Opmerkelijk: Israëlische professor gaat de Europese nucleaire onderzoeksorganisatie CERN leiden

De Large Hadron Collider (LHC), een ondergrondse deeltjesversneller gebouwd nabij Genève aan de Frans-Zwitserse grens, werd door CERN gebouwd en in 2008 in gebruik genomen. Israëlische wetenschappers werken al vele jaren samen met CERN, waaronder ook aan projecten waarvoor de LHC wordt geengageerd.

Terwijl de boycot-Israëlgroepen van de internationale BDS beweging zich op de borst slaan voor de min of meer succesvolle boycot van Israëlische sinaasappels, dadels en vijgen, baant Israël zich onbewogen verder een weg naar het hoogste internationale platform inzake wetenschappen, high tech inventies, milieuvriendelijke renovaties, waterzuivering enz. en… krijgt daar terecht internationale erkenning voor.

De Israëlische professor Eliezer Rabinovici van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem werd verkozen tot de 24ste president van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek. CERN heeft 23 lidstaten en is het grootste centrum voor deeltjesfysica ter wereld.

Rabinovici’s expertisegebieden variëren van snaartheorie tot kwantumveldentheorie. Zijn verkiezingen volgden op een campagne van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Genève.

CERN is een in Zwitserland gevestigde internationale organisatie die zich richt op deeltjesonderzoek. Het heeft ’s werelds beste natuurkundigen in dienst en exploiteert de Large Hadron Collider van $ 10 miljard, die hoge-energiebotsingen van subatomaire deeltjes creëert.

Israël sloot zich er in december 2013 bij aan als enige niet-Europese natie. Tot dan toe was de rol van de Joodse staat die van waarnemer.

Rabinovici, een professor aan het Racah Institute of Physics van de Hebreeuwse Universiteit, was van 2014 tot 2016 vice-president van CERN en was 16 jaar lid van de belangrijkste raad.

De Israëlische wetenschapper zal in januari aantreden voor een termijn van één jaar. In de statuten van CERN staat dat de termijn van de president twee keer kan worden verlengd. Eerdere CERN-raadshoofden hebben drie jaar gediend, waardoor het waarschijnlijk een functie van drie jaar is voor Rabinovici.

Gedurende mijn 16 jaar als lid van de CERN-raad ben ik keer op keer geboeid door de toewijding, samenwerking en kennis van mensen die samenwerken aan dezelfde missie“, vertelde Rabinovici aan de lokale media.

Ik ben vereerd dat de raad mij heeft gekozen als hun volgende president, en dankbaar dat ik de kans krijg om de wetenschappelijke gemeenschap van CERN, de lidstaten en geassocieerde lidstaten te dienen.

President Isaac Herzog feliciteerde Rabinovici met zijn verkiezing en zei: “Dit is een ongelooflijke persoonlijke prestatie voor u, een doorbraak voor de Israëlische wetenschap en een grote eer voor de staat Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel Israeli professor to head Europe’s nuclear research organization CERN” van 27 september 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelProfessor Eliezer Rabinovici elected as next President of the CERN Council” van 24 september 2021 op de site van de Europese nucleaire onderzoeksorganisatie CERN