Palestijnse ‘minister van BuZa’ vindt premier Bennett geen vredespartner

De vermeende ‘vredespartner’ van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas (links), toont breed grijnzend met deze kaart van het gebied hoe het toekomstige ‘Palestina’ er zal uitzien: Israël is van de kaart geveegd en vervangen door ‘Palestine’

De Palestijnse Autoriteit (PA) “minister van Buitenlandse Zaken” Riyad al-Maliki heeft maandag premier Naftali Bennett bekritiseerd nadat hij tijdens zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de VN het vredesproces met de PA niet had vermeld .

Het opzettelijk weglaten van een verwijzing naar Palestina weerspiegelt zijn angst ervoor, en bewijst nogmaals aan de internationale gemeenschap dat hij geen partner is en zal zijn voor de Palestijnen in het vredes- en onderhandelingsproces“, zei Maliki tegen Reuters .

Bennetts toespraak was gericht op het veiligheidsfront en hij benadrukte de Iraanse dreiging, wijzend op zowel de atoomaspiraties van Iran als zijn steun aan terroristische groeperingen:

Israël is, letterlijk, omringd door Hezbollah, sjiitische milities, de Islamitische Jihad en Hamas. Wat hebben ze allemaal gemeen? Ze willen allemaal mijn land vernietigen, en ze worden allemaal gesteund door Iran. Ze krijgen hun financiering van Iran, ze krijgen hun training van Iran en ze krijgen hun wapens van Iran. Iran wil de regio domineren – en probeert dit te doen onder een nucleaire paraplu.

Bennett riep de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen tegen Teheran en liet doorschemeren dat Israël indien nodig eenzijdige stappen zou kunnen ondernemen.

De toespraak van de premier kwam drie dagen nadat PA-voorzitter Mahmoud Abbas de Algemene Vergadering van de VN toesprak en zijn toespraak gebruikte om Israël te bedreigen.

De PA-voorzitter beschuldigde dat Israël “het vooruitzicht van een politieke regeling op basis van de tweestatenoplossing vernietigde” en dreigde de erkenning van Israël door de Palestijnen in te trekken als het zich niet binnen een jaar terugtrekt uit Judea, Samaria, Gaza en Oost-Jeruzalem .

Abbas heeft herhaaldelijk aangedrongen op een internationale conferentie voor vrede in het Midden-Oosten, een stap die erop gericht is de Amerikaanse inspanningen om de besprekingen te hervatten te omzeilen.

Eerdere pogingen onder de regering-Obama om tot een vredesakkoord te komen, mislukten in 2014 toen de PA eenzijdig een aanvraag indiende om lid te worden van internationale organisaties in strijd met de voorwaarden van de besprekingen.

Hamas brengt eigenhandig zijn Palestijnse vredespartner, Mahmoud Abbas, naar de onderhandelingstafel: “Al Jihad! Al Jihad! Al Jihad!” klonk het vrolijk…

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “PA ‘foreign minister’: Bennett is not a peace partner” van 27 september 2021 op de site van rutz Sheva