‘The Auschwitz Report’: Slowaakse film volgt echte ontsnapten die de wereld trachtten te waarschuwen

Rudolph Vrba en Alfred Wexler [beeldbron: BTE]

Als Rudolph Vrba en Alfred Wexler er niet waren, zou de wereld dan de ware omvang kennen van de massamoord die de nazi’s tijdens de Holocaust hebben gepleegd? 

De twee mannen, beiden Slowaakse joden die uit Auschwitz waren ontsnapt, maakten in het geheim veeleisende aantekeningen over details van het vernietigingskamp die voor de buitenwereld onbekend waren. 

Deze omvatten schema’s van de gaskamers, het gebruik door de nazi’s van de dodelijke chemische stof Zyklon-B, het aantal gevangenen dat elke dag wordt binnengebracht om gedood te worden en de geplande aanleg van een nieuwe spoorlijn om Hongaarse joden rechtstreeks naar het kamp te deporteren. 

De informatie die de mannen uit Auschwitz hadden gesmokkeld, vormde de basis voor het Vrba-Wetzler-rapport – de eerste keer dat de internationale gemeenschap van veel van deze verschrikkingen hoorde.

De nieuwe Slowaakse film “The Auschwitz Report”, geregisseerd door Peter Bebjak, dramatiseert enigszins onhandig de ontsnapping van Vrba en Wexler in 1944 en probeert hun boodschap aan een buitenwereld te brengen die nog grotendeels onwetend is van wat er in de kampen gebeurde. Omdat dit een Holocaust-film is, besteedt Bebjak ook veel tijd (een volle helft van zijn 94 minuten) aan het naspelen van de hel van het kamp zelf. 

Deze vroege sequenties – nazi’s die een man doodslaan, de dochter van een vader voor hem neerschieten, naakte lijken als vlees op elkaar stapelen – zorgen op een bekende manier voor maagkrampen en dienen als de bedoeling van de film om zich aan te sluiten bij meer brutale broers en zussen zoals ‘Son of Saul’ in plaats van zachtere werken als ‘Life is Beautiful’. Of u dergelijke scènes een noodzakelijk instrument vindt van de filosofie ‘vergeet nooit’, hangt waarschijnlijk af van hoeveel Holocaust-films u al hebt gezien en hoeveel meer u denkt te kunnen verdragen.

De vluchters worden in de film “Freddy” en “Walter” genoemd en gespeeld door Noel Czuczor en Peter Ondrejicka. In een van de gewaagdere (of misschien gewoon meer economische) keuzes van de film is er niets inherent heroïsch of speciaal aan deze mannen. We weten net zoveel over hun achtergrondverhalen als over alle andere gevangenen, dat wil zeggen, geen – we ontmoeten ze alleen in Auschwitz. Dit helpt Bebjak en zijn co-scenaristen, Tomás Bombik en Jozef Pastéka, om de lelijke maar typische misstap van de Holocaust-film te vermijden door de overlevenden in een gunstiger daglicht te plaatsen dan alle anderen, alsof ze gewoon meer wilskracht hadden dan degenen die het niet gehaald.

Maar deze benadering heeft ook een keerzijde. Geen van de Joodse gevangenen in “Het Auschwitz-rapport” komt over als echte mensen wiens leven waarde heeft buiten hun gestreepte uniformen. In feite wordt de enige gevangene die een beetje individueel achtergrondverhaal heeft gekregen, nadrukkelijk een Franciscaan genoemd. Een vroege nepscène, waarin een van de hoofdrolspelers zich inbeeldt dat hij wordt opgehangen aan de poorten van het kamp, ​​is bedoeld om onze zintuigen te schokken; maar de gevangenen zijn zo uitwisselbaar dat het het tegenovergestelde effect heeft.

Een ononderbroken reeks van 10 minuten aan het einde van de film lijkt eindelijk de morele zorgen van de filmmakers te raken: namelijk, hoe overtuig je mensen van iets dat zo schokkend is dat het niet te geloven is? Nadat ze het kamp zijn ontvlucht en een aantal dagen door de bossen hebben gewandeld, bereiken Freddy en Walter eindelijk de Pools-Slowaakse grens (dit was tijdens het korte bestaan ​​van de Eerste Slowaakse Republiek als een nazi-gebonden “vrije” staat) en, met hulp van het ontluikende Slowaakse verzet, op audiëntie gaan bij een Brits lid van het Internationale Rode Kruis. Alleen, hij gelooft hun verhaal niet. 

De hulpverlener (John Hannah) merkt op dat rapporten van zijn collega’s die de kampen hebben bezocht geen melding maken van doodseskaders, en dat alles wat hij heeft gezien erop wijst dat de nazi’s hun gevangenen humaan behandelen – een weerspiegeling van het echte bedrog dat de nazi’s gespeeld op de internationale hulpgemeenschap. Hij komt er pas uit als hij te horen krijgt dat ook zijn collega’s door de nazi’s zijn vermoord. “Het zijn niet alleen Joden!” vertellen de joodse mannen hem, in een van de weinige dialoogregels in de film waarin überhaupt joden worden genoemd. 

Het is hier, op het kruispunt van wanhopige smeekbeden en onverschillige bureaucratie, waar we beginnen te begrijpen waarom de Holocaust zo lang mocht voortduren, terwijl de wereld stil stond. De provocerende aftiteling van de film probeert dit thema voort te zetten; Bebjak onderlegt ze met een audiomontage van hedendaagse wereldleiders (inclusief, ja, enkele bekende Amerikaanse stemmen) die hatelijke, nativistische opvattingen spuien. Sommigen handelen ook in Holocaust-ontkenning en nazi-waardering. 

“De Auschwitz Report” is nauwelijks de eerste film van onze moderne tijd om te proberen om deze verbindingen te maken , en de ongelukkige waarheid is dat sommige mensen bezorgd over fascisme en nazi kunstenaars die verwijzen overtuigender kan trekken dan anderen. Door zoveel te focussen op de onvoorstelbare nachtmerrie van Auschwitz zelf, en heel weinig op het eigenlijke werk van de hoofdrolspelers die mensen proberen te overtuigen dat die nachtmerries echt waren, schiet de film tekort in zijn pleidooi voor ons om met de feiten van de geschiedenis te worstelen.

De echte Vrba werd een belangrijke figuur in het joodse landschap na de Holocaust. Hij verscheen in ‘Shoah’ van Claude Lanzmann en bleef intens openhartig over wat hij zag als de morele tekortkomingen van de internationale gemeenschap die niet snel reageerden op zijn rapport. 

Hoewel het rapport hielp om meer dan 100.000 Hongaarse Joden te redden van deportatie naar Auschwitz, kwamen er nog veel meer om in de kampen voordat er actie werd ondernomen. “Het Auschwitz-rapport” benadrukt dit punt, in zijn eindeloze afbeeldingen van de verschrikkingen van het kamp. 

En toch is het moeilijk om niet het gevoel te hebben dat het echte verhaal van deze film – de psychologische kloof tussen die gruwelen en een onverschillige buitenwereld – nog moet worden verteld.

Bronnen:

  • naar een artikel van Andrew Lapin “‘The Auschwitz Report’: Slovakian film follows real-life escapees who tried to warn the world” van 24 september 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)