Dankzij de regering van Biden, zijn de Iraanse mullahs en de Taliban aan de macht gekomen in Afghanistan

President Joe Biden heeft de Afghaanse kwestie “voorgoed” opgelost en liet het modernste Amerikaanse militair materiaal achter in de handen van de Taliban

De slecht geplande aftocht van het Amerikaanse leger door de Biden regering in Afghanistan heeft de ene tragedie en ramp na de andere veroorzaakt, dit alles terwijl het de posities van de Taliban en de mullahs van Iran machtigde.

De Iraanse leiders hebben nauwe banden met de Taliban; beiden delen een diepe haat jegens de Verenigde Staten en Israël. Iran, evenals Pakistan, hebben ook lange tijd onderdak geboden aan Taliban-leiders.

Iraanse leiders hebben daarom het besluit van de regering Biden om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan toegejuicht. Voormalig Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif kenmerkte de Amerikaanse terugtrekking als een positieve actie, terwijl president Ebrahim Raisi dit beschreef als een nederlaag voor het Midden-Oosten beleid van Washington dat “een kans om de veiligheid te herstellen in Afghanistan moet worden.” 

Het Iraanse regime had zich klaarblijkelijk voorbereid op een Taliban-overname en ontmoeting met Taliban-leiders. In januari 2021 had een delegatie van de Taliban al publiekelijk overleg gepleegd met hoge Iraanse functionarissen, waaronder de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Volgens hem hielden beide partijen zich vast aan productieve gesprekken en bespraken hun banden en de toekomst van Afghanistan.

Het Iraanse regime ziet de overname door de Taliban ook als een kans om terroristische groeperingen zoals Al Qaida, die ook een diepe haat koesteren jegens de Verenigde Staten en Israël, onderdak te bieden. Terwijl de Taliban aan de macht waren, hadden de mullahs van Iran nauwe banden met Al Qaida. 

Een schat aan 470.000 documenten die eind 2017 door de CIA zijn vrijgegeven, wijzen op warme banden tussen het Iraanse regime en Al-Qaeda. Zijn voormalige leider, Osama bin Laden, adviseerde zijn volgelingen om het Iraanse regime te respecteren en schreef dat Iran de ‘hoofdader van de organisatie was voor fondsen, personeel en communicatie’.

Iran was betrokken bij de terroristische aanslagen van 9/11:

“In Havlish, et al. v. Bin Laden, et al. , oordeelde rechter Daniels dat de Islamitische Republiek Iran, haar Opperste Leider Ayatollah Ali Hosseini Khamenei, de voormalige Iraanse president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani en de Iraanse agentschappen en instanties, waaronder, onder andere de Iraanse Revolutionaire Garde (‘IRGC’), het Iraanse Ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (‘MOIS’), en Irans terroristische gevolmachtigde Hezbollah, hebben al-Qaeda voor en na 9/11 materieel geholpen en ondersteund.

Iran had toegestaan ​​dat Al-Qaeda-agenten zonder visum of paspoort door het hele land konden reizen. Robuust bewijs, samen met een uitspraak van de Amerikaanse federale rechtbank, suggereert dat “Iran materiaal en directe steun heeft geleverd aan de terroristen van 11 september.” Acht van de kapers zijn door Iran gereisd voordat ze naar de VS kwamen. Teheran verstrekte financiering, logistieke steun en munitie aan Al-Qaeda-leiders en bood onderdak aan een aantal van hen, in ruil voor aanvallen op Amerikaanse belangen.

Taliban legt beslag op Amerikaans militair materieel

Niet alleen heeft de regering-Biden – wiens enige doel in Afghanistan was om een ​​nieuwe “9/11-aanval” te voorkomen – de Taliban en de mullahs van Iran een grote politieke en strategische overwinning bezorgd, het beloonde hen ook met geavanceerde, state-of-the-the-art Amerikaanse wapens ter waarde van $ 85 miljard – met dank aan Amerikaanse belastingbetalers – die deze terroristen ongetwijfeld zullen gebruiken om een ​​nog dodelijker “9/11-aanval” te lanceren om Amerikaanse belastingbetalers te doden.

“Vliegtuigen, geweren, nachtkijkers: de nieuwe, in de VS gemaakte oorlogskist van de Taliban”, schreef Reuters . De Taliban is nu bewapend met meer dan 2.000 gepantserde voertuigen, waaronder Humvees, en tot 40 vliegtuigen, mogelijk inclusief UH-60 Black Hawks, verkenningshelikopters en militaire ScanEagle-drones.

De Amerikaanse terugtrekking aan de Taliban was zo slecht gepland dat de administratie Biden werkelijk geleverde zeven gloednieuwe helikopters naar Afghanistan net een maand voor de aankondiging dat het zou worden terug te trekken uit het land. “Ze zullen nog steeds een gestage drumbeat van dat soort steun te zien, de toekomst,” Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dit tegen verslaggevers een paar dagen later, na de levering van de helikopters. Een paar weken later namen de Taliban de controle over het Amerikaanse militaire materieel over.

Het is verbijsterend dat de regering-Biden haar terugtrekking uit Afghanistan aankondigde zonder plannen om miljarden dollars aan Amerikaans militair materieel veilig te stellen, maar niet de minste poging deed om het terug te krijgen of te vernietigen.

Deze militaire uitrusting – betaald met belastingen die we betalen en die “85 procent van alle militaire hulp die Washington sinds 1948 aan Israël heeft gegeven” vertegenwoordigen – is nu in handen van de Taliban gevallen, en ten minste een deel is getransporteerd naar Iran.

Kian Sharifi, een BBC-journalist, plaatste in een tweet:

“Een Iraans Telegram-kanaal dat militaire verhalen dekt, heeft deze ‘exclusieve’ afbeeldingen vrijgegeven die ogenschijnlijk humvees en andere militaire voertuigen tonen die zijn gespot op de Semnan-Garmsar-weg in #Iran. Waar ik zeker van ben, is dat het humvees zijn en dat het een Iraans weg is”.

Zoals opgemerkt door GOP-wetgevers in een brief onder leiding van senator Marco Rubio (Fla.):

“Het is gewetenloos dat hightech militaire uitrusting, betaald door Amerikaanse belastingbetalers, in handen is gevallen van de Taliban en hun terroristische bondgenoten. Het veiligstellen van Amerikaanse activa had een van de topprioriteiten moeten zijn voor het Amerikaanse ministerie van Defensie voordat de terugtrekking uit Afghanistan.”

Voormalig president Donald Trump wees er nauwkeurig op:

“Nooit in de geschiedenis is een terugtrekking uit de oorlog zo slecht of incompetent behandeld als de terugtrekking van de regering-Biden uit Afghanistan. Naast het voor de hand liggende, moet worden geëist dat ALLE UITRUSTING onmiddellijk wordt teruggestuurd naar de Verenigde Staten, en dat omvat elke cent van de $ 85 miljard dollar aan kosten. Als het niet wordt teruggegeven, moeten we ofwel met ondubbelzinnig militair geweld naar binnen gaan en het krijgen, of er op zijn minst een bom van maken. Niemand heeft ooit gedacht dat zo’n domheid, als deze zwakzinnige terugtrekking, was mogelijk!”

De Taliban en het Iraanse regime zijn nu niet alleen in staat om door de VS gemaakte wapens tegen de VS en hun bondgenoten te gebruiken, maar Iran, Rusland en China kunnen deze militaire uitrusting ook gebruiken voor onderzoek, reverse engineering, reproductie en verkoop.

Vertegenwoordiger Michael McCaul, de meest vooraanstaande Republikein in de commissie voor buitenlandse zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, mailde Reuters en schreef:

We hebben al Taliban-strijders gezien die bewapend waren met in de VS gemaakte wapens die ze van de Afghaanse strijdkrachten hebben buitgemaakt. Dit vormt een aanzienlijke bedreiging voor de Verenigde Staten en onze bondgenoten.

Wetgevers en Amerikanen moeten de regering-Biden onder druk zetten en eisen dat ze zo snel mogelijk zoveel mogelijk van de achtergelaten apparatuur terughalen of vernietigen. 

Vorige week stuurden James Comer (Ky.) en Rep. Glenn Grothman (Wis.) – beide leden van de House Oversight and Reform Committee – een brief aan minister van Defensie Lloyd Austin waarin staat:

We vragen ons af of de regering-Biden een plan heeft om te voorkomen dat de Taliban onze wapens gebruiken tegen de VS of hun bondgenoten, of ze verkopen aan buitenlandse tegenstanders, zoals China, Rusland, Iran of Noord-Korea.

Blijkbaar niet.

Bronnen:

  • naar een artikel van Majid Rafizadeh “Thanks to Biden Administration, Iran Mullahs and Taliban Empowered” van 25 september 2021 op de site van The Gatestone Institute
  • naar een artikel van Jonathan Ariel “The Real Lesson of the Afghanistan Debacle” van 10 september 2021 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)
  • een artikel op deze blog “Afghanistan: De val van Kaboel is een wake-up call voor Israël” van 18 augustus 2021 en een artikel “Oud-ambassadeur waarschuwt: ‘Val van Afghanistan toont aan dat Israël enkel op zichzelf moet vertrouwen’” van 16 augustus 2021
  • h/t “Tiki S.