De Amerikaanse ‘Twee Statenoplossing Wet’ is een anti-Joodse wet die alleen van Israël toegevingen eist

Congreslid Andy Levin presenteert op een persconferentie zijn ‘Two-State Solution Act’ in Capitol Hill op 23 september 2021 [beeldbron: Ron Kampeas/JTA]

Het parlementslid voor Biden’s Democratische Partij in het Amerikaanse Congres, Andy Levin, wil dat een tweestatenoplossing het officiële beleid van de VS wordt, en nieuwe wetgeving die hij morgen zal voorstellen, schetst een weg om die regeling te realiseren.

Als het Congres stemt en president JOE BIDEN de “Two State Solution Act” (Tweestatenoplossingswet) ondertekent, zal het Amerikaanse beleid inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict formeel verklaren…

 • “[dat] alleen de uitkomst van een tweestatenoplossing zowel het voortbestaan ​​van de staat Israël als een democratische staat en een nationaal tehuis voor het Joodse volk kan verzekeren en de legitieme aspiraties van het Palestijnse volk voor een eigen staat kan vervullen.”
 • “dat de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en Gaza bezette gebieden zijn en consequent als zodanig moeten worden vermeld in het officiële beleid, de communicatie en de documenten van de Verenigde Staten.”
 • “dat de vestiging van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden in strijd is met het internationaal recht.”
 • “dat uitbreiding van nederzettingen, sloop van Palestijnse huizen, intrekking van verblijfsvergunningen en gedwongen uitzettingen van Palestijnse burgers door Israël de oprichting van een Palestijnse staat belemmeren en de mensenrechten van het Palestijnse volk schenden.”

Dus de Westelijke Muur en de Joodse wijk zijn “bezette gebieden” en alle Joden die zelf beslissen om in een deel van Jeruzalem over de Groene Lijn te wonen, overtreden het internationaal recht.  En Gaza, dat volgens geen enkele definitie legaal bezet is, wordt als bezet beschouwd door Israël. 

Dit is absurd en contrafeitelijk. Het beperkt de mensenrechten van Joden tot hun eigen heilige plaatsen. Het geeft niet toe dat Israël wettelijke rechten heeft over een willekeurige grens die nooit bedoeld was als grens. 

Levin beweert dat hij deze wet pusht omdat hij zoveel om Israël geeft, maar de feitelijke inhoud laat anders zien. Stelt Levin eisen aan de Palestijnen? Nee. Hij legt uit wat hij in gedachten heeft:

 • Producten die in de Palestijnse gebieden zijn gemaakt, moeten worden gemarkeerd als gemaakt in ‘West Bank/Gaza’, ‘West Bank/Gaza Strip’ of ‘West Bank and Gaza’ — niet ‘Israël’, ‘Made in Israel’ of ‘Occupied’ Gebieden-Israël.”
 • Geen geld, defensieartikelen of defensiediensten die de Verenigde Staten naar Israël sturen, mogen worden gebruikt om meer Palestijns gebied te annexeren of om “internationaal erkende” mensenrechten te schenden.
 • De minister van Buitenlandse Zaken en de beheerder van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling kunnen subsidies verlenen aan particuliere organisaties, non-profitorganisaties en andere organisaties ter ondersteuning van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat in de Palestijnse gebieden.
 • De Verenigde Staten moeten hun consulaat in Jeruzalem heropenen om met Palestijnen in contact te komen en de heropening van de missie van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Washington, DC mogelijk te maken
 • De Verenigde Staten zouden de Palestijnen moeten aanmoedigen om hun zogenaamde “pay to slay”-praktijk te hervormen waarbij financiële voordelen worden geboden aan gevangengenomen of overleden kostwinners, waarvan de leiders zeggen dat het hun welzijnsprogramma is.

Alle eisen en wettelijke vereisten zijn voor Israël – en geen enkele voor Palestijnen. Ze moeten alleen worden “aangemoedigd” om te stoppen met betalen voor moord, zonder gevolgen als ze de VS negeren.

Hoe is dit evenwichtig? Hoe kan dit vrede brengen? Alles wat het doet, moedigt meer Palestijnse onverzettelijkheid aan, omdat het alleen maar druk uitoefent op Israël zonder soortgelijke eisen aan de Palestijnen. 

Het gaat ervan uit dat Palestijnen het verdienen om beloond te worden voor hun terreur en weigering om te onderhandelen. Het stuurt precies de verkeerde boodschap de wereld in. 

Bronnen:

 • naar een artikel van EoZ “‘Two State Solution Act’ is an anti-Jewish bill that only demands concessions from Israel” van 23 september 2021 op de blog van de auteur
 • naar een artikel van Jacob Magid “Progressive Dems introduce bill they say aims at keeping 2-state solution alive” van 24 september 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel van Alexander Ward en Quint Forgey “An exclusive look at the “Two-State Solution Act” van 22 september 2021 op de site van Politico