Irak vaardigt arrestatiebevel uit tegen activisten die opriepen tot normalisering van de banden met Israël

Iraakse leiders en activisten wonen een conferentie bij waarin wordt opgeroepen tot normalisering van de betrekkingen tussen Irak en Israël in Erbil, Irak op 24 september 2021 [beeldbron: Safin Hamed/AFP via Getty Images]

Honderden Iraakse burgerleiders en activisten woonden een conferentie bij waarin het land werd opgeroepen om volledige diplomatieke betrekkingen met Israël aan te knopen.

Maar de Iraakse regering heeft de oproep afgewezen en probeert nu de leiders van de conferentie te arresteren en kan ook proberen andere aanwezigen te arresteren voor de misdaad, volgens de Iraakse wet, van het helpen en aanmoedigen van ideeën die het zionisme ondersteunen, volgens Haaretz

Eerder hadden regeringsleiders in een verklaring gezegd dat de eis voor normalisering van de banden met Israël “niet representatief was voor de [mening] van de bevolking en die van de inwoners van Iraakse steden“, aldus AFP .

Op de conferentie, die vrijdag werd gehouden in de Iraaks Koerdische stad Erbil, waren sprekers van groepen uit de hele Iraakse samenleving aanwezig die Irak opriepen om zich aan te sluiten bij de Abraham-akkoorden, de normalisatieovereenkomsten die vorig jaar tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zijn ondertekend. De conferentie werd gesponsord door het Center for Peace Communications, een Amerikaanse organisatie die de banden tussen Israël en de Arabische wereld bevordert.

Naast de VAE en Bahrein is Israël bezig met het aanknopen van volledige diplomatieke betrekkingen met Marokko en Soedan. Voor vorig jaar had Israël betrekkingen met slechts twee van zijn buren: Egypte en Jordanië. De meerderheid van de regio heeft nog steeds geen betrekkingen met Israël, hoewel Israël al lang warme banden onderhoudt met Koerdische leiders in Irak.

We eisen volledige diplomatieke betrekkingen met de staat Israël“, zei Wisam Al-Hardan, een leider van een Amerikaans-geallieerde Iraakse coalitie van milities, volgens de Times of Israel. Hij riep op tot “een nieuw normalisatiebeleid gebaseerd op relaties van mens tot mens met de burgers van dat land.”

Al-Hardan, die nu een van de leiders is die wordt gearresteerd, publiceerde vrijdag ook een opiniestuk in de Wall Street Journal waarin werd opgeroepen tot normalisering van de banden met Israël. Hij betreurde ook het verdrijven van de Joodse gemeenschap in Irak nadat Israël was gesticht.

Irak en Israël hebben in hun geschiedenis meerdere keren gevochten. Irak was een van de naties die Israël aanviel bij de oprichting in 1948, en troepen stuurde om te vechten in latere Arabisch-Israëlische oorlogen. In 1981 bombardeerde Israël een kernreactor in Irak, die toen werd geleid door Saddam Hoessein, om zijn kernwapenprogramma te elimineren. In 1991, tijdens de Golfoorlog, bombardeerde Irak Israël.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid prees de conferentie op vrijdag en noemde het volgens de Times of Israel “een bron van hoop en optimisme” .

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Sales “Iraq issues arrest warrant against activists who called for normalization of ties with Israel” van 26 september 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Lazar Berman en Aaron Boxerman “Over 300 prominent Iraqis publicly call for full peace with Israel” van 24 september 2021 op de site van The Times of Israel