In de VN geeft Abbas Israël één jaar om zich terug te trekken achter de lijnen van 1967 en uit Jeruzalem

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe vanop afstand vanuit zijn kantoor in Ramallah, op vrijdag 24 september 2021 (screenshot)

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op vrijdag, eiste de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, dat Israël zich binnen een jaar terugtrekt tot de grenzen van 1967, anders zullen er repercussies optreden.

Hoewel Abbas aanvankelijk had aangekondigd dat hij naar New York zou reizen voor de diplomatieke bijeenkomst, koos hij er later voor in Ramallah te blijven, daarbij verwijzend naar reisproblemen als gevolg van de coronaviruspandemie.

De Israëlische autoriteiten hebben een jaar de tijd om zich terug te trekken uit het Palestijnse gebied dat het in 1967 bezette, inclusief Oost-Jeruzalem“, zei Abbas in een vooraf opgenomen videoboodschap. Gedurende dit jaar zou de PA bereid zijn om met Israël samen te werken aan grenzen en andere kwesties die nodig zijn om een ​​Israëlisch-Palestijns vredesakkoord op te lossen, zei Abbas. Als Israël niet gehoorzaamde, zei Abbas dat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie haar erkenning van Israël binnen de grenzen van 1967 zou kunnen intrekken.

De PLO erkende die grenzen als onderdeel van het Oslo-vredesproces in de jaren negentig. “Als dit niet wordt bereikt, waarom zou dan de erkenning van Israël behouden blijven op basis van de grenzen van 1967? Waarom deze erkenning behouden?” zei Abbas.

Abbas dreigde Israël ook met actie bij het Internationaal Gerechtshof als de huidige impasse in het vredesproces voortduurt. Het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoekt momenteel zowel Israël als de Palestijnen voor oorlogsmisdaden die sinds 2014 zijn begaan. Mocht Israël er niet in slagen een Palestijnse staat te stichten, “zullen we naar het Internationaal Gerechtshof gaan als het hoogste internationale gerechtelijke orgaan, op De kwestie van de legaliteit van de bezetting van het land van de Palestijnse staat”, zei Abbas.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, bekritiseerde de toespraak en zei dat het benadrukte dat Abbas en de Palestijnen de vrede verwerpen. “Degenen die vrede en onderhandelingen echt steunen, zenden geen bedreigingen en waanvoorstellingen uit vanuit het VN-platform.

Premier Naftali Bennett heeft gezegd dat zijn regering de oprichting van een Palestijnse staat niet zal toestaan. “Ik ben tegen een Palestijnse staat – ik denk dat het een verschrikkelijke fout zou zijn“, vertelde Bennett eerder deze maand aan de openbare omroep Kan.

Bennett heeft ook geen plannen om zijn Palestijnse ambtgenoot te ontmoeten. “Ik zie geen logica in het ontmoeten van iemand die IDF-soldaten in Den Haag aanklaagt en hen beschuldigt van oorlogsmisdaden, en tegelijkertijd salarissen betaalt aan terroristen“, zei Bennett in hetzelfde interview.

Tijdens zijn toespraak bekritiseerde Abbas wat hij beschuldigde van ‘dubbele standaarden’ die werden toegepast op de Palestijnen, maar niet op Israël. Als voorbeeld noemde hij Palestijnse leerboeken, die volgens critici aanzetten tot geweld tegen Israëlische burgers en openlijke terroristen verheerlijken.

We zijn gemaakt om uit te leggen en te rechtvaardigen wat er in ons onderwijsmateriaal staat, ook al verklaart het ons verhaal en onze nationale identiteit. Ondertussen eist niemand dat de Israëlische leerplannen en media worden herzien, zodat de wereld de ware aansporing door Israëlische instellingen kan zien”, zei Abbas.

Abbas zei dat de Palestijnse Autoriteit bezig was met een ‘constructieve dialoog’ om de volledige banden met de Verenigde Staten te hervatten, die sinds 2017 grotendeels zijn bevroren. Maar hij verdedigde ook het controversiële beleid van Ramallah om sociale uitkeringen uit te keren aan Palestijnen die zijn gedood, gewond of gevangengezet door Israëlische soldaten, inclusief degenen die veroordeeld zijn voor brute terreuraanslagen.

Zowel Israël als de Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren geprobeerd de betalingen van gevangenen te verminderen, wat volgens hen de Palestijnen zou aanzetten om Israëli’s te doden. De hervorming van de salarissen vormt een centraal obstakel voor het herstellen van verbroken banden tussen Ramallah en Washington.

Waarom zouden we moeten verduidelijken en rechtvaardigen dat we hulp bieden aan families van gevangenen en martelaren, die het slachtoffer zijn van de bezetting en haar onderdrukkende beleid? We kunnen ons volk niet in de steek laten en we zullen blijven streven om al onze gevangenen te bevrijden“, zei Abbas.

Abbas herhaalde zijn oproep tot een internationale vredesconferentie om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen onder toezicht van het Midden-Oostenkwartet, een gezamenlijk initiatief van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties.

“Droomt Israëls heersers ervan de bezetting voor altijd te handhaven? … Zijn er geen andere opties – zoals vrijheid bijvoorbeeld?” vroeg Abbas retorisch. De PA-president drong er ook bij de internationale gemeenschap op aan om de druk op Israël op te voeren om zijn militaire heerschappij op de Westelijke Jordaanoever te beëindigen. “Dit is geen ophitsing of antisemitisme. Het is de plicht van elke vrije persoon in de wereld“, zei Abbas.

Abbas sprak de internationale gemeenschap toe terwijl hij thuis wordt geconfronteerd met toenemende impopulariteit. Hij regeert al meer dan anderhalf decennium, hoewel zijn verkozen ambtstermijn in 2009 afliep. Veel Palestijnen zien de PA als corrupt, zwak en ineffectief in het verwezenlijken van hun droom van een onafhankelijke staat.

In de tussentijd heeft de Hamas-terreurgroep zijn populariteit omhoog zien schieten sinds de strijd in mei met Israël. Uit een recent onderzoek door de ervaren Palestijnse opiniepeiler Khalil Shikaki bleek dat bijna 80 procent van het Palestijnse publiek wilde dat Abbas zou aftreden. Als bewijs van een steeds meer gecensureerd mediaklimaat bereikte de peiling echter niet de krantenkoppen van verschillende grote nieuwssites op de Westelijke Jordaanoever.

Bronnen:

  • naar een artikelAbbas tells UN Israeli actions could lead to ‘one state’” van 24 september 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “At UN General Assembly, Abbas gives Israel one year to withdraw to 1967 lines” van 24 september 2021 op de site van The Times of Israel