IDF rolt terreurcel op van Hamas in Samaria; vijf terroristen gedood en twintig anderen aangehouden

Palestijnen verzamelen zich op de plek waar op 26 september 2021 drie Hamas-leden werden gedood tijdens confrontaties met Israëlische troepen in het dorp Beit Anan, in het noordwesten van Jeruzalem [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

Invallen die zaterdagnacht op vermeende leden van een Hamas-cel op de Westelijke Jordaanoever waren gericht en waarbij vijf Palestijnse verdachten werden gedood, verhinderden een grote terreuraanslag die doet denken aan de Tweede Intifada, zeiden functionarissen tegen Hebreeuwstalige televisienetwerken.

De cel was van plan een reeks ontvoeringen en moorden in het hele land uit te voeren, vertelden defensiefunctionarissen aan Channel 13-nieuws. De groep was echter niet in staat zelfmoordaanslagen te plegen, aldus het netwerk.

Ambtenaren schatten op Channel 12 dat de cel ook een grote aanval in Jeruzalem had gepland, vergelijkbaar met die tijdens de gewelddadige opstand in de vroege jaren 2000, zonder verder uit te werken.

De arrestatie begon nadat de Shin Bet zich realiseerde dat de groep  blijkbaar  op het punt stond de aanval op korte termijn uit te voeren, aldus het netwerk.

De Israel Defense Forces gelooft dat sommige leden van de Hamas-cel nog steeds op vrije voeten zijn. In totaal zijn de afgelopen dagen zo’n 20 vermoedelijke leden van de cel gearresteerd, aldus het leger.

Ambtenaren vermoeden dat er een directe communicatielijn was tussen de cel en de in Gaza regerende Hamas-terreurgroep, zei Channel 12. De cel was goed georganiseerd en gedecentraliseerd, voegde het netwerk eraan toe.

De operaties tegen de cel op de Westelijke Jordaanoever zullen waarschijnlijk de komende dagen worden voortgezet, zeiden functionarissen tegen de openbare omroep Kan. Maar toch gelooft de IDF dat het de aanvallen van de groep grotendeels heeft voorkomen, volgens militaire beoordelingen.

Volgens de IDF werden ten minste zeven vermoedelijke leden van de Hamas-cel gearresteerd tijdens arrestatie-invallen die nacht op zaterdag, en werden ten minste vijf andere vermoedelijke terroristen gedood nadat ze het vuur openden op IDF-troepen. Bij de invallen werden ook vijf kanonnen in beslag genomen, samen met grote hoeveelheden munitie. Verschillende andere leden van de groep waren de voorgaande nachten gearresteerd. 

De IDF onderzoekt ook de omstandigheden waarin twee soldaten ernstig gewond raakten bij een vuurgevecht en gelooft steeds meer dat ze werden geraakt door eigen vuur, nadat een Palestijnse schutter het vuur op hen opende.

Dit is een belangrijke prestatie, een nacht van een reeks preventieve invallen van het grootste belang die – voor zover wij weten – significante terreuraanslagen hebben voorkomen. Dergelijke aanvallen hadden kunnen worden uitgevoerd in Jeruzalem, Netanya, Tel Aviv, Afula of waar dan ook”, zei IDF-stafchef Aviv Kohavi zondagmiddag, sprekend vanuit het hoofdkwartier van de Menashe Regional Brigade van de Israel Defense Forces in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. een situatiebeoordeling.

Premier Naftali Bennett bevestigde dat de Hamas-cel van plan was op korte termijn terreuraanslagen uit te voeren.

Soldaten traden vanavond in Judea en Samaria op tegen Hamas-terroristen die klaar stonden om in de nabije toekomst terreuraanslagen uit te voeren“, zei Bennett in een verklaring, op weg naar New York om te spreken op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, met behulp van de bijbelse term voor de Westelijke Jordaanoever.

De IDF weigerde specifiek commentaar te geven op wat de vermeende Hamas-cel van plan was te doen, maar zei dat de meeste leden werden gearresteerd met wapens in hun bezit en dat sommigen van hen tijdens de invallen het vuur hadden geopend op Israëlische troepen.

Bronnen:

  • naar een artikel “Hamas cell hit in West Bank raids planned massive Jerusalem terror attack – TV” van 26 september 2021 op de site van The Times of Israel