Israël en de opkomst van het religieuze Zionisme

Jeruzalem, 1891. Joodse vrouwen bidden aan de Klaagmuur (Kotel) op de Tempelberg tijdens de Ottomaanse Bezetting van het Heilig Land (1516-1917)

Sinds de verwoesting van de tempel hebben religieuze joden gebeden voor de terugkeer naar het land Israël. Toch hebben deze gebeden niet noodzakelijkerwijs geleid tot politieke actie om daar een Joodse staat te vestigen. In feite is het moderne zionisme grotendeels seculier geweest, vooral in de beginjaren.

Veel religieuze joden veroordelen het moderne zionisme als “het dwingen van de hand van God” – ingrijpen in het goddelijke plan voor de geschiedenis. Het religieuze zionisme beschouwt de staat Israël echter niet alleen als praktisch noodzakelijk voor het Joodse volk, maar ook als religieus zinvol. Volgens religieuze zionisten is de staat Israël een essentiële stap in het brengen van de Messias.

Gedurende eeuwen van ballingschap waren Joodse hoop en gebeden gericht op een klein stukje land dat grenst aan de Middellandse Zee, maar voor het grootste deel waren discussies over het Land van Israël praktisch irrelevant. In de moderne tijd evolueerde het joodse denken over het land, toen de massale joodse nederzetting van het land een realiteit werd.

In de Bijbel is het Israëlitische volk onlosmakelijk verbonden met het Land. God belooft het land aan Abraham en zijn nakomelingen, hoewel de gave afhankelijk is van deugdzaam gedrag.

Rabbijnse bronnen debatteren over de vraag of het land inherent heilig is of dat het heilig wordt gemaakt door de geboden die daar worden gepraktiseerd. Hoe dan ook, het Land bleef centraal staan ​​in het rabbijnse denken. Wonen in het land verzoent alle zonden, zegt een bron; een ander beweert dat Joden die daar begraven zijn de eersten zullen zijn die in het einde der dagen zullen worden opgewekt.

Rashi, de invloedrijke bijbelcommentator, pakte de Thora’s thema van goddelijk eigendom van het land door te verklaren dat de Torah begint met de schepping – en niet het eerste gebod – om dit punt te benadrukken. God kan als Schepper het land Israël geven aan wie God wil.

Veel middeleeuwse filosofen boden theorieën aan om de heiligheid van het Land te verklaren. Judah Halevi schreef dat de spirituele centraliteit van het land verbonden is met zijn geografische centraliteit in het centrum van de bewoonde aarde. Evenzo geloofde Abraham Ibn Ezra dat het land astrologisch superieur was aan andere landen.

Volgens Maimonides is het land van nature net als alle andere landen; het land is een middel om bepaalde geboden te vervullen, in plaats van een doel op zich. Echter, Nachmanides – een van de kabbalisten (mystici) – geloofde dat alle van de geboden uitsluitend bestemd zijn voor de bewoners van het land en worden waargenomen in ballingschap alleen ter voorbereiding van de terugkeer daar.

Antisemitisme bracht sommige 19e-eeuwse joden ertoe de oprichting van een soevereine joodse natie te zien als de enige manier om het voortbestaan ​​van de joden te verzekeren. Deze zionisten stuitten op weerstand van traditionele joden – die geloofden dat alleen God de terugkeer naar het land kon initiëren – en van liberalen, die geloofden dat de oplossing lag in integratie met liberale westerse samenlevingen.

Vroege zionisten – zoals Theodor Herzl, die de politieke zionistische beweging oprichtte – beschouwden verschillende locaties voor een Joods thuisland, maar gingen het land Israël als de enige optie zien. Ahad Ha-am, de vader van het culturele zionisme, geloofde dat het land moest worden gecultiveerd als een spirituele en culturele arena, niet als een politiek thuisland.

Hoewel veel traditionalisten het zionisme mijden, ontwikkelde rabbijn Abraham Isaac Kook een theologie die de basis legde voor het religieuze zionisme. Kook zag het zionisme – zelfs in zijn seculiere vormen – als het bespoedigen van de Messias, die op handen was.

Zijn zoon, Rabbi Tzvi Yehudah Kook, richtte Gush Emunim op, die geloofde dat Joden verplicht zijn om het hele bijbelse land Israël te vestigen, inclusief de gebieden die het middelpunt van het Palestijns-Israëlische geschil vormen. Zijn toegewijden hebben bezwaar tegen het opgeven van elk gevestigd land, hoewel veel religieuze zionisten een meer gematigde benadering bieden.

In de afgelopen jaren heeft een groep Israëlische academici, bekend als de New Historici, de wijdverbreide opvattingen over de geschiedenis van de staat, in het bijzonder de omgang met de Palestijnen, ter discussie gesteld. Hun theorieën zijn zeer controversieel en leidden tot intens debat.

Bronnen:

  • naar een artikel van MJL “Israel in Jewish Thought 101” op de site van My Jewish Learning