Landen van Abraham Akkoorden geven eerste gezamenlijke verklaring af bij VN

Washington, 15 september 2020. Premier Netanyahu en president Trump bij de ondertekeningsceremonie van de Abraham-akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Marokko zal zich in december aansluiten bij de Akkoorden

Voor het eerst sinds de ondertekening van de Abraham-akkoorden hebben Israël en drie van zijn nieuwe regionale partners – de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko – woensdag een gezamenlijke verklaring afgelegd bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève.

Vrouwenrechten

Gebaseerd op resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad over vrouwen en veiligheid, benadrukte de verklaring de waarde van de invloed van vrouwen op mensenrechtenkwesties, vrede, duurzame ontwikkeling en veiligheid, en riep de lidstaten op om vrouwen te integreren in vredesprocessen en conflictpreventie.

Ambassadeur van Bahrein bij de VN Yusuf Abdulkarim Bucheeri introduceerde de verklaring namens de vier naties. “We roepen alle lidstaten op om zich er sterk voor te maken dat vrouwen aan elke tafel zitten, dat ze worden gehoord en dat ze kunnen bijdragen aan het vinden van oplossingen en het voorkomen van conflicten“, zei hij. “Alleen dan kunnen we een vreedzame en gelijkwaardige samenleving hebben.

Taliban in Afghanistan hervat executies, ledematen afhakken en stenigen van mannen en vrouwen…

De verklaring was onderschreven door de U.N.’s University for Peace en werd gesteund door 52 lidstaten, waaronder Turkije. De steun van Ankara vormde deze week de tweede politieke “knipoog” van Turkije naar Israël.

Zondag ondertekenden de Turks-Amerikaanse nationale stuurgroep en de orthodox-joodse Kamer van Koophandel een samenwerkingsovereenkomst ‘gebaseerd op gedeelde waarden en solidariteit in diversiteit’.

Volgens de overeenkomst hebben de twee tot doel “samen te werken voor het algemeen welzijn van Turkse Amerikanen en Joodse Amerikanen, en om de betrekkingen tussen ons thuisland de Verenigde Staten en onze respectieve moederlanden, Turkije en Israël, te ondersteunen.”

Intussen in Kaboel, Afghanistan, werd de klok 14 eeuwen teruggedraaid…

Bronnen:

  • naar een artikel van “Abraham Accords nations issue first joint statement at UN” van 23 september 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Katy Gannon “Taliban cofounder says dismemberments, executions to return” van 24 september 2021 op de site van The Times of Israel