzaak om hun volk een beter leven te ontnemen totdat een politieke oplossing is bereikt voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De leiders van de PA en Hamas zijn blijkbaar bezorgd dat de Palestijnen de jihad tegen Israël zouden vergeten als ze eenmaal banen en een sterke economie hebben.

Dat is de reden waarom de PA en Hamas het plan van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, “Peace to Prosperity”, verwierpen.

Met het potentieel om meer dan $ 50 miljard aan nieuwe investeringen in 10 jaar mogelijk te maken, vertegenwoordigt “Peace to Prosperity” de meest ambitieuze en alomvattende inspanning voor de Palestijnen. Het plan omvat het creëren van een ondernemingsklimaat dat investeerders het vertrouwen geeft dat hun activa veilig zullen zijn door verbetering van eigendomsrechten, de rechtsstaat, fiscale duurzaamheid, kapitaalmarkten en anticorruptiebeleid.

Daarnaast omvat het plan het investeren van miljarden dollars in de sectoren elektriciteit, water en telecommunicatie, evenals investeringen van de particuliere sector in ondernemerschap, kleine bedrijven, toerisme, landbouw, huisvesting, productie en natuurlijke hulpbronnen.

In plaats van het Trump-plan te verwelkomen, verwierpen de PA en Hamas het onmiddellijk en beloofden ze de “strijd” tegen Israël voort te zetten. “We zullen niet knielen en we zullen ons niet overgeven”, zei PA-president Mahmoud Abbas. Hamas van zijn kant verwierp het plan als een “samenzwering” tegen de Palestijnen.

Als de Palestijnse leiders het plan van Trump hadden aanvaard, zouden de Palestijnen zich vandaag in een betere situatie hebben bevonden. Als ze het aanbod van Israël hadden aanvaard om van de Gazastrook Singapore te maken, zouden de Palestijnen die daar wonen nu niet klagen over armoede en werkloosheid.

Door alle aanbiedingen af ​​te wijzen, zeggen de leiders van de Palestijnen eigenlijk tegen Israël, de VS en de rest van de wereld: Voor de Palestijnen gaat het conflict met Israël niet over financiële hulp of het stimuleren van de Palestijnse economie. Verwacht niet dat de Palestijnen concessies doen aan Israël vanwege de miljarden dollars die u ons aanbiedt of al hebt gegeven.

Dit is een belangrijke boodschap die de regering-Biden moet begrijpen in de nasleep van haar besluit om de financiële hulp aan de Palestijnen te hervatten. De regering-Biden en andere westerse donoren hebben het bij het verkeerde eind als ze aannemen dat hun fondsen de harten en geesten van de Palestijnen kunnen veranderen. De enige manier om zo’n verandering tot stand te brengen is door een einde te maken aan de anti-Israëlische retoriek van Palestijnse leiders en media – iets dat waarschijnlijk niet zal gebeuren, althans niet in de nabije toekomst.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian Leaders: No to Solving Economic Crisis” van 28 september 2021 op de site van The Gatestone Institute
  • h/t “Tiki S.