Amerikaanse Congres keurt wet van $ 1 miljard goed om Israël’s Iron Dome System te blijven financieren

Ondanks verwoede pogingen van “The Squad” om de financiering van Israël’s Iron Dome Systeem te verhinderen, heeft het Congres dan toch de financieringswet met ruime meerderheid goedgekeurd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag met overweldigende meerderheid een wetsvoorstel van $ 1 miljard aangenomen om het defensieve schild van Israël tegen raketaanvallen aan te vullen, ook wel bekend als het Iron Dome anti-raketsysteem.

De maatregel – die uiteindelijk met 420 tegen 9 werd aangenomen, waarbij twee leden aanwezig waren – zal nu worden behandeld in de Senaat. Het Huis stemde over de op zichzelf staande wetgeving nadat de financiering voor de Iron Dome was verwijderd uit een bredere uitgavenrekening.

De Israëlische premier Naftali Bennett bedankte de leden van het Huis die het wetsvoorstel steunden voor hun “inzet voor de veiligheid van Israël”, terwijl de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei dat het resultaat “de speciale betrekkingen tussen onze twee landen bevestigt, geworteld in gedeelde waarden en strategische belangen.”

“Op mijn aandringen heeft de leiding van het Huis zich ertoe verbonden een op zichzelf staand wetsvoorstel naar de vloer te brengen om het Iron Dome-raketafweersysteem aan te vullen”, zei congreslid Kathy Manning (D-NC) voorafgaand aan het debat op de vloer van het Huis. “We zullen dit wetsvoorstel aannemen met de steun van de meerderheid van mijn collega’s en onze ijzersterke steun voor onze bondgenoot Israël herhalen.”

“De Iron Dome is een uiterst belangrijk verdedigingssysteem dat wordt gebruikt door Israël, een van onze naaste bondgenoten, om het leven van burgers te redden van terroristische aanslagen”, voegde Manning eraan toe. “Eerder dit jaar vuurde Hamas meer dan 4.000 raketten af ​​op Israël en Iron Dome onderschepte 90% van hen, waardoor Israëlische en Palestijnse levens werden gered. Na die aanvallen is er geld nodig om Iron Dome aan te vullen om ervoor te zorgen dat het verdedigingssysteem voorbereid is om toekomstige raketaanvallen te onderscheppen.”

De negen stemmen tegen het wetsvoorstel kwamen van de Republikeinse afgevaardigde Thomas Massie (R-KY) en de Democratische afgevaardigden Rashida Tlaib (MI), André Carson (IN), Ilhan Omar (MN), Cori Bush (MO), Marie Newman (IL) , Ayanna Pressley (MA), Chuy Garcia (IL) en Raúl Grijalva (AZ).

Democraten waaronder de beruchte Israëlbasher Alexandria Ocasio-Cortez (NY) en Hank Johnson (GA) onthielden zich van de stemming. Alexandria zei na afloop van de stemming: “Ja, ik heb gehuild. Het is een onrechtvaardig, roekeloos proces van het wetsvoorstel om Iron Dome te financieren.

Eerder donderdag sprak de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en bedankte hem voor de voortdurende steun van de VS om Israël uit te rusten met de middelen die nodig zijn om zichzelf te verdedigen.

De financiering van $ 1 miljard is bedoeld om raketonderscheppers te vervangen die werden gebruikt tijdens de vijandelijkheden in mei tussen Israël en de Hamas-terreurgroep. Het aanvullende wetsvoorstel is woensdag ingediend door de voorzitter van de House Appropriations Committee Rosa DeLauro (D-CT).

“Het aanvullen van onderscheppers die worden gebruikt om Israël tegen aanvallen te beschermen, is onze wettelijke en morele verantwoordelijkheid”,  zei DeLauro.  “Hoewel deze financiering normaal gesproken zou worden opgenomen in een uitgavenpakket aan het einde van het jaar, bevorderen we deze wetgeving nu om de tweeledige inzet van het Congres voor de veiligheid van Israël als onderdeel van een Midden-Oosten met duurzame vrede te demonstreren.”

Joodse en pro-Israëlische groepen hadden er bij het Congres op aangedrongen om de op zichzelf staande wet goed te keuren.

“We verwachten dat de stemming vandaag ongetwijfeld een tweeledige supermeerderheid van goedkeuring op de vloer van het Huis zal zijn. Bij de financiering van Iron Dome zal het Congres de terroristen van Hamas en Hezbollah bevestigen dat Amerika Israëls recht blijft verdedigen om zichzelf te verdedigen’, zei William Daroff, CEO van de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse joodse organisaties .

Als teken van steun belde meerderheidsleider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Steny Hoyer, minister van Buitenlandse Zaken Lapid deze week om de toezegging van het Witte Huis te herhalen om ervoor te zorgen dat Israël de hulp ontvangt.

“We zullen optreden om ervoor te zorgen dat Israël in staat is zichzelf te verdedigen, en ik verwacht sterke, tweeledige steun voor deze inspanning”, zei Hoyer.

Lapid zei dat uit het gesprek bleek dat “dit een technisch uitstel was als gevolg van het debat in het Congres over het plafond van het Amerikaanse begrotingstekort.”

Hoyer bevestigde ook de steun van House Speaker Nancy Pelosi en senaatsleider Chuck Schumer, die beloofden dat het hulpbudget voor de Iron Dome binnenkort zal worden overgedragen, aldus Lapid.

Rep. Brad Schneider (D-IL) zei: “Ik zal ervoor zorgen dat Iron Dome dit jaar wordt gefinancierd. Israël heeft een nieuwe regering met de breedst denkbare regeringscoalitie, inclusief Arabische partijen. Israëli’s en Palestijnen praten weer met elkaar. De Abraham-akkoorden veranderen de dynamiek van de hele regio. Alle vooruitgang begint met en hangt af van beveiliging. En veiligheid is afhankelijk van Iron Dome-financiering.”

Michigan Democratische Rep. Rashida Tlaib – die behoort tot de groep progressieve Israël-critici die erin slaagden de Iron Dome-financiering van het bredere uitgavenpakket te halen – stemde tegen de maatregel van donderdag en zei voorafgaand aan het debat: “We moeten stoppen met het toestaan ​​​​van Israëls mensenrechtenschendingen en apartheidsregering.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “US House Approves $1 Billion Standalone Bill to Replenish Israel’s Iron Dome by Wide Margin” van 23 september 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Jacob Magid “‘Yes, I wept’: AOC assails ‘unjust, reckless process’ on bill to fund Iron Dome” van 25 september 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Amerikaanse Congres keurt wet van $ 1 miljard goed om Israël’s Iron Dome System te blijven financieren

Reacties zijn gesloten.