Belgische en Palestijnse NGO’s lanceren nieuwe boycot-Israël campagne met steun van de overheid

Joden werden systematisch gediscrimineerd en hun handelsactiviteiten in wisselende tijden en landen om de haverklap geboycot enkel en alleen omdat ze Joods zijn

Linkse anti-Israëlische ngo’s zoals het door België gesponsorde 11.11.11, Broederlijk Delen, Pax Christi, Oxfam International en Oxfam Novib en FairFin brengen in samenwerking met 24 partnerorganisaties vandaag een rapport uit waarin internationaal wordt aangedrongen tot een economische en financiële boycot van de Joodse staat.

Dit rapport verschijnt enkele dagen in de nasleep van het débacle van Durban IV op 22 september 2021 waar uiteindelijk slechts een handvol deelnemers opdaagden. Dit rapport was duidelijk veel eerder voorbereid en had de kroon op het werk moeten zijn van Durban IV. Niet dus.

In het rapport wordt gesteld dat honderden Europese banken en financiële instellingen zouden investeren in bedrijven die actief zijn in Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria, Israël, dat door hen beschouwd wordt als Palestijns gebied.

Verscheidene banken zoals BNP Paribas, ING en KBC Groep en ook het Belgische chemiebedrijf Solvay liggen onder vuur. Zij worden ervan beschuldigd dat ze Joodse bedrijven zouden steunen die de mensenrechten zouden schenden van de lokale Arabische gemeenschappen.

Zoals gewoonlijk wordt in dit rapport nauwelijks of geen aandacht voor de situatie in de ‘Palestijnse’ gebieden zelves, waar geen vrije pers en geen vrije meningsuiting bestaat, waar protesten hardhandig worden onderdrukt door gewapende milities zoals Hamas en Islamitische Jihad, en waar LGBTQ-rechten, vrouwenrechten en mensenrechten dagelijks worden geschonden.

Els Hertogen, algemeen directeur van 11.11.11, vraagt de federale regering van België om op te treden tegen deze bedrijven:

Wij vragen dat ze haar invloed aanwendt om erop toe te zien dat BNP Paribas in de praktijk de mensenrechten respecteert en dat ze op internationaal niveau ook blijft inzetten op de regelgeving rond mensenrechten. Elke activiteit in bezet Palestijns gebied moet alarmbellen doen afgaan omdat de nederzettingen illegaal zijn. Wij vragen banken dan ook geen engagementen meer aan te gaan met betrokken bedrijven en huidige engagementen stop te zetten.

Keulen, 1 mei 2021. Drie struikelstenen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust werden beklad met ‘BDS’, de internationale boycot-Israëlgroep. Of hoe Israëlhaat naadloos overvloeit in Jodenhaat. BDS=antisemitisme

Bronnen:

  • naar een artikel van Sanne Baeck “Nieuw rapport: “Honderden Europese financiële instellingen ondersteunen bedrijven in Palestijns bezet gebied”” van 29 september 2021 op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Ali Abunimah “EU forced to admit it can block trade with Israeli colonies” van 23 september 2021 op de site van The Electronic Intifada
  • naar een artikel “Belgian NGOs “Mitigate Pro-Israel Voices” with Government Support” van 8 juli 2020 op de site van NGO Monitor