Waarom Syrië aarzelt om S-300-raketten af ​​te vuren op Israëlische straaljagers, zelfs als ze het Syrische luchtruim binnendringen

Er zijn een aantal redenen waarom de Russen Syrië de S-300 niet zullen laten gebruiken:

  • Escalatie: Poetin is geen idioot. Hoewel hij goede praatjes verkoopt, is hij altijd heel voorzichtig om militair niet in contact te komen met mensen die hem zouden kunnen schaden of met landen waarmee een conflict zou kunnen escaleren. 

Poetin wil geen gevecht met Israël, dus hij schiet niet op hun vliegtuigen. Weet je nog wat Rusland deed toen de VS kruisraketten afvuurde op Syrische bases en waarschijnlijk Russisch personeel doodde? Hij deed niets. Weet je nog wat Poetin deed toen Turkije een Russische jager neerschoot? Hij deed niets.

  • Intelligentie: als je een wapensysteem gebruikt tegen een tegenstander, vooral een radarvolg- en richtsysteem, leer je je vijand hoe het werkt. Die vijand zal alle details noteren en opnemen over de frequenties, zoekpatronen en dergelijke van de radars, de afstanden, de volgorde van hoe je volgt en richt en uiteindelijk hoe je het doelwit binnendringt om te proberen het neer te schieten. 

De Israëli’s zouden ook een reeks tegenmaatregelen tegen het systeem gebruiken en zouden aantekeningen maken over hoe effectief die maatregelen waren. Al deze informatie zou worden gedeeld met de NAVO en de VS om ons te helpen nog effectievere tegenmaatregelen tegen de NAVO te ontwikkelen. 

Dit is dezelfde reden waarom de VS onze antiballistische raketsystemen niet gebruiken om Krazy Kim’s testraketten neer te schieten; we willen de Noord-Koreanen niet leren,

  • Reputatie: Deze reden heeft alles te maken met imago. Rusland prijst deze S-300- en S-400-systemen als “best in class”, in staat om alles te doen. 

Als ze worden getest tegen Israël en ze werken niet, daar gaat hun reputatie en daar gaan de miljoenen dollars aan inkomsten die de Russen hopen te verdienen met de verkoop van deze systemen. Zolang je ze niet gebruikt, blijven de beweringen over hoe geweldig ze zijn onbetwist.

  • Kosten: Deze raketten zijn erg duur. Rusland kan het zich gewoon niet veroorloven om ze lukraak af te vuren bij elke Israëlische inval.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Rishel “Why do the Syrians seem hesitant to fire S-300 missiles at Israeli jets, even when they intrude into Syrian airspace?” van 28 juli 2021 op de site van Quora